Mehmet Eymür kimdir? MİT'teki görevi ve katıldığı operasyonlar ile Mehmet Eymür...

Mehmet Eymür kimdir? MİT'te görevi neydi, hangi görevleri yaptı? Gazeteci Murat Yetkin'in 'Kürt Kapanı' kitabı için konuşan Eski MİT Kontr-Terör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, PKK elebaşı Öcalan'a yönelik suikastla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Peki Mehmet Eymür kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? Mehmet Eymür MİT'te hala çalışıyor mu? İşte Mehmet Eymür biyografisi.

MİT'çi Mehmet Eymür kimdir, nerelidir? Eski MİT Kontr-Terör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür şimdi ne yapıyor? Eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kontr-Terör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye teslim edilmesinden 3 sene önce Abdullah Öcalan'a Suriye'de yapılan suikast girişimiyle ilgili konuştu. ''Hata yaptık'' diyen Eymür, Keşke Yeşil’e yaptırsaydık; Yeşil’e yaptırsaydık o becerirdi, Apo’yu öldürmüş olurduk" ifadesini kullandı. Peki Mehmet Eymür kim, MİT'teki görevi neydi? Mehmet Eymür ve MİT'e dair detayları sizler için derledik.

MEHMET EYMÜR KİMDİR? MİT'TE HANGİ GÖREVLERİ YAPTI?

Mehmet Eymür kimdir? Mehmet Eymür 1943 İstanbul doğumlu, MİT Kontrterör Dairesi eski başkanıdır. 9 Mart 1971 darbe teşebbüsünden sonra MİT'te Hiram Abas'la birlikte Ziverbey'de 1. Ordu Komutanı Orgeneral Faik Türün'ün emrinde çalıştı. Kızıldere ve Ulaş Bardakçı'nın öldürüldüğü operasyonlara katıldı.

1975'te Ankara MİT Bölge Dairesi Başkanlığı Takip Şube Müdürlüğü de yapan Eymür, 1980'de Bulgaristan'a gittikten sonra 1982'de Kenan Evren'in damadı Erkan Gürvit tarafından Köşk'e çağırıldı. ASALA'ya karşı eylemlerde görevlendirildi.

Türkiye'ye döndükten sonra Mardin MİT Bölge Müdürlüğü'ne getirildi. Daha sonra Ankara'da Kontrespiyonaj Dairesi içinde kurulan Kaçakçılık ve İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne tayin edildi. Başkan yardımcılığı görevine getirildikten sonra 1984'te Genelkurmay Başkanlığı'ndan alınan izinle Babalar Operasyonu'nu başlattı.
Abdullah Çatlı'nın istihbarat amaçlı kullanıldığını ancak daha sonra kontrolden çıkıp kendisini bile görevden aldırmak istediğini ileri sürdü. MİT görevlisi Tarık Ümit'in kaçırılmasının ardından Mehmet Ağar'ı aradığını ve serbest bırakılmasını söylediğini açıkladı. Ergenekon çetesine sızan Tuncay Güney'in de MİT Kontrterör Dairesine bilgi aktardığı öne sürülmektedir.

70'li yılların başında girdiği MİT'te Alaattin Çakıcı'nın yakalanmasının ardından Washington'dan merkeze çağırıldı. Emeklilik kararına direnince MİT Yasası'nın 19. Maddesi işletildi ve Mesut Yılmaz'ın onayıyla Şeker Fabrikaları'na müşavir olarak atandı. Daha sonra emekliye ayrılarak Washington'a yerleşen Eymür, en son İnternet'te açtığı sitede yaptığı açıklamalarıyla gündeme geldi.

Eymür, 2000'de bir gazeteye verdiği demeçte, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım konusunun MİT'le değil kendisiyle özdeşleştirilmesinden rahatsız olduğunu belirterek, "Teşkilatın elemanları arasında yüzlerce Yeşil var. Yeşil önce de vardı, yetkililer ne derse desinler, bundan sonra da olacaktır" dedi.

Eymür hakkında, e-mail yoluyla ve açtığı web sitesindeki açıklamaları nedeniyle basına "Devletin gizli sırlarını ifşa etmek" suçundan soruşturma başlatıldı. Sitede yer alan bilgiler üzerine MİT, Eymür hakkında Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulundu. DGM Savcılığı yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Cumhuriyet Savcısı Kasım Hacıkamiloğlu tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde, Eymür'ün adres tespiti ve kimlik bilgileri için Başbakanlığa yazı gönderildi.


Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım - Mehmet Eymür

EYMÜR: ÖCALAN SUİKASTNI KEŞKE YEŞİL YAPSAYDI

Eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kontr-Terör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye teslim edilmesinden 3 sene önce Abdullah Öcalan'a Suriye'de yapılan suikast girişimiyle ilgili "Hata ettik. Keşke Yeşil’e yaptırsaydık; Yeşil’e yaptırsaydık o becerirdi, Apo’yu öldürmüş olurduk" dedi.

Eymür, adı çok sayıda cinayetle anılan ve akıbeti hakkında çok sayıda spekülasyon yapılan "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'a ilişkin Murat Yetkin'in "Kürt Kapanı" kitabı için kendisiyle görüşen gazeteci Murat Yetkin'e konuştu. 

Yetkin’in ilk olarak 2004 yılında yayınlanan ve Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanmasının öncesi ve biraz da sonrasını anlatan ‘Kürt Kapanı’ kitabı, Öcalan’ın yakalanışının 20. yıl dönümünde genişletilmiş baskısıyla yeniden yayınlandı. 

15 Şubat itibariyle kitapçılardaki yerini alan kitapta en ilgi çekici noktalardan biri, Eymür’ün ‘Yeşil'in 1996’da, Suriye’nin başkenti Şam’da Öcalan’a yönelik düzenlenen suikastteki rolüne ilişkin oldu. Kitapta yer alan aktarıma göre Eymür, başarısızlıkla sonuçlanan suikastle ilgili olarak Yetkin’e “Hata ettik. Keşke Yeşil’e yaptırsaydık; Yeşil’e yaptırsaydık o becerirdi, Apo’yu öldürmüş olurduk” yorumunda bulundu.

Mehmet Eymür kimdir? MİT'te görevi neydi, hangi görevleri yaptı? Gazeteci Murat Yetkin'in 'Kürt Kapanı' kitabı için konuşan Eski MİT Kontr-Terör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, PKK elebaşı Öcalan'a yönelik suikastla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Peki Mehmet Eymür kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? Mehmet Eymür MİT'te hala çalışıyor mu? İşte Mehmet Eymür biyografisi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Mehmet Eymür: Keşke Öcalan’a suikastı Yeşil’e yaptırsaydık

Güncel Haberleri