Rabia Naz nasıl öldü?

11 yaşındaki Rabia Naz’ın ölümünün ardındaki sır bir yıldır çözülemedi. Evladının siyah bir ticari aracın çarpmasıyla hayatını kaybettiğini ancak intihar süsü verildiğini söyleyen baba dedektif gibi iz sürdü. Adli Tıp raporu da ‘Araç çarpması’ dedi. Polis raporunun mantığa aykırılığı tartışılırken ‘Gerçeği ortaya çıkaracağım’ diyen acılı babanın mücadelesi Türkiye’nin gündemi oldu.

SEDA ÇAKIR/TOLGA ŞEN

Giresun’da 11 yaşındaki kızı Rabia Naz Vatan’ı yaralı halde kapısının önünde bulan Şaban Vatan hemen hastaneye götürdü, ancak kurtulamadı. Kızının yetkililerin aksine bir arabanın çarpması sonucu yaralandığını ve önce başka bir yerde tedavi edilmeye çalışıldığını daha sonra da kapıya bıraktıklarını belirten Şaban Vatan’ın adalet arayışı 1 yıl geçmesine rağmen yerini bulmadı. Hukuk skandalına dönüşen olaylar 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın, 12 Nisan 2018’de evlerinin önünde ağır yaralı olarak bulunmasıyla başladı. Hastaneye kaldırılan küçük kız kurtarılamadı. Ölümü kayıtlara intihar olarak geçti.

Kızının intihar sonucu değil, bir aracın çarpması nedeniyle öldüğünü söyleyen baba Şaban Vatan, kızına çarpan aracın Giresun’un Eynesil ilçesinin AK Parti’li belediye başkanı Coşkun Somuncuoğlu’nun yeğeni tarafından kullandığını belirledi. Kızının sol ayağının kopar derecesine gelmiş olması ve atardamar kesiği bulunmasına karşın intihar ettiği denilen yerde hiç kan olmamasından şüphelenen Şaban Vatan, kızının ölümünü araştırmaya başladı. Baba araştırmasında iddia edildiği gibi kızı Rabia Naz’ın 'beşinci kattaki evinden atlayarak intihar ettiği'ne dair ne kanıt ne de olayı duyan birini bulamadı. Baba ayrıca, kızının ağır yaralı olarak bulunduğu dakikalarda Fiat Doblo marka bir aracın da hızla civardan geçtiği bilgisine ulaştı.

Baba Vatan, Rabia Naz’ın kıyafetlerindeki talaş, saman ve tozu da araştırıyor. Oysa küçük kızın düştüğü belirtilen yerde talaş, saman ya da toz bulunmuyor. Kızın üzerindeki kalıntılar babanın aklına, yakınlarda ahır olarak kullanılan metruk binayı getiriyor. Mekanın, evladının kanının temizlendiği yer olabileceğinden şüpheleniyor. Babaya göre kızı başka yerde ölüyor ve evlerinin önüne bırakılıyor. Bu durumda arabanın da yıkanması gerektiğini düşünen baba, mahalledeki oto yıkamacıya gidiyor. O gün yalnızca bir aracın yıkandığını, aracın da Fiat Doblo, renginin de siyah, sahibininse telaşlı olduğunu öğreniyor. Baba, elde ettiği bu bilgileri emniyetle paylaşıyor.

HACETTEPE: ÖLÜM NEDENİ KAZA

Ancak emniyet bir türlü harekete geçmeyince acılı baba, olayın örtbas edilmeye çalışıldığını anlıyor. Emniyetin hazırladığı raporda, annesi kızınca Rabia Naz’ın psikolojisinin bozulduğu ve pencereden atlayarak intihar ettiği belirtiliyor. Baba, kızının beşinci kattan atlamış olsa dahi aşağıdaki iş yerinin 4.36 metrelik çatısına düşeceğini söylüyor. Ancak yetkililer babayı kızının gerilerek atlamış olabileceğini söylüyor. Oysa babaya göre 1.55 boyunda ve 70 kilo ağırlığındaki Rabia Naz’ın, bir atlet gibi sıçrayarak dört buçuk metreyi aşmış olması imkansız. Babanın aktardıklarına göre, aylar sonra eve gelen bir heyet, Rabia Naz ile aynı kilodaki bir çuvalı aşağıya fırlatıyor. Baba, çuvalın iş yerinin metal çatısına düştüğünü ve 300 metre uzaklıktan dahi duyulabilecek bir ses çıkardığını anlatıyor.

Bu arada Baba Vatan’ın kızının yaralı olarak götürüldüğü ve tedavi edilmeye çalışıldığı dediği ahır hakkında belediye acil yıkım kararı alınıyor. Baba ve avukatları hızlı davranıp ahır yıkılmadan savcıdan inceleme kararı alıyor ve incelemelerde iki peçete üzerinde ‘kadın sıvısına’ rastlanıyor. Ancak sıvının Rabia Naz’a ait olup olmadığına dair DNA testi yapılmıyor. Bütün bunlardan sonra acılı baba, Hacettepe Tıp Fakültesi Adli Tıp’dan da otopsi talebinde bulunuyor. Hazırlanan rapor Rabia Naz’ın ölüm nedeni ‘araba çarpması’ diyor. Tüm bu yaşananların kendisini korkutmadığını vurgulayan acılı baba, “Ben Rabia Naz’ın yoluna canımı koydum. Kimseden korkum yok. Er ya da geç adalet tecelli edecek” diyor.

BENİ TEHDİT EDEN ARAÇ SAHİBİNE KORUMA VERDİLER

Yaklaşık 1 yıldır kızı Rabia Naz’ın ölümüyle ilgili gerçeği gün yüzüne çıkarmak için tek başına mücadele eden acılı baba Şaban Vatan acılı süreçte yaşanan gariplikleri KARAR’a anlattı. Kızına bir aracın çarptığı yönünde doktor ve adli tıp roporu, ifadeler, kamera kayıtları gibi onlarca delille çalmadık kapı bırakmayan Şaban Vatan, hiçbir başvurusunun dikkate alınmadığını, savcılığın dilekçelerini ve suç duyurularını işleme koymadığını söyledi. Olayın ilk gününden itibaren dosyanın intihar diye kapatılmaya çalışıldığını belirten Baba Vatan, Rabia Naz’a çarpan araç konusunda şüphelerin üzerinde yoğunlaştığı isimlerden biri olan Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somucuoğlu’nun oğlu Mehmet Ali Somuncuoğlu’nun ifadesinde anlattıklarının yalan olduğunu ve ifadesini kamera görüntüleriyle yalanladığını söyledi. Acılı baba şöyle devam etti: “Ben savcılıktan Somuncuoğlu ile ilgili HTS kaydı yapılmasını istedim. Ama hiçbir işlem yapılmadı. Suç duyurularını da bir ay önce tekrar verdim. Maalesef hiç ilerleme olmadı.” Coşkun Somuncuoğlu’nun yeğeni Mehmet Somuncuoğlu tarafından da telefonla ölümle tehdit edildiğini ileri süren Şaban Vatan, suç duyurusunda bulunmama rağmen işlem yapılmadığını belirtti. Giresun Valisi’ne de mesaj attığını ve kendisini Eynesil Kaymakamı’na yönlendirdiğini aktaran Şaban Vatan, “Kaymakam beyle de görüştüm. Ama hiçbir şekilde işlem yapılmadı. Coşkun Somuncuoğlu’na özel koruma verildi” dedi.

Kendisi hakkındaki ‘ruh sağlığı bozuk’ idialarına da cevap veren baba, hastane kaydı denilen tadavinin kıl dönmesi olduğu belirtti. Şaban Vatan, kızının çatıda bulunduğu belirtilen okul çantasının da polis tarafından aynı yerde üçüncü kez yapılan arama sonucu bulunduğunu bunun da soru işaretleri ile dolu olduğunu anlattı.

‘DELİLLER ÇOK NET DOSYAYI KAPATAMAZLAR’

Rabia Naz olayını tüm Türkiye’ye duyuran serbest gazeteci Metin Cihan KARAR’a olayın intihar olmadığını söyledi. Cihan, “Savcılık düşme ya da intihar diye açıklama yapıyor. Düştü denen yerin altı çatı. Düşme imkansız. İntihar olmayacağı ortada. Atlasa bile ikinci çatıya düşmesi ve oradan kalkıp bir daha atlaması gerekiyor. Elektrik tellerine takılmaması ise imkansız” dedi. Rabia Naz’a bir arabanın çarptığının net olarak anlaşıldığını belirten Cihan, şöyle konuştu: “Olayı görenler çarpan kişi kızı evin önüne getirip bırakmış. Emniyet ‘çatıda çanta bulundu’ tutanağı tutmuş. Buradan hareketle de intihar olarak kayda geçiriyor. 155’e yapılmış bir ihbar var. Siyah Doblo bir kız çocuğuna çarptı diye. Bu ve Adli Tıp raporu gibi net kanıtlar olmasa zaten dosya kapanacak. Ama kapatamıyorlar da. Baba tanık buluyor, delil buluyor bunlarla ilgili işlem yapılmıyor. Yani dosyayı ne kapatabiliyorlar ne de intihar olmadığını gösteren delilleri inceliyorlar.” Baba Vatan hakkındaki ‘akıl sağlığı yerinde değil’ iddialarına da açıklık getiren Cihan “O akraba, Rabia hastaneye kaldırıldıktan sonra her şeyle ilgileniyor. Babaya ‘Sen uğraşma ben hallediyorum’ diyor. Doktorun intihar olduğunu söylediğini aktarıyor. Ancak babaya görüştüğü ortopedi doktoru ‘Ben açıkça araba çarpması dedim, intihar demedim. Seni kandırmışlar. Gerekirse yazılı belge veririm’ diyor. Baba olayın üzerine gidince bu akraba ‘iki kez akıl hastanesine yatırıldı’ diyerek suç duyurusunda bulunuyor. Dikkat çeken bir nokta da baba hakkındaki şikayetler hemen işleme konuyor ama babanın başvuruları 10 aydır bekletiliyor. “

ARACI KULLANAN BAŞKANIN YEĞENİ

Yetkililerden beklediği desteği bulamayan baba olayı tek başına araştırmaya devam edip kızının ölümüne sebep olduğunu düşündüğü aracın, Eynesil’in AK Partili Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu’nun yeğeni tarafından kullanıldığını tespit ediyor ve savcılığa bildiriyor. Baba Şaban Vatan ayrıca soruşturmayı Giresunlu etkili siyasilerin durdurmuş olabileceğini ve delillerin de karartıldığını düşünüyor. Öyle ki, babanın iddiasına göre AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ve yine AK Partili vekil Cemal Öztürk işin içinde. Bu arada Canikli’nin Giresun ziyaret sırasında baba Vatan ‘tehdit’ ve ‘hakaret’ gerekçeleriyle polis merkezine çağrılıyor. Bu da yetmezmiş gibi Şaban Vatan daha sonra Giresun Devlet Hastanesi psikiyatri polikliniğine götürülüyor. Gerekçesi ise kardeşinin hakkındaki “Psikolojik sorunları var. Daha önce 10 gün hastanede yattı” beyanı. Ancak babanın önceki hastane kaydı yüzeysel yaralamadan. Ancak buna rağmen baba hakkında Nöbetçi Sulh ve Ceza Mahkemesi üç hafta süreyle hastaneye yatırılıp tedavi edilmesine karar veriyor. Babanın avukatları aracılığıyla yaptığı itiraz sonrası bu karar erteleniyor, ancak her an hastaneye yatırabilirler. Vatan ailesinin avukatı Ufuk Kılıç hastaneye yatırma işleminde usül eksikliğinin olduğunu belirtiyor. Baba Vatan’ın dediğine göre hakkında ‘piskolojisi bozuk’ diyen kardeşinin Nurettin Canikli ile görüştüğü ve borçlarını ödeyememesine rağmen kısa süre önce bir benzin istasyonu açıp otel inşatına başlamış.

CANİKLİ: İDDİALAR SİYASİ HESAPLAŞMA

Olayın ardından açıklama yapan Nurettin Canikli, Şaban Vatan’ın kendisine yönelttiği olayın üstüne örttüğü yönündeki iddiaları “Siyasi hesaplaşma olduğunu düşünüyorum” diyerek cevaplamıştı. Canikli şu iddialarda bulunmuştu: “Yani bu olay olalı ne kadar olmuş; yaklaşık bir yıl. Bizim ismimiz 15-20 gündür gündemde. Daha önce yok, ben daha önce rastlamadım, olsa haberimiz olurdu. Bunun da belediye başkan adayların belirlenmesi süreciyle yakından bağlantılı olduğunu düşünüyorum. (…) Siyasi bir hesaplaşma olduğunu düşünüyorum ben. Ama arkasında kimin olduğunu da ortaya çıkaracağız.” Öte yandan Saadet Partisi ve CHP Rabia Naz için TBMM’ye soru önergesi verdi.

BABA VATAN'DAN ADALET ÇAĞRISI

11 yaşındaki kızı Rabia Naz’ın intihar değil, bir aracın çarpması sonucu öldüğüne inanan baba Şaban Vatan, mahkeme kararıyla akıl hastanesine yatırılacak. Vatan, “Bu yola canımı koydum, kimseden korkum yok” diyor.

DEDEKTİF GİBİ İZ SÜREN BABA SOSYAL MEDYA HESABINDAN PAYLAŞTIĞI VİDEO İLE İNTİHAR İDDİALARINI ÇÜRÜTTÜ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Rabia Naz'ın ölümünde yeni gelişme: Olay yeri incelemesi yapan polislere soruşturma
Rabia Naz için adalet
HSK Rabia Naz'ın şüpheli ölümüyle ilgili inceleme başlattı

Güncel Haberleri