Da Vinci’nin kara kutusu çevrimiçi

Leonardo Da Vinci’nin ilk anından ölümüne kadar yanında olan eskiz defteri İngiliz Kütüphanesi tarafından dijital ortama aktarıldı. Sanatçının anatomik çizimlerinin, taslaklarının yanı sıra masallarının ve mektuplarının yer aldığı defter, kullanıcıların erişimine açıldı.

Leonardo da Vinci güzel sanatları dahiyane bir matematikle birleştirerek, olağanüstü bir sanat fenomeni yarattı. Da Vinci’nin çalışmaları, hatta onun çalışmaları üzerine hazırlanan eserler bugün bile sanat tarihine yön vermeye devam ediyor. Çalışmaları incelendikçe, matematik ve estetiği yakın bir şekilde kullandığını görüyoruz. Resimde elde ettiği esrarengiz etkiler, Rönesans sanatında olduğu gibi, matematiksel hassasiyet, dikkatli çalışma ve ilk elden gözlem sonucudur. Da Vinci mekanik, anatomik ya da sanatsal olsun, hiç bir zaman, dikkatlice planlama ve tasarım yapmadan çalışmadı. Bu eskiz defterlerinden en ünlüsü olan Codex Atlanticus İngiliz Kütüphanesi tarafından dijital ortama aktarılarak kullanıcılara sunuldu. 16. yüzyılda heykeltıraş Pompeo Leoni tarafından toparlanan yazılar, öğretmenlerinin ölümünden çalışmalarını Leonardo’nun yakın öğrencisi Giovan Francesco Melzi’den alındı.

Not defterleri Leonardo’nun hala kendi yerel Toskana’sında çalıştığı 1478’den Fransa’da ölümüne kadar olan sürede yaptığı çalışmalarını içeriyor. Adını Atlantik Okyanusu’ndan alan defter iki tarafı da yazılı bin 119 sayfadan oluşuyor. Defter, sadece mühendislik diyagramları, anatomi çalışmaları ve sanatsal taslakları değil aynı zamanda Florentine edebiyatından esinlenerek Leonardo tarafından yazılmış masalları da içeriyor. Leonardo’nun ünlü  Milan Dük’üne askeri mühendisi görevine ilişkin niteliklerini dokuz puanda anlattığı meşhur CV’si de defterin içinde bulunuyor. Mektup’ta askeri becerilerini “Taşıması kolay olan bombalama yöntemlerine sahibim; Toplarım, düşmanları korkutmak, büyük hasara ve kafa karışıklığına neden olmak için taş gibi havalarda uçarlar’’ olarak ifade ediyor. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Hayat Haberleri