Müzede skandal!

İzmir Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü’ndeki ‘Silah Müzesi’ni gezen uzman bir emniyet görevlisi, envanterdeki parçaların orijinal olmayabileceğini bildirdi. Bunun üzerine başlatılan incelemede, antika değeri taşıyan 250 silahtan 32’sinin imitasyonlarıyla değiştirildiği ortaya çıktı. Olayla ilgili ‘zimmet’ suçlamasıyla gözaltına alınıp haklarında dava açılan 3 emniyet görevlisinden 1’i tutuklandı. Ancak tarih mirası niteliğindeki kayıp orijinal silahlar bulunamadı.

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı 10 kriminal polis laboratuvarından biri olan İzmir Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü’ndeki ‘Silah Müzesi’nde akıllara durgunluk veren bir olay yaşandı. Kurulduğu dönemde Türkiye’nin örnek emniyet birimlerinden biri olarak gösterilen polis laboratuvardaki olay, tarihi ve antika silahların sergilendiği müzeyi gezen uzman bir emniyet görevlisinin dikkati ile ortaya çıktı. İzmir’in yanı sıra Manisa, Uşak, Afyonkarahisar, Aydın ve Muğla illerinde yaşanan adli olaylarda başarılı araştırmalara imza atan laboratuvarı, geçtiğimiz Eylül ayında ziyaret eden uzman emniyet görevlisi, ziyareti sırasında aynı bina içerisinde yer alan ‘Silah Müzesi’ndeki silahları da inceledi. Ancak bir silahın üzerindeki ayrıntılardan şüphelenerek, yetkililere silahın orijinal olmayabileceğini bildirdi.

Yetkililer de hemen harekete geçti. Yapılan inceleme ve araştırmalar sonunda ‘Silah Müzesi’nde bulunan yaklaşık 250 silahtan 32’sinin birebir aynı olan imitasyonlarıyla değiştirildikleri saptandı. Devreye Asayiş Şube Müdürlüğü Gasp Büro Amirliği ekipleri girdi. Polis, silahlardan sorumlu oldukları öğrenilen biri komiser rütbesinde 3 polisi gözaltına aldı. Sorgularının ardından adliyeye sevk edilen ve suçlamaları kabul etmeyen emniyet görevlilerinden polis memuru A.S. tutuklandı. Komiser, adli kontrol şartı getirilerek, diğer polis memuru da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 

Gelişmiş kriminal laboratuvarlarda bulunan silahlardan olduğu öğrenilen kayıp silahların izine ise henüz rastlanmadı. Soruşturma kapsamında, kurumda çalışanlar ile dış bağlantıları araştırılıyor.

İzmir Polis Kriminal Laboratuvarı’nda 2010 yılında da Emniyet Genel Müdürlüğü ‘kovan’ soruşturması yapmıştı. Olayda, Bornova’da 2008 yılında 2 işadamı silahlı çatışmaya girdi. Bornova Olay Yeri İnceleme Şubesi ekiplerince olay yerinden toplanan kovanlar ve el konulan silahlar, İzmir Polis Kriminal Laboratuvarı’na gönderildi. Ancak bir haftada çıkması gereken sonuçlar 1 yılda hazırlanmayınca Emniyet Genel Müdürlüğü, müfettiş göndererek delillerin karartılıp karartılmadığını araştırdı. Müfettiş, laboratuvar müdürü ile balistik uzmanı başkomisere, ekspertiz raporunu neden hazırlanmadığını sordu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Güncel Haberleri