İlker Başbuğ'un YAŞ açıklamasına Abdullah Gül'den yanıt

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un "2010 YAŞ sürecindeki olaylarda Cumhurbaşkanı ısrarlıydı" sözlerine 11'inci Cumhurbaşkanı Gül'den yanıt geldi. Gül "Cumhurbaşkanı YAŞ üyesi olmadığından bu sürece katılamaz" dedi.

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un "2010 YAŞ sürecinde yaşanılan olaylarda Başbakan Erdoğan'ın daha uzlaşıcı, Cumhurbaşkanı Gül'ün ise daha ısrarlı olduğunu gördüm " sözlerine yanıt veren 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül "Cumhurbaşkanı YAŞ üyesi olmadığından bu sürece katılamaz" dedi.

Gül, YAŞ prosedürleri ile ilgili üç noktanın kamuoyunun bilgisine sunulmasının faydalı olduğunu söyledi.

"CUMHURBAŞKANI YAŞ ÜYESİ DEĞİLDİR VE SÜRECE KATILAMAZ"

Gül, açıklamasında şunları kaydetti: 

"Anılan tarihlerde Kuruluş Kanunu'na göre YAŞ toplantıları başbakanın başkanlığında toplanır ve TSK personelinin terfi işlemlerini tartışıp karara bağlar. Bu kapsamda general ve amiralliğe yükselecek albaylar ile bir üst rütbeye terfi ettirilecek generaller ve amiraller YAŞ toplantısında belirlenir ve bir üst rütbeye terfi ettirilirler. Cumhurbaşkanı YAŞ üyesi olmadığından bu sürece katılmaz. YAŞ toplantılarında kararlaştırılıp hazırlanan terfi listeleri toplantı sonrası Cumhurbaşkanı'nın imzasına sunulur. Öte yandan Bakanlar Kurulu'nun teklifiyle ve Cumhurbaşkanının imzasıyla gerçekleşen genelkurmay başkanı ataması ve müşterek kararnameyle yapılan kuvvet komutanlarının atamalarında ise Cumhurbaşkanı'nın görüş ve direktifleri esas alınır."

BAŞBUĞ NE DEMİŞTİ?

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ "2014 ve 2015 Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantılarında alınan kararlar neticesinde terfi ettirilen general/amirallerin yüzde 65'i, ordudan 15 Temmuz sonrası tasfiye edildi. Bu çok düşündürücüdür. 2010 YAŞ sürecinde yaşanılan olaylarda Başbakan Erdoğan'ın daha uzlaşıcı, Cumhurbaşkanı Gül'ün ise daha ısrarlı olduğunu gördüm" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İlker Başbuğ yarın Yüce Divan'da yargılanacak
Abdullah Gül: Popülizm en çok demokrasiyi hedef alıyor
Abdullah Gül'den suikast iddiasına açıklama

Güncel Haberleri