Arı sokmasına ne iyi gelir? Arı sokması tedavisi nasıl yapılır? İşte bilmeniz gerekenler

Arı sokması genellikle yaz aylarında insanların korkulu rüyasıdır. Arı sokmasına, iğnenin battığı an yapılan müdahale çok önemlidir. Evde yapabileceğiniz doğal yöntemlerle tedavinizi yapabilirsiniz. İşte, arı sokmasına karşı yapılması gerekenler...

Arı sokmasında bölgede kızarıklık, ağrı, şişlik olur. Kişinin alerjik bir durumu varsa sonuç tehlikeli olabilir. Basit yöntemlerle evinizde bu duruma çare bulabilirsiniz.

Arıların iğnesi testereye benzer ve iğne bu nedenle deride takılı kalır. Bal arıları soktuktan sonra kaçmaya çalışırken iğnesi kopar ve ölür. Ancak yaban arıları ve eşek arıları daha yumuşak bir iğneye sahiptir ve birkaç kez sokabilirler.

ARI SOKMASI NASIL OLUR?

Arı sokmak, arı zehrinden kaynaklanan bir yaralanmadır. Arı sokmasının ardından bölgede ağrı, kızarıklık, şişme ve kaşıntı olur bu etkiler birkaç saat içerisinde etkisini azaltır. Bazı kişilerde ise arı zehrine karşı alerji vardır ve bu durumlarda ciddi reaksiyon gösterir.

Arı sokmasının ardından göğüste sıkışma, nefes almada zorluk ve vücudun tamamına şişlik görülmesi durumunda mutlaka doktora görünmelidir.

MÜDAHALE NASIL OLMALI?

Gözde arı sokması: Şişme 7 güne kadar sürebilir. Ağrılı iltihaplanmalara neden olur.
Kol veya bacak sokması: Bölgeye yakın konuma turnike uygulanmalı ve yukarı kaldırılmalıdır.

Dil-dudak sokması: Bu durumda en iyi yöntem buz emmektir. Dil sokmasında dil şişerek hava yolunu engelleyebilir. Buz emerek ağızdaki ödem azaltılır.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ

* Nefes almada zorlanma

* Ateşlenme ya da üşüme

* Göğüste sıkışma

* Bal dönmesi

* Göz kapağı, dil, dudakta şişlik

* Mide bulantısı ya da kusma

ARI SOKMASINA NE İYİ GELİR?

Karbonat: Karbonat ve suyla hazırladığınız karışımı, arının soktuğu bölgeye sürün . Karbonat, arı zehrini etkisiz hale getirir. Bölgedeki şişlik ve kaşıntı azalır.

Bal: Arının ısırdığı bölgeye bal sürmeniz yarayı iyileştirir, ağrı ve kaşıntıyı azaltır.

Elma sirkesi: Elma sirkesi arı zehrinin etkisini azaltır. Bu nedenle bir bezi sirkeyle ıslatın ve bölgeye uygulayın.

Aspirin: Arının soktuğu bölgeye ıslatılmış aspirini koyun. Böylece bölgedeki ağrı ve şişlik azalacaktır.

Çeşitli bitkisel yağlar: Lavanta, kekik, biberiye ve aloe vera yağları içerisindeki antibakteriyel özelliği nedeniyle arı sokmalarına iyi gelir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Ambalajlı ürünler hastalığa davetiye çıkarıyor
Meme implantı hastalığı nedir, neden olur? Göğüs estetiği hakkında bilinmesi gerekenler
'Çocuğunuzun aşırı terlemesini hafife almayın'

Sağlık Haberleri