Moskova’dan şaşırtan çıkış: ABD’nin endişelenmek için makul gerekçesi var

Türkiye’yi F-35 projesinden çıkaran Washington, en güçlü gerekçe olarak da S-400’ler üzerinden NATO sistemine sızılması ihtimalini göstermişti. Ankara, iddiaları reddederken Moskova’dan şaşırtan çıkış geldi. Dolaylı bir askeri güç mesajını da içeren açıklama yapan Rus Dışişleri “ABD’nin endişelenmek için makul gerekçesi var. NATO pilotları, sistemlerimizin hava hedeflerini tespit etme imkanını iyi bilir” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı, S-400 sistemleri alan Türkiye’ye F-35’lerin zayıf yönlerinin anlaşılabileceği nedeniyle 5. nesil savaş uçağı satmayacağını birçok kez dile getiren ABD’ye yanıt verdi. ABD’nin Avrupa, Afrika ve NATO Hava Kuvvetleri Komutanı Jeffrey L. Harrigian’ın savunma sistemleriyle ilgili sözlerini izleyen açıklamada, “Pentagon’un, F-35 savaş jetlerinin bilgilerini açığa çıkarma potansiyeline sahip Türkiye’de konuşlu S-400 sistemlerinden kaynaklı ürperti ve endişeleri tamamen gerekçesiz değil” denildi. 

Bakanlık, Harrigian’ın “ABD Hava Kuvvetleri, Kaliningrad Bölgesi’ndeki hava savunma sistemini delme planı geliştirdi” şeklindeki sözlerine de yanıt verdi. Kaliningrad Bölgesi’nin Avrupa’daki başıboş havacı generaller tarafından hazırlanan her türlü saldırı planlarına karşı emin bir şekilde korunduğunu belirten Bakanlık, “Rusya’nın Baltık’taki sınırlarına yaklaşan tüm NATO pilotları, Kaliningrad’daki sistemlerin her türlü hava hedeflerini tespit etme, onlara eşlik etme ve gerektiğinde garantili biçimde imha etme imkânlarını gayet iyi bilir” ifadelerini kullandı. Bakanlık, bu sistemin, ‘yalnızca ABD’li vergi mükellefleri ve 5. nesil Amerikan uçaklarının yurtdışındaki alıcıları için görünmez olan’ savaş jetlerini de imha etme kapasitesine sahip olduğunu vurguladı. 

Bakanlık, “Harrigan’ın ciddiyetsizliği ve Kaliningrad’ı ele geçirme planlarının üstünlüğüne olan naif inancı öncelikle, komutanların sıkça dile getirdiği ‘Her plan, yalnızca düşmanla çarpışıncaya kadar iyidir’ sözünü muhtemelen daha iyi bilen astlarını endişelendirmelidir” diye vurguladı. 

Türkiye ile ABD arasındaki en kritik dosyaların başında gelen S-400’ler konusunda  Washington bu sistemlerin F35 uçaklarının istihbari bilgilerini ele geçirileceği tezini savunuyordu. Bu nedenle bu uçaklarla Rus sistemlerinin asla aynı ülkede konuşlanamayacağını iddia eden ABD yönetimine karşı Ankara ise S400’lerin yönetininim kendisinde olacağını ve NATO sistemleri ile birlikte çalıştırılmayacağı için de herhangi bir risk doğmayacağı tezini vurguluyordu. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan bu açıklama Washington’un iddialarını da doğrulamış oldu. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

ABD’den Rusya’ya Suriye yaptırımı

Güncel Haberleri