Kış saati uygulaması başlayacak mı? Günler daha uzun olacak

Türkiye’de kış saati uygulaması üç yıldır uygulanmıyor. Geçtik günlerde Avrupa’nın kış saati uygulamasına geçmesi, ülkemizde de kış saati uygulamasına geçilecek mi sorusunu gündeme getirdi. Peki, kış saati uygulaması ne zaman? İşte konunun ayrıntıları…

 

Aralık ayında geçilmesi gereken kış saati uygulaması bu yıl olacak mı sorusu merak konusu oldu. Ülkemizde 3 yıldır uygulanmayan kış saati uygulamasına geçilecek mi. Havaların erken kararmasıyla bu sorular daha da artmıştır. Peki, kış saati uygulamasına ne zaman geçilecek? İşte detaylar…

SAATLER GERİ ALINACAK MI?

Bakanlar Kurulu kararıyla 2016 yılında yaz ve kış saatleri uygulaması sona ermişti. Yani saatlerin ileri ya da geri alınması uygulaması sona ermişti. Bu konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazete’de yayınlandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararında, gün ışığından daha fazla yararlanmak için bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının (tüm yıl yaz saati, GMT+3) bundan sonra her yıl sürdürülmesi kararı alındığı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla, yaz saati uygulanması hakkındaki 23 Ekim 2017 tarihli ve 2017/10921 sayılı Bakanlar Kurulu kararının da yürürlükten kaldırıldığı ifade edilmiştir.

Söz konusu kararın yürürlüğe konulmasına, 697 sayılı “Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun”un 2'nci maddesi gereğince karar verildi.

Bu gelişmelerden yola çıkarak Kış Saati uygulamasına bu yıl da geçilmeyecek.

GÜNDÜZLER NE ZAMAN UZAYACAK?

Türkiye, coğrafi olarak kuzey yarı kürede yer alır. Yine coğrafi terim olarak Yengeç dönencesinde yer alır. Güneş ışınları kuzey yarı kürede yer alan yengeç dönencesine 21 Haziranda dik açıyla gelir. Bu da gündüz süresinin en uzun olduğu vakti ifade eder.

21 Aralıkta ise güneş ışığı Oğlak dönencesine dik açıyla gelir. Oğlak dönencesi de Güney yarı kürede olduğundan dolayı en uzun gündüz orada yaşanır.

Bu günlerde Kuzey yarı kürede geceler uzamaya devam ediyor. Bu 21 Aralık tarihine kadar devam edecek. 21 Aralık tarihinde ülkemizin de bulunduğu Kuzey yarı kürede en uzun gece yaşanacak.

21 Aralıktan sonra Kuzey yarı kürede gündüzler uzamaya geceler kısalmaya başlar. Gündüzlerin uzaması 21 Mart’a kadar devam edecek.

21 Mart’ta gece gündüz eşit olacak. Bu tarihten sonra gündüz süreleri daha uzun olmaya başlayacak. Bu da 21 Haziran’a kadar devam edecek.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Güncel Haberleri