KYK borçları silinecek mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KYK açıklaması! KYK tam metin tüm detaylar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sondakika KYK açıklaması geldi. KYK borçları silinecek mi? sorusu son zamanların en çok merak edilen konularının başında geliyor. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Bakan Berat Albayrak çalışma yapıldığını ifade etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KYK açıklaması haberimizde...

KYK borçları silinecek mi sorusunun yanıtı son dönemde üniversiteden mezun olan gençlerin araştırdığı konulardan biri. Geçtiğimiz günlerde konu ile alakalı açıklamalarda bulunan Berat Albayrak, KYK borcu çalışması yapıldığını söylemişti. Bugün ise Cumhurbaşkanı Erdoğan konu ile ilgili soruya yanıt verdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN KYK AÇIKLAMASI

KYK borçları ile ilgili soruya cevap veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu, bizim gündemimizde. Beklentiniz biliyorum, borçların silinmesi olacaktır. Burada yeni çalışmalar olacaktır. Kredi olayı ya kalkacaktır, sadece burs verme noktasına gidilecektir... Onun değerlendirmelerini yapıp adımımızı ona göre atacağız. Bütçe müzakerelerinden sonra masaya yatıracağız ve öğrencilerimizin lehine olacak bir adım atacağız." dedi.

BAKAN ALBAYRAK NE DEMİŞTİ?

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan  Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da şu ifadeleri kullanmıştı:

“KYK ile ilgili, gençlerimizle ilgili bir çalışma yapıyoruz; üniversiteden mezun olmuş arkadaşların borçlarıyla ilgili, yani bu konuda bir iyileştirme noktasında inşallah.”

5 MİLYON KYK BORÇLUSU VAR

Üniversite döneminde öğrenim kredisi kullanan ancak mezun olduktan sonra geri ödemede zorluk yaşayan kişi sayısı 5 milyonu aştı. Borcunu ödeyemediği için haciz tehlikesi ile karşı karşıya kalan on binlerce genç, borç erteleme ya da yapılandırma yoluna başvurdu.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

İŞSİZ OLANLAR ERTELEYEBİLİR

Normal şartlarda KYK borcu bulunanların, mezun olmasının ardından 2 sene sonra geri ödeme yapması isteniyor. 2 sene sonra işe giremese bile borcunu ödemeye başlaması isteniyor. Yapılan son düzenlemeye göre de kredi çeken öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya dek borcunu ödeme zorunluluğu yer almıyor. Yeni mezun öğrenciler işe girene dek borcunu erteleyebiliyor. Fakat ertelenen zamanlarda borca faiz işliyor.

KYK BORÇ ERTELEMESİ NASIL YAPILIR?

KYK bursunun geri ödemesinin belirtilen tarihlere ve düzene göre yapılmaması durumunda yasal işlem başlatılabilir. KYK borçlarının gecikme durumunda ise kredi üzerine faiz eklenir.

Öğrenim hayatında KYK’nin (Kredi Yurtlar Kurumu) katkı kredisi veya öğrenim kredisinden faydalananlar geri ödeme işlemiyle ilgili soru işaretleri yaşıyor. Sorgulama işlemi için e-Devlet şifrenizle sisteme giriş yapmanız ve ‘Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ hizmetleri arasından KYK Kredi Geri Ödeme Sorgulama’yı seçmeniz gerekmektedir.

e-Devlet üzerinden gerçekleştirilen öğrenim ve katkı kredisi borç sorgulama işlemleri daha sonra sayfa aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresine yönlendiriliyor. GİB’in içerisinde bulunan “internet vergi dairesi” adresinden sorgulama işlemleri yapılabildiği gibi geri ödemeler de gerçekleştirilebiliyor.

İkinci adımda ise, “Borç Erteleme Talep Türü”nü seçmeniz gerekmektedir. Bunun için;

  • İşsizlik Sebebiyle
  • Askerlik Sebebiyle
  • Yüksek Lisans/ Doktora Sebebiyle seçeneklerinden birini işaretlemeniz ve “İleri” düğmesini tıklamanız gerekmektedir.

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Sicil affı nedir? Kara listeye girenlere sicil affı
Erdoğan: KYK borçlarıyla ilgili öğrencilerin lehine düzenleme yapacağız
KYK borçlarına af mı geliyor? Bakan’dan yeni açıklama

Güncel Haberleri