Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Detayları Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı!

Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Askerlik düşecek mi? on binlerce genç tarafından merak ediliyordu. Bu konuda en net açıklama cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni askerlik sisteminin detaylarını dün akşamki canlı yayında anlattı. Peki Askerlik düşecek mi? Yeni askerlik sistemi nasıl olacak?

Askerlik düşecek mi? Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? merak ediliyor ve araştırılıyordu. On binlerce gencin merakla beklediği yeni askerlik sistemini cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında anlattı. Peki yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Askerlik düşecek mi? İşte detaylar...

YENİ ASKERLİK SİSTEMİNİN DETAYLARI

Yeni askerlik düzenlemesi henüz askere gitmeyenler ve yakınları tarafından merakla bekleniyor. Askerlik konusunda Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar büyük önem taşıyor.Askerlik süresine ilişkin sorulan soruya Erdoğan, “Belli bir noktaya tabii askerlikte gelindi. Yani nihai noktayı henüz koymuş değiliz ancak yeni askerlik sistemi çalışmalarında bir defa milletimizin askerlikten bağlarını koparmadan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacının karşılandığı, bunun yanında yükümlü her vatandaşın askerlik eğitimi aldığı, kamuoyunda olumlu algılanacak bir sistem oluşturmayı hedefledik. Daha önce 3-6-9-12 demiştim ama bu 6- 9-12 şeklinde şu anda belirlenmiş vaziyette. Tabii 6-9-12 şeklinde belirlenirken bunların içerisinde er, erbaş durumu söz konusu. Bunların yanında yedek subaylık aynı şekilde söz konusu. Bunların yanında aynı şekilde yedek astsubaylık da söz konusu. Bunlar olacak.” ifadelerini kullandı.

BEDELLİ VE DÖVİZLİ ASKERLİK KONUSU

Erdoğan, burada özellikle ihtiyaca göre bazı adımlar atılacağını ifade ederek, “Mesela bedelli askerlik var, dövizli de var ama dövizli ile bedelli askerliğin karşılığı aynı olacak. Yani diyelim ki, şu kadar avro deniliyorsa, aynen o gün karşılığı nedir? Şu kadar TL. O kadar TL ile adım atılmış olacak. Bu konuyla ilgili işin bir diğer önemli yanı da şu. Gerek 6 ayda, gerek 9 ayda, gerek 12 ayda ki 12 ayı özellikle yedek subaylık olarak da gündeme getiriyoruz. Çünkü yedek subaylık olayını ciddi manada önemsiyoruz. Yetişmiş insan. Bu yetişmiş insanlardan özellikle silahlı kuvvetlerde istifade edelim. Bu konuyla ilgili olarak da, bu 12 olarak gözükse de bunun bir ayı zaten izin olarak geçiyor. Dolayısıyla da burada sadece 3 ay temel eğitim var. Bu temel eğitim yapılacak. Bunun yanında özellikle ücretler noktasında bu eğitim dönemi, askerlik dönemi hepsinde de belli bir ücret kendilerine ödenecek. Bu konuda da herhangi bir taviz söz konusu değil” dedi.

“BU İŞİ BİTİRME İMKANIMIZ OLACAK”


Bedelli ve dövizli askerlikle elde edilen gelirlerle, er, erbaş, astsubay, yedek astsubay ve yedek subayların ücretlerini karşılama noktasında planlamalar yapıldığını aktaran Erdoğan, şu anda son noktayı koyana kadar bu çalışmaları sürdüreceklerini, ondan sonra nihai adımın bu çerçeve yürütüleceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “O çerçeveyi kaybetmeyeceğiz tabii. O da şudur. Burada biz personel kaynağı noktasında herhangi bir sıkıntıya girmeyeceğiz. Erbaş, er noktasında 7 milyon 325 bin 430 kişiden oluşan bir kaynak şu anda var. Aynı şey yedek subaylıkta da 223 bin 274, bu konuda kaynağımız söz konusu. Demek ki buralarda böyle bir sıkıntının içerisine girmeden bu işi bitirme imkanımız olacak” dedi.

“SABİT BİR FİYAT ÜZERİNDEN…”

Yeni sistemin Türk Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı üzerine çalışacağını dile getiren Erdoğan, “Bedelli ve dövizli noktasında artık bir soru işareti kalmayacak. ‘İşte acaba bunun fiyatı ne olacak?’, ‘bu ne olacak?’ artık böyle bir şey söz konusu değil. Sabit bir fiyat üzerinden. O gün diyelim ki şu kadar avro mu? dendi, onun karşılığında TL neyse öbür tarafta da bedelli askerliğin karşıtı o olacak. Bu şekilde bunu sürdüreceğiz. Ama dediğim gibi, 6-9-12 ve yükümlü erbaş-er, bunun yanında yedek astsubay, astsubay bunlar olacak. Öbür tarafta da yedek astsubaylar yanında yedek subaylar olacak. Bu şekilde bu yeni düzenlemeyi bitirmiş olacağız” değerlendirmesini yaptı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Güncel Haberleri