Tarihe kepçe girdi

İstanbul Eyüpsultan’daki inşaatta Osmanlı hamamı keşfedildi. Ancak korumaya alınması gereken yapı için Koruma Kurulu ‘İnşaat devam edebilir’ kararı verdi. Tarihin kalbindeki kadim miras kepçe darbeleriyle zarar gördü. Arkeologlar ‘Manevi değerler hiçe sayılıyor’ deyip isyan etti.

KENAN BUTAKIN/İSTANBUL

İstanbul Eyüpsultan’da bir inşaat alanında tarihi kalıntılara rastlandı. İlçe merkezindeki bir tadilat inşaatında bulunan ve içerisinde bir mezar taşının da bulunduğu kalıntıların Osmanlı dönemine ait olabileceği değerlendirildi. Kalıntıların bulunmasının hemen ardından, İstanbul Arkeoloji Müzesi ekipleri devreye girdi. Kalıntılar üzerinde çalışan uzmanlar, ilk tespitlerinde bölgede bir hamam kalıntısının da olabileceğini ifade ederek, arkeolojik kazıların başlatılması gerektiğini belirtti. Olayı duyuran Arkeolog ve Sanat Tarihçisi Emine Çaykara, sosyal medya hesabından, “Ecdat yadigârı eserlerin, sahabe mezarlarının, Eyüp El Ensari hazretlerinin 150 metre uzağındaki Osmanlının erken dönem hamamı, geçmişi ve manevi değerleri hiçe sayarak makine ile kadırılıyor” mesajını paylaştı.  

Kalıntıların bulunmasının ardından İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü de devreye girdi. Koruma Kurulu yaptığı incelemede, arkeologlardan farklı bir karara vararak, ‘Kalıntıların plan vermediğini’ ifade etti. Kurul, kalıntıların küçük boyutlu olduğunu ve süreklilik arzetmediğini bildirdi. Böylelikle Kurul’dan inşaata devam edilmesi yönünde bir karar çıktı. Kalıntıların da usülüne uygun bir şekilde taşınmasına karar verildi. Kararın verilmesinin hemen ardından da ara verilen inşaat yeniden başladı. İnşaat makineleri de kalıntıların bulunduğu alana girdi. Ancak tepkilere neden olan inşaat, bir süre sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın devreye girmesi ile durduruldu.  

KARAR’a değerlendirmelerde bulunan Arkeologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı Yiğit Ozar da, “Kurul, kararında kalıntıların plan vermediğini ifade ediyor. Ancak sahanın hava fotoğrafından da anlaşılacağı üzere, kalıntıların devamının olduğu görülüyor. Her şey çok net ve okunaklı. Sadece bir değil birkaç yapı var. Bu açıdan kalıntılar olduğu yerde sergilenmeli. Bölge de eğer gerekiyorsa kamulaştırılmalı. Bence bu açıdan yanlış bir okuma söz konusu” şeklinde konuştu. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İstanbul'da yine 'tarih' skandalı: Pembe Köşk'ün yerine otopark kondu

Güncel Haberleri