Google Duygu Asena'yı ana sayfasına taşıdı: Duygu Asena kimdir, nerelidir? Neden Doodle oldu?

Duygu Asena kimdir, nerelidir, hangi eserleri vardır? Google'dan Duygu Asena sürprizi geldi. Bu sabah google arama motoruna tıklayanlar ana sayfadaki Duygu Asena resmini gördüler. Belli aralıklarla düzenli olarak kişi ve etkinlikleri ana sayfasında doodle yapan dünyanın en büyük arama motoru Google, Duygu Asena'yı da unutmadı. Peki Google Duygu Asena'yı neden doodle yaptı? İşte detaylar...

Duygu Asena, Google ana sayfasında doodle oldu. Peki, Duygu Asena kimdir, nerelidir, hangi kitap ve eserleri yazdı? Türkiye’deki kadın hareketinin öncülerinden kabul edilen Duygu Asena Google ana sayfasında yerini aldı. Duygu Asena'nın doodle olma sebebi merak uyandırdı. Birçok arayıcı ve özellikle Türk kullanıcılar Duygu Asena kimdir, nerelidir ve neden Doodle oldu sorularını sormaya başladı. Detayları sizin için derledik.
 
DUYGU ASENA KİMDİR NERELİDİR? NEDEN DOODLE OLDU?
 
Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, düzenli olarak önemli kişi ve etkinlikleri ana sayfasından Doodle olarak paylaşıyor. Bugün google'a tıklayanlar ana sayfada Duygu Asena görseli ile karşılaştı. Peki Duygu Asena kimdir, nerelidir, neden Google Duygu Asena'yı doodle yapıp ana sayfasına taşıdı?
 
 
Duygu Asena 19 Nisan 1946'da İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Pedagoji bölümünü bitirip bir süre bu alanda çalıştıktan sonra gazeteciliğe yöneldi. 1972 yılında ilk yazısı Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde yayınlanan Duygu Asena, daha sonra çeşitli gazetelerde yazar ve muhabir olarak görev yaptı. 70'lerin sonunda Kadınca, Onyedi, Ev Kadını, Bella Bayan, First gibi pek çok kadın dergisini yönetti. Aynı zamanda Söz, Sabah, Güneş, Milliyet ve Habertürk gazetelerinde de köşe yazarlığı yaptı.
 
1987 yılında yayınlanan “Kadının Adı Yok” isimli ilk kitabı bir yıl içinde 40 baskı yaparak rekor kırdı. Ancak daha sonra Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından muzır bulunarak satışı sınırlandırıldı, poşet içinde satılmaya başlandı. Daha sonra Duygu Asena'nın açtığı dava ile kitap yeniden serbest olarak satılmaya başlandı. Kadının Adı Yok ayrıca Hollanda, Almanya ve Yunanistan'da da tercüme edilerek yayınlandı. Kitap Atıf Yılmaz tarafından sinemaya da uyarlandı.Duygu Asena, 30 Temmuz 2006'da beyin tümörü nedeniyle İstanbul'da vefat etti. Hala feminizmin en önemli yazarları arasında kabul edilmektedir.

Yayınlanan kitapları:

Kadının Adı Yok, 1987

Aslında Aşk da Yok, 1989

Kahramanlar Hep Erkek, 1992

Değişen Bir Şey Yok, 1994

Aynada Aşk Vardı, 1997

Aslında Özgürsün, 2001

Aşk Gidiyorum Demez, 2003

Paramparça, 2004
 
2006 YILINDA HAYATINI KAYBETTİ

Duygu Asena'nın, beyin tümörüne bağlı solunun durması nedeniyle öldüğü ve 2004 yılından itibaren beyin tümörü yüzünden tedavi gördüğü belirtilmişti. Duygu Asena 2006 yılında hayatını kaybetti.
 
* Duygu Asena; annesi, Mustafa Kemal'in yaveri Şevket Öntersev'in kızıdır. Öndersev bilahare CHP Gümüşhane Milletvekili tayin edilir. Babası Muhtar Asena da koyu bir CHP'lidir.
 
* Amcası Vacid Asena, Birinci Dünya Savaşında İsmet İnönü'nün emir subayıdır. Suriye cephesinde İnönü'nün atı vurulur, esir düşme tehlikesi doğar. Onun üzerine İnönü emir subayı Vacit Asena'nın atını gasp ederek kaçmayı başarır. Ama atsız kalan Vacid Asena esir düşer ve o günden sonra İnönü düşmanı olur. İnönü'ye karşı Demokrat Parti'yi tutar.
 
* Kadının Adı Yok kitabıyla meşhur olan Duygu Asena, Kadınca ve Kim dergilerinde yöneticilik yaptı. Feminist kimliğiyle öne çıktı.
 
Doodle ne anlama geliyor?

Doodle, her ne kadar çok daha önceden de kullanılan bir terim olsa da internetin ve arama motoru Google'ın ortaya çıkmasından sonra daha farklı bir anlama sahip. 'Duğdıl' şeklinde okunan Doodle günümüzde, arama motoru Google'ın ana sayfasında 'Google' yazan logosunun sanatsal ve dikkat çekici imaj çalışmalarına dönüşmesi anlamına geliyor. Doodle denildiğinde insanların aklına gelen şey dikkat çekici logolar oluyor.

Doodle ne zaman ortaya çıktı?

İnternetin, günlük hayatın vazgeçilmezlerinden biri olmasından sonra Doodle'lar da bir hayli önem taşımaya başladı. Google tarafından oluşturulan ilk Doodle çalışması 20 Ağustos 1998 tarihinde gerçekleşti. İlk doodle 'Burning Man' festivali için yapıldı ve büyük beğeni toplamasından sonra bir gelenek haline geldi.

Doodle'ın popülerlik kazanması

Doodle zaman içerisinde popülerlik kazanmaya başladıktan sonra Google'ın da doodle'lar için verdiği önem giderek arttı. İlk olarak Google, sadece önemli günler için doodle'lar hazırlayıp yayınladı. Ancak günümüzde bu durum giderek arttı ve ünlü kişilerin doğum günlerinden önemli bayramları ya da festivalleri kutlamak için de özel doodle'lar hazırlanmaya başladı.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bauhaus akımı nedir? Google Bauhaus akımını doodle yaptı
Google, 22 Nisan Dünya Günü'nü unutmadı | Dünya Günü nedir, neden kutlanır?
Google Abidin Dino'nun 106. yaşını kutladı

Hayat Haberleri