ALT nedir? ALT yüksekliği ve düşüklüğü neden olur?

ALT, kan tahlillerinde karşılaştığımız bir terimdir ve karaciğerde hücreler tarafından üretilir. ALT düşüklüğü ve yüksekliği çeşitli hastalıklara ya da durumlara işarettir. Kan tahlillerinde gördüğümüz bu değer ile ilgili bilgileri vatandaşlarımız merak ediyor. İşte bilmeniz gerekenler…

 

ALT, alanin aminotransferaz olarak bilinir ve karaciğerde üretilen bir enzimdir. ALT kan tahlili ile karaciğerde hasar olup olmadığı anlaşılır. Kan tahlillerinde gördüğümüz bu değerin düşüklüğü ve yüksekliğinin hangi durumlara neden olduğu vatandaşlarımız tarafından araştırılıyor. İşte tüm bilgiler…

NEDİR?

Alanin aminotransferaz adlı enzimin kısaltması ALT’dir. Karaciğerde bir hastalık olup olmadığı ya da kullanılan ilaç sonrası herhangi bir harabiyet durumu olup olmadığı ALT kan tahlili ile anlaşılır. Esas olarak karaciğerde bulunan ALT az miktarda böbrek ve diğer organlarda da vardır. Besinlerle birlikte vücuda alınır sindirim sonrası karaciğere ulaşan besinlerin enerjiye çevrilmesinde görevlidir. ALT seviyesi normalin üzerindeyse karaciğerde harabiyet söz konusudur. ALT testi için önceden bir hazırlık gerekmez. Ancak doktorunuz karaciğerin yanı sıra hemogram ve kan şekerini de isteyebilir. Bu nedenle test aç karnına yapılmalıdır. ALT normal değeri cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Erkeklerde ALT değeri 10-40 U/L arası iken kadınlarda bu değer 7-35 U/L arasındadır.

Doktorunuzun ALT testini istemesi için birçok neden bulunmaktadır. Bu nedenlerden bazıları şöyledir:

Alkol kullanımı,
Ailede karaciğer hastalığının olması,
Aşırı kilo kaybı,
Sarılık,
Karın ve mide bölgesinde ağrı,
Mide bulantısı,
Yorgunluk,
Koyu renkli idrar,
Kaşıntı,
Açık renkli dışkı.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

ALT YÜKSEKLİĞİ

Karaciğer hücrelerinin hasar görmesi ALT değerinin yükselmesine neden olur. ALT yükselmesinin önlenmesi için öncelikle bu duruma neden olan durum ya da hastalık bulunmalı ve uygun tedaviyle bu durum ortadan kaldırılmalıdır. ALT yükselmesine neden olan durumlar ise şöyledir:

Obezite,
Aşırı alkol kullanımı,
Kullanılan ilaçlar,
Karaciğer yağlanması,
Diyabet,
Kolesterol ilaçları,
Siroz,
Hepatit enfeksiyonları,
Kalp yetmezliği,
Karaciğer tümörü,
Pankreas iltihabı.

ALT DÜŞÜKLÜĞÜ

ALT düşüklüğü sağlıklı kişilerde olması gereken bir durumdur. Kan tahlili sonucunda ALT seviyesinin düşük olduğunu gören kişilerin endişe etmesine gerek yoktur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Glukoz nedir? Glukoz düşüklüğü ve yüksekliği
CRP ne demek? İşte CRP'yi düşürmenin yöntemi
BAS nedir? BAS düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

Hayat Haberleri