Çıban neden olur? Çıban nasıl geçer?

Çıban enfeksiyon sonucu ortaya çıkan ağrılı bir deri rahatsızlığıdır. Çıbana neden olan bakteriler vücuda kıl köklerinden girer. Uygulayacağınız doğal yöntemlerle bu deri hastalığına çare bulabilirsiniz. İşte bilmeniz gerekenler…

Çıban hemen hemen herkesin başına gelebilen en yaygın cilt problemlerindendir. Çıban deride aniden ortaya çıkar ve kişide ağrıya neden olur. Bitkisel yöntemlerle ağrılarınızı hafifletebilir cildinizde bu problemin oluşmasını engelleyebilirsiniz. İşte tüm bilgiler…

NEDİR?

Çıban stafilokok bakterisinin kıl köklerinde enfeksiyon oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu bakterinin vücuda girmesiyle kıl köklerinde birkaç cm çapında şişlikler oluşur. Dış kısmı koyu renkli olan çıbanın içerisinde bakteri, kan ve ölü hücreler vardır. Çıbana neden olan bakteri kişiden kişiye bulaşabilir.

NEDEN OLUR?

Kilo: Fazla kilo cildin birbirine sürtünmesine neden olarak tahriş yapar. Ciltteki tahriş ve terleme ise çıban oluşumuna neden olur.

Terleme: Vücudun en sık terleyen bölgelerinde çıban oluşabilir.

Deri hastalıkları: Deri bütünlüğünün bozulmasına neden olan deri hastalıkları çıbana neden olur.

Şeker hastalığı: Bu hastalıkta deride oluşan hasarların iyileşmesi zordur. Bu nedenle çıban oluşabilir.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

NASIL GEÇER?

Çıbanlı bölge sabunlu su ile yıkanıp temizlenmelidir. Bölgeye sıcak su ve temiz bir bezle pansuman yapılmalıdır. Yara yeri temiz gazlı bezle kapalı kalmalıdır.

Çıbanı sıkmamak gerekir. Çıbanı sıkmak enfeksiyonun yayılmasına neden olur.

Çıbanlı bölge traş edilmemelidir.

Kıyafetlerinizin pamuklu ve bol olmasına dikkat edin.

Çarşaflarınızı ve kıyafetlerinizi sık sık yıkayın.

Jilet, havlu, epilasyon makinesi gibi eşyalarınızı başkalarıyla paylaşmayın.

NE İYİ GELİR?

Soğan: Soğanı dilimleyip temiz bir beze sarın ve yaralı bölgeye uygulayın. Soğan uygulamasını irin boşalana kadar yapabilirsiniz.

Zerdeçal: Antibakteriyel özelliği sayesinde zerdeçal yaranın hızla iyileşmesini sağlar. Zerdeçalı suyla karıştırıp çıbanlı bölgeye sürün.

Çay çiçeği yağı: 5 damla çay çiçeği yağını 1 çay kaşığı zeytin yağı ile karıştırıp çıbanlı bölgeye sürün. Çay çiçeği yağı antibakteriyel özelliği sayesinde çıbana etki eder.

Hint yağı: Çıbanlı bölgeye günde 3 kez hint yağı sürmeniz çıban ağrısına iyi gelecektir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Panik atak neden olur? Panik atak nasıl geçer?
Göz altı torbaları neden olur? Göz altı torbaları nasıl geçer?
Aşk acısı nasıl geçer? Aşk acısını dindirmenin yolları

Hayat Haberleri