Kimlik yenilemede son tarih yaklaşıyor: Eski nüfus cüzdanları geçersiz olacak

Kimlik yenileme için gerekli belgeler içerisinde; eski nüfus cüzdanınız, son 6 ayda çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf ve yenileme ücretini yatırdığınıza dair dekont bulundurmanız gerekiyor. Kimlik yenileme son gün ise 31 Aralık 2023 olarak belirlendi. Bu tarihten sonra eski kimlikler (nüfus cüzdanı) geçerli olmayacak. İşte, kimlik yenileme ücreti...

Nüfus cüzdanını veren kurum Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'dür. İçişleri Bakanlığı'nın kimlik kartları, ehliyet ve pasaport ile ilgili yaptığı düzenlemeyle kimlik, pasaport ve ehliyetlerin yenilenmesi işlemleri 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren devam ediyor. Yeni kimlik kartlarının çipli olması dolayısıyla daha güvenli ve kullanışlı olacak.

NÜFUS CÜZDANI DEĞİŞTİRME SON TARİH NE ZAMAN?

Kent merkezlerindeki nüfus müdürlüklerinden yapılan kimlik değiştirme işlemi için son gün 31 Aralık 2023 olarak belirlendi. Bu tarihten sonra eski kimliklerin (nüfus cüzdanlarının) kullanımı geçerli olmayacak.

2023 yılına kadar yenilenmesi gereken yeni kimlik kartlarının kullanım süresi 10 yıl olacak. Yeni kimlik kartları ile vatandaşlar, kamu hizmetlerine elektronik ortamda güvenli bir şekilde erişim sağlayacak. Böylelikle vatandaşlar, kamu ve özel teşebbüs hizmetlerinde hızlı hizmet alma avantajı sağlayacak.

KİMLİK YENİLEME RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Kimlik yenileme randevuları, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün randevu.nvi.gov.tr internet sitesine girerek alınabilir.

Bir başka randevu alma yolu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün Alo 199 çağrı merkezi aranarak yapılabilir.

Ayrıca ilçe nüfus müdürlüklerine bizzat gidilerek de randevu alınabilir.

15 yaşını doldurmuş kişilerin kimlik kartı başvurusunda parmak izi işlemleri için nüfus müdürlüğünde hazır bulunmaları gerekiyor.

YENİ KİMLİK KARTI ÜCRETİ NEREYE YATIRILIR?

Yeni kimlik kartı başvuru bedellerinin, başvurudan önce vergi dairesi müdürlüklerine yatırılması gerekiyor. Kimlik kartı bedelleri aşağıda yer alan 5 farklı şekilde yatırılabilir.

* Vergi Dairesi Müdürlüğü'nden

* Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla

* Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait web sayfasından

* alo199.nvi.gov.tr ve randevu.nvi.gov.tr internet sayfasında belirtilen anlaşmalı bankalardan

* PTT şubelerinden

KİMLİK KARTI BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

18 yaşından büyükler için:

* Nüfus Cüzdanı

* Banka dekontu

* Biyometrik Fotoğraf

* Nüfus cüzdanı kayıpsa; fotoğraflı pasaport veya sürücü belgesi veya MEB-ÖSYM sınav giriş belgesi

Yeni doğanlar için:

* Anne veya babanın şahsen ve kimlik kartı (nüfus cüzdanı) ile başvurusu

* Doğum belgesi

* Kimlik kart bedeli ücretsiz

KİMLİK YENİLEME RANDEVU ALMA EKRANI

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Kimlik ile ehliyet birleştirme nasıl yapılır, ücreti ne kadar? İşte randevu sayfası
Türkiye'nin nüfusu kaç? İllere göre Türkiye'nin nüfusu 2022
Herkes memleketinde yaşasaydı en büyük il hangisi olurdu?

Güncel Haberleri