İyi uykunun sırrı fetüs pozisyonunda

“Ne yapsam uyuyamıyorum” derdinin çözümünü, İngiltere’de dev futbol takımlarının uyku koçluğunu yapan Nick Littlehales anlattı: Yatakta en ideal pozisyon fetüs pozisyonu. Bu durumda yatıp burundan nefes olarak uyumak verimi iki katına çıkarıyor.

Uykusuz giderek daha fazla insanın hayatını olumsuz etkiliyor. Uyku koçu Nick Littlehales daha verimli bir uyku için çözüm önerilerinde bulundu. Uykumuzun derin NREM ve REM arasında 90 dakikalık doğal döngüler arasında gidip geldiğini belirten Littlehales önemli olanın bu aşamaları sekteye uğratmamak olduğunu söylüyor. Bu teoriye göre uyku zamanı 90 dakikalık dilimlerle planlanmalı. İnsan doğası 24 saatlik döngüye göre tasarlandı. Bu döngüye göre ise öğlen saatleri ve akşam 5 ile 7 arası vücudun dinlenmesi gereken zaman dilimleri. Bu vakitleri ‘kontrolllü dinlenme periotları’ olarak tanımlayan Littlehales, “tüm mesele 90 dakikalık döngünün üçte birini tamamen kendinize ayırmanız. Bunu da her yerde yapabilirsiniz’’ dedi. Verimli bir uyku geçirilmesi için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise uyku sonrası rutinleri. Littlehales uyandıktan sonra teknolojik cihaz kullanımını ertelemenin, yeterli derecede su içmek ve gıda almanın, hafif egzersizlerle mesanenizi ve bağırsaklarınızı boşaltmanındinlenme kalitesini artıran alışkanlıklardan olduğunu belirtti. Uyanmakta zorlananlar içinse çözüm karanlık, rahatlama hormonu melatonin ile aktif olma hormonu serotonin arasındaki dengeyi kurmaya yarayan ışık terapisi cihazı. Littlehales ’in dikkat çektiği bir diğer nokta nasıl ve nerede uyuduğunuz. “En büyük boy yatak aslında iki yetişkinin uyuyabileceği bir alan. Aslında bu iki yetişkin için normal ölçü olmalı” diyen uzman, yatak odanızın izin verdiği ölçüde büyük yatakları tercih etmeniz gerektiğini söylüyor. Uyku için en ideal pozisyon ise hakim tarafınızının tersine olan fetüs pozisyonu. Bu pozisyonda burundan nefes alarak uyumak uykunuzun verimi iki katına çıkarıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Hayat Haberleri