Kerahat vakti nedir? Kerahat vakti ne zamandır? Bu zamanda hiçbir namaz kılınamaz

Bir kısım ibadetlerin yapılmasının yasaklandığı vakitlere "Kerahat vakti" denir. Kerahat zamanı özellikle güneşin doğuşundan sonraki 45-50 dakikalık zamanı ifade eder. Bu zamanlarda hiçbir namaz kılınamaz. İşte Kerahat vakti nedir? ve Kerahat vakti ne zamandır? sorularının yanıtı...

Kerahat vakti ne zaman? ya da Kerahat zamanı nedir? gibi sorular sıklıkla merak konusu oluyor. Kerahat vakti kendi içinde ikiye ayrılır. Bunlardan ilki farz ya da nafile namazlarının mekruh (Haram olmayan ancak yapılması da doğru olmayan davranışlar) olduğu zamanlardır. İkincisi ise nafile namazının kılınmasının mekruh olduğu zamanlardır.

KERAHAT VAKTİ NE ZAMAN?

Kerahat zamanı, güneşin doğuşundan sonraki takriben 45-50 dakikalık zamandır. Yani güneşin doğuşundan itibaren ışınları gözleri kamaştırır hâle gelinceye kadarki sabah vaktine, kerahat vakti denir. Bazı vakitlerde bir kısım ibadetlerin yapılması yasaklanmıştır. Bu vakitlere kerâhet vakitleri denilir.

Ukbe b. Âmir el-Cühenî’den şöyle nakledilmiştir: “Resûlullah (s.a.s.) bize üç vakitte namaz kılmayı ve ölülerimizi defnetmeyi yasakladı: Güneşin doğmasından itibaren bir veya iki mızrak boyu yükselmesine kadar, güneşin gökyüzünde tam dik oluşundan batıya yönelmesine kadar ve güneşin sararmasından itibaren batmasına kadar.” (Müslim, Müsâfirîn, 293; Ebû Dâvûd, Cenâiz, 55; Tirmizî, Cenâiz, 41)

Bu hadiste belirtilen üç vakitte hiçbir namaz kılınamaz. Bu vakitlerin başlama ve bitiş zamanları şöyledir:

a) Güneşin doğmasından itibaren, 40-50 dakika sonrasına kadar,

b) Güneşin, tam tepede bulunduğu vakit (Öğle vaktinin girmesine yaklaşık 10 dakika kalmasından öğle vaktinin girmesine kadar),

c) Güneş batmazdan önce, gözleri kamaştırmaz hâle gelmesinden, batmasına kadar olan vakit (Güneşin batmasına 40-50 dakika kalmasından itibaren akşam namazı vakti girinceye kadar olan zaman) (Merğînânî, el-Hidâye, I, 265-269).

Bu sayılan kerâhet vakitlerinde kaza namazı, vitir gibi vacip namaz kılınamadığı gibi kerahat vaktinden önce hazırlanmış bulunan cenazenin namazı da kılınamaz. Bu vakitlerde hazırlanmış cenazenin namazı ise kılınabilir. Daha önce okunmuş bir secde ayetinden dolayı “tilâvet secdesi” yapılamaz. Ancak kerâhet vaktinde okunan secde âyetinin secdesi, daha sonraya bırakmak efdal olsa da bu vakitte yapılabilir.

Güneşin batmasından önceki kerâhet vaktinde, sadece o günün ikindi namazının farzı kılınabilir. Fakat mazeretsiz olarak ikindi namazını bu vakte kadar geciktirmek mekruhtur.

KERAHAT VAKTİ UYUMAK GÜNAH MI?

Kerahat vaktinde uyumak namazı geciktirmediği ya da etkilemediği durumlarda günah değildir. Sağlık açısından da bu saatler arasında uyumanın herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İşrak vakti ne zaman? Sabah namazı güneş doğduktan sonra ne zaman kılınır?
İşrak namazı ne zaman kılınır? İşrak namazı nedir? Hac ve umre sevabı kazandırıyor

Hayat Haberleri