Son dakika! Erdoğan'dan Münbiç'teki saldırıya ilk yorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç ile ortak basın toplantısında İngiltere'deki Brexit süreciyle ilgili konuştu. Erdoğan, "Vatandaşlarımızın Türkiye-Avrupa Birliği ortaklık hukukundan kaynaklanan haklarını koruyacak önlemlerin alınması için de muhataplarımızla temas halindeyiz" dedi. Erdoğan, YPG'ye verilen silahların Trump'la görüşmede gündeme gelmediğini belirtirken Münbiç'teki saldırıyla ilgili "Çekilmeyle ilgili olabilir" yorumunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Hırvatistan Türkiye'nin AB üyeliği sürecinin her zaman en büyük destekçisi olmuştur. Avrupa Brexit konusunda hassas bir dönemden geçiyor, biz de yakından takip ediyoruz.

Brexit ihtimali karşısında Birleşik Krallık ile ticari, ekonomik ilişkilerimizin etkilenmemesi için görüşmelerimiz sürüyor. Ticaret hacmimiz için 1 milyar dolar hedefimiz var. 2019'da bu hedefe daha fazla yaklaşırız. İşadamlarımızı karşılıklı teşvik etmeyi sürdüreceğiz.

İlk Zagreb ziyaretimize iş adamlarımızla gelip oradaki iş adamlarıyla aynı masada toplamayı ümit ediyoruz, ticaretimizde önemli sıçrama olacaktır.

Kitaroviç'in açıklamaları ise şöyle:

Kültür-Sanatta mıutabakat zaptı imzaladık.

Hırvatistan ve Türkiye arasında çok tarihi ilişkiler bulunmaktadır. 

Hırvatistan Avrupa Birliği konusunda Türkiye'yi destekleyecektir.

Bosna Hersek'e desteğimizi sürdüreceğiz.

Türkiye mülteci krizinde önemli rol oynadı.

SORU-CEVAP

"DAYTON ANLAŞMASININ GÖZDEN GEÇİRİLMESİ ŞART"

Erdoğan: Bosna Hersek'te hükümetin kurulmasının ardından üçlü mekanizmayı çalıştırmamız ülkelerin samimiyetiyle beraber, gerek Türkiye gerek Hırvatistan tarafından, katkı sağlayacaktır. Dayton Antlaşması'nın çözüm üretemetiği ortaya çıkmıştır. BM'nin tekrar devreye girmesi ve tekrar güçlü bir adımın atılması gerekir diye düşünüyorum. Tüm o sıkıntılı dönemlerden sonra çok acil bir şekilde, Dayton anlaşmasının bir çözüm üretemediği ortaya çıkmıştır. Daha doğru dürüst bir ordunun oluşamaması, bunlar Bosna Hersek için bir sorundur.

Kitaroviç: Bosna Hersek'in Avrupa Birliği'ne girme yolunda biz destek veriyoruz. Bosna Hersek'in içindeki reformlar konusunda da destek veriyoruz. Bosna hersek diğer Avrupa ülkelerinden çok farklı bir ülke. Üç kurucu milletten oluşan bir devlettir. Dayton anlaşmasından sonra orada birçok değişiklik yaşandı. Şunu bir kez daha söylemek istiyorum; diyalog çok önemli. Biz Hırvatistan dışında yaşayan Hırvatların da haklarını korumalıyız. 

Erdoğan: her şeyden önce bu seçimlerde kullanılan oyların hangi iradeler tarafından kullanılmıştır bunun tespitini yapmak bizim haddimize değil. Sandıkta irade oy kullananındır. Bunu nasıl gerçekleştirmiştir bunu bilemem. Ne kadarı kime vermiş bu konuda bizim kesin tespitimiz söz konusu değil. İrade seçmenindir. Seçmen oyunu nasıl kullanmışsa saygı duymak zorundayız. Hedefimiz şudur; Ortaya bir netice çıkmıştır. Gerek Hırvat, gerek Boşnak gerekse Sırplarla birlikte bir birlikteliğin olması önemlidir. Bosna Hersek'in buna ihtiyacı var. AB süreci yaşayan bir Bosna Hersek var. 2020'nin ilk yarısında, malum Hırvatistan dönem başkanlığını alacak. Bu süreçte atılacak adımlar önem arz ediyor. 

ABD'NİN SURİYE'DEN ÇEKİLMESİ

Erdoğan: (YPG'li teröristlere dağıtılan silahların toplanması)  Trump'la yaptığımız görüşme ağırlıklı olarak bölgeden buradaki ABD askerlerinin çekilmesi, bu çekilme esnasında neler yapabiliriz... Bu mesele gündeme gelmedi. Diğer konu da 20 mil güvenli bölge konusu. Bu konuda da Türkiye olarak biz güvenli bölge ile ilgili üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduğumuzu, DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle savaşmada biz varız. Türkiye'nin Kürtlere karşı yönünde farklı bir uygulamada olduğu yönünde bir spekülasyon var. Biz Kobani'den 300 bin Kürt'ü misafir ediyoruz. Bunun dışında Suriye'deki Hristiyanlara PYD/PYG zulüm yapmıştır. Biz hepsine kapımızı açtık. Aynı şekilde Araplara, Türkmenlere kapımızı açtık. Bunları konuşma fırsatı bulduk. Çekilme sürecinde Trump'ın kararlılığını gördük.

MÜNBİÇ'TEKİ DEAŞ SALDIRISI

(Münbiç'teki saldırı çekilmeyi etkiler mi?) Tabi bu olayı DEAŞ üstlendi. Ama anlaşılan o ki buradaki ABD'nin almış olduğu kararı etkileme anlamı olabilir. 

Biz DEAŞ'ı o topraklarda bitireceğiz. Aynı şekilde diğer terör örgütlerini de bitireceğiz. Suriye halkının huzurunu yaşatmak durumundayız. 20 mil konusu güvenli bölge olarak önümüzdedir. Bu çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Çavuşoğlu'dan Münbiç'teki bombalı saldırıyla ilgili açıklama
CENTCOM'dan Münbiç açıklaması: Toplantı sırasında öldüler
Son dakika! İngiltere'de May sürprizi: Güvenoyu almayı başardı

Güncel Haberleri