Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Pence'in başkanlık ettiği heyetler arası görüşme sona erdi

ABD Başkanı Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderdiği saygısız mektup gündeme damga vururken, Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Pence'i kabul etti. Pence, Erdoğan'a Türkçe olarak 'Sayın Başkan' sözleriyle hitap etti. Yaklaşık 1 saat 40 dakika süren başbaşa görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmeye geçildi. Heyetler arası görüşme 2 saat 40 dakika sürdü. Toplantı sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklama yapılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleştirilen görüşme, 2 saat 40 dakika sürdü.

Heyetler arası görüşmede, Türk heyetinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler hazır bulundu.

ABD heyetinde ise ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert Charles O'Brien, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleştirilen kabul, 1 saat 40 dakika sürdü. Pence'i Külliye'ye gelişinde karşılayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Erdoğan'ın makamına kadar eşlik etti.

Mike Pence ile ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın makamına çıktı.

'BENİ KABUL ETTİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM'

Erdoğan ile tokalaşan Pence, "Beni kabul ettiğiniz teşekkür ediyorum." dedi. Pence'nin sözlerinin çevirisini ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptı.

Jeffrey de Türkçe "Merhaba Sayın Cumhurbaşkanı, nasılsınız?" diye sordu, Erdoğan'ın "Sağ olun, sizler nasılsınız?" sorusuna da "Çok iyiyim, sağ olun efendim." karşılığını verdi.

Kabulün ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.

Görüşmede, Barış Pınarı Harekatı kapsamında atılacak adımlar, güvenli bölge konusu ve ABD'nin Türkiye’ye yaptırım kararları gibi başlıkların ele alınması bekleniyor.

Görüşmeden ilk kareler

BEYAZ SARAY'DAN YENİ AÇIKLAMA

Erdoğan'ın Pence'i kabulü devam ederken Beyaz Saray'dan yeni açıklama geldi. Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow, "Türkiye'yi hizaya getirmek için fazladan yaptırım uygulayabiliriz" mesajını verdi.

İLK ZİYARET O'BREIN VE JEFFREY'DEN

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien ve Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de dün Başkent'e gelmişti. O'Brien ve Jeffrey, Ankara'da ilk görüşmeyi dün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile gerçekleştirmişti.

Edinilen bilgiye göre, Beştepe'de gerçekleşen ve 1,5 saat süren o görüşmede ABD heyeti YPG ile Türkiye arasında "arabuluculuk" teklifini yineledi.

ABD heyeti daha sonra, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'la da bir araya geldi.

TRUMP'IN ERDOĞAN'A GÖNDERDİĞİ MEKTUP

Barış Pınarı Harekatı'nın başladığı gün ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği ortaya çıkan saygısız ifadelerle dolu mektup gündeme damga vurdu.

Dili bakımından Trump için dahi ‘yeni bir seviye’ olan mektup Erdoğan'a hitaben, "Sert adamı oynama. Aptallık etme! Seni sonra arayacağım" gibi ifadeler içeriyordu.

KALIN, RUSYA'NIN SURİYE ÖZEL TEMSİLCİSİNİ KABUL ETTİ

Ankara'daki diplomasi trafiğinde bugün bir görüşme de Rusya'nın Suriye Özel Temsilcisi ile gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Rusya Federasyonu Suriye Özel Temsilcisi Lavrentyev ve beraberindeki heyeti Beştepe'de kabul etti.

Kalın-Lavrentyev görüşmesinde, terör örgütlerinin Suriye’nin toprak bütünlüğü için oluşturduğu tehdidin önlenmesi konusunda mutabık kalındı.

Toplantıda siyasi çözüm süreci ve anayasa komitesi çalışmaları konusunda kaydedilen gelişmeler de değerlendirildi.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Mike Pence: Ateşkes olacak, YPG güvenli bölgeden çekilecek
Erdoğan-Pence görüşmesi başladı
Cumhurbaşkanlığı: Trump'ın yazdığı mektup çöpe atıldı

Güncel Haberleri