Karlar yağacak göl tekrar dolacak!

Define söylentisine kurban edilen Gümüşhane’deki 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün değerini yeni anladık. Toprak doldurularak yok edilen göl için şimdi de kurtarma çalışmaları başlatıldı. Suya dayanıklı kireçli ve killi toprak dökülüp silindirle tabanı hazırlanan gölün, su takviyesi yapılmadan, bölgedeki yağışların ardından eriyecek karla birlikte doğal haline dönmesi beklenecek. Gölün doğal haline gelmemesi halinde ise yapılacak incelemeler sonucu yakaşık 2 metrelik derinliğe sahip alana, tankerlerle su takviye edilip edilmeyeceğine karar verilecek.

KENAN BUTAKIN 

Türkiye geçtiğimiz hafta akıllara durgunluk veren bir doğa katliamına sahne oldu. Gümüşhane’de buzul çağından bu yana varlığını koruyan 12 bin yıllık Dipsiz Göl, il Müze Müdürlüğü’nün izniyle defineciler tarafından kurutulup kazıldı. Doğa harikası göl, daha sonra toprakla doldurularak bir de üzerinden yol geçirildi. Ancak iş işten geçtikten sonra harekete geçen valilik ise define izni veren yetkilileri açığa aldı. Uzmanlar ise gölün artık eski haline gelemeyeceğine dikkat çekti.

KARAR’ın dün manşete taşıdığı skandalın ardından, dokusu tamamen bozulan gölle ilgili şaşkınlık veren bir çözüm ihtimali dile getirildi. Buna göre, bölgedeki yağışların ardından eriyecek karla birlikte gölün doğal haline dönmesi beklenecek. Edinilen bilgilere göre, yasal izinle yapılan kazı çalışması sırasında toprak doldurulup yok edilen Dipsiz Göl’ün eski haline dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı. Gümüşhane Valiliği İl Özel İdaresi ekipleri, göl alanına doldurulan dayanıksız toprağı çıkarıp, yerine suya dayanıklı kireçli ve killi toprak döktü. Dün başlatılıp gün boyu süren çalışmalar kapsamında; göl tabanının hazır hale getirilme çalışmalarına dün de devam edildi. Suya dayanıklı kireçli, killi toprak dökülüp, iş makinesi ve silindir eşliğinde tabanı hazırlanan gölün, herhangi bir su takviyesi yapılmadan, bölgede beklenen yağışların ardından eriyecek karla birlikte doğal haline dönmesi beklenecek. Gölün doğal haline gelmemesi halinde ise yapılacak incelemeler sonucu yakaşık 2 metrelik derinliğe sahip alana, tankerlerle su takviye edilip edilmeyeceğine karar verilecek. Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek ise beraberindeki teknik personel ve akademisyenle rehabilitasyon çalışmaları süren gölde incelemelerde bulundu. Vali Taşbilek “Bilim adamlarımızın bize göstereceği yolla, gölümüzün düzenlenmesiyle ilgili doğru bir çalışma yapacağız” dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş da, gölün eski doğal haline dönmesinin zaman alacağını söyleyerek, “Gölün beslenme yolları kapandıysa eğer, doldurduktan sonra o su kaçar gider. Yapılan çalışmalarla gölün, doğal yol ile yoksa taşınacak suyla mı eski hale geleceğini zaman gösterecek” diye konuştu. Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Raif Kandemir de  “12 bin yılda oluşan bu gölü nasıl olacak da doldurarak eski haline getireceksiniz? 12 bin yıllık bir ekosistem göz göre göre yok edilmiştir” dedi. Bölgede akıbetini merak ettiği göl için yaylaya çıkan Muhammed Şengül adlı vatandaş da “Burası bizim yaylamız, Çocukluğumuz burada geçti. Burayı merak edip geldik, gölü kapatmışlar, çalışmalar sürüyor. Burası çok doğaldı; eski haline gelmesini umuyoruz” diye konuştu.  

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Bektaş: Dipsiz Göl artık yapay göl olacak
Yaşar Büyükanıt'ın eşi Filiz Büyükanıt hayatını kaybetti
Bu kafayla çok göl kuruturuz

Güncel Haberleri