İstanbul'daki yoğun sis ne kadar sürecek? Meteoroloji sis için ne dedi? Neden oluşur? Sis nedir?

İstanbul'da sis ne kadar sürecek? Sis 21 Şubat Perşembe sabahı yine şehri esir aldı. Karadeniz yaylalarında görmeye alıştığımız sis neden olur? Sis nedir? Bu gün kentte yaşanan yoğun sis nedeniyle Şehir Hatları'nın tüm vapur seferleri iptal edildi. Şehir Hatları'ndan yapılan açıklamada, "Bütün seferlerimiz yoğun sis nedeniyle yapılamamaktadır" denildi. İşte İstanbul'u esir alan sisin ne kadar süreceğine dair detaylar ve meteorolojiden yapılan son dakika açıklamaları...

 Meteoroloji ne dedi? İstanbul'da sis ne kadar sürecek? Meteoroloji son dakika hava durumu açıklaması ve "Sis neden olur?" sorusunun yanıtı haberimizde. İstanbul'da etkili olan yoğun sis nedeniyle vapur seferleri iptal edildi. Günlerdir süren sis adeta kenti esir ardı. İşte Sis ve hava durumu haberleri...

Şehir Hatları AŞ'den yapılan açıklamada, yoğun sis nedeniyle tüm seferlerin iptal edildiği bildirildi.

İstanbul Deniz Otobüslerinin (İDO) internet sitesinde yer alan duyuruda ise olumsuz hava koşulları nedeniyle saat 07.00 Pendik-Yalova, Yalova- Pendik ile 07.14 Yalova-Yenikapı, 07.45 Yenikapı-Yalova seferinin karşılıklı olarak iptal edildiği belirtildi.

ÇANAKKALE BOĞAZI'NDA YOĞUN SİS

Çanakkale Boğazı'nda yoğun sis, deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor.

Bölgede sabah saatlerinde etkisini artıran sis, denizdeki görüş mesafesinin düşmesine neden oldu.

Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğü'nce, kuzey ve güneyden giriş yapacak gemilerin kaptanları telsizle uyarılarak, boğazın saat 05.00'da çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldığı duyuruldu.

Sisin etkisini kaybetmesinin ardından gemi trafiğinin normale döneceği belirtildi.

SİS NEDİR? 

Sis gözle görülür bulut formunda su damlaları ya da buz kristallerinin Dünya zeminin hemen üzerinde ya da havada asılı kalması ile oluşan hava muhalefetidir. Sis, su, topografya ve rüzgar koşullarından etkilenen bir tür düşük irtifa bulutudur. Sis oluşması durumunda ulaşım, seyahat ve savaş gibi beşeri faktörler olumsuz etkilenir.

SİS NASIL OLUŞUR?

Hava ısısı ve çiy noktası arasındaki ısı farkı 2.5 ila 4 C olduğu durumlarda sis oluşur. 

Sis su buharının havada asılı kalan sıvı su damlacıklarına dönüşmesi sebebiyle ortaya çıkar. Su buharının havaya karışmasına rüzgar, çöküntü, virga bulutu, deniz suyunun buharlaşması, bitkilerin terlemesi ya da serin veya kuru havanın daha sıcak su ya da yüksek dağ ile karşılaşması sisi oluşturan 6 temel faktördür. Su normalde toz, buz ya da tuz gibi yoğunlaşma çekirdekçikleri üzerinde yoğunlaşarak bulut oluşturur. Stratüs bulutuna benzeye sis ise ılık hava kütlesinin altında hapsolan serin ve hareketsiz hava kütlesi ile ortaya çıkan bir tür buluttur. 

Sis normalde bağıl nemin yüzde 100'e yakın olduğu koşullarda belirir. Havadaki nem ya da ortam hava ısısının düşüşü sise sebep olur. Fakat sis daha düşük nem oranlarında da oluşabilir. Bağıl nemin yüzde 100'e ulaşması durumunda hava daha fazla nemi taşıyamaz hale gelir ve daha fazla nem miktarı havayı aşırı yoğun hale getirir. 

Sis genellikle çiseleme şeklinde yağış ya da hafif kar yağışına sebep olabilir. Çişeleyen yağış sis neminin yüzde 100'e oluşmasıyla gerçekleşir ve bulut damlacıkları daha büyük damlacıklar haline gelir. Bu durum sis tabakasının yeteri kadar serinlemesi ve taşıma kapasitesine erişmesi ya da alçalan hava üzerinde oluşan basınçla meydana gelir. Çiseleyen yağış yüzeyde hava ısısının donma noktasına erişmesi ile beraber donmuş çişeleyen yağışa dönüşür.

Sis tabakasının kalınlığı enverziyon sınırının yüksekliği ile alakalıdır. Enverziyon sınırı hava kütlesinin ağırlığına göre değişiklik gösterir. Deniz ya da okyanus kıyısı deniz hava kütlesinin en üst noktasıdır. Bu noktanın üzerinde hava kütlesi daha ılık ve kurudur. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Meteoroloji'den peş peşe uyarılar: Hem sağanak hem kar
Çanakkale Boğazı transit gemi geçişlerine kapatıldı
Şehir Hatları, Haliç hariç tüm seferleri iptal etti

Güncel Haberleri