Ermeni cemaatini 12 yıl Patriksiz yönetmek çok zordu

Türkiye Ermenilerinin 85. Patriği olarak seçilen Episkos Sahak Maşalyan, cemaati 12 yıl patriksiz yönetmenin çok zor olduğunu söyledi. İlk iş olarak cemaatin eksik olan örgütlenmesini tamamlayacaklarını söyleyen Maşalyan “Halkımızın önüne yeni bir ruh yeni bir ufuk açacağız” dedi.

85. Türkiye Ermeni Patrikiolarak seçilen Episkos Sahak Maşalyan il olarak Ermeni cemaatinin örgütlenme eksikliğini tamamlayacaklarını söyledi. 2011’den beri İstanbul’da episkopos olarak görev yaptığını söyleyen Maşalyan rahiplik hayatının kendisine istediği her şeyi verdiğini belirtti.  

Yaklaşık 12 yıldır patriksizlik döneminin Ermeni cemaati için pek çok sıkıntıya yol açtığını ifade eden Maşalyan “Elbette 12 senelik patriksizlik dönemi halkımızı çok etkiledi. Cemaat hayatında insanlar giderek aksayan yönlerin bir türlü çözümlenmediklerini gördüklerinde aslında yönetim hiyerarşisindeki en temel yapının patrikhane ve patrikliğin iyi çalışmaması olarak değerlendirdiler. Yeni bir patrik özlemi ile insanlar bu seçimlere aktif katılım gösterdi. 60 bin kişilik canlı bir cemaati 12 sene patriksiz yönetmek gerçekten çok zordu. Birkaç kere patrik seçmeyi denedik ama yasal prosedürler el vermedi. Patriğimiz vefat ettikten sonra bu yol bize açıldı. Gelen talimatname ile birlikte seçimleri düzenledik. Bu talimatnamede de sorunlar vardı ama bir şekilde bu sorunları da aştık ve seçimi gerçekleştirdik. Artık patriğimiz yönetimsel açıdan daha kuvvetli. En azından artık aktif  bir merkezimiz tekrar faaliyete geçecek ve cemaatimizin sorunlarına el atabileceğiz” diye konuştu. 12 yıllık patriksizlik dönemi dolayısıyla yaşanan pek çok sorunu çözmek çalışacaklarını dile getiren Maşalyan, “Ruhunu kaybetmeyen hiçbir halkı yok edemezsiniz. Dolayısıyla patriklik olarak yapmamamız gererken ilk şey yeni bir heyecan, yeni bir ruh, yeni bir ufuk açmak halkımızın önüne. Onu gerçekleştirdiğimizde öteki şeyler zaten yavaş yavaş yoluna girer. Halk ve patriği kucaklaştı ve şimdi heyecanla yeni atılımlar yapmak, cemaatin önüne birikmiş sorunları çözmek istiyorlar. Çözmemiz gereken ilk konu, bizim örgütlenme eksikliğimizi tamamlamak” ifadelerini kullandı. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Güncel Haberleri