Kızamık aşısı hayat kurtarıyor

Kızamık salgınının Samoa’da 60 çocuğun ölümüne neden olduğuna dikkati çeken Dr. Sezen ailelere seslenerek “Bebek ve çocuklarınızı mutlaka aşılatın” dedi.

MELEK GEDİK 

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özlem Sezen Büyük Okyanus’un güneyindeki ada ülke Samoa’da yaşanan kızamık salgınına dikkati çekerek “200 bin nüfuslu ülkede 4 bin kızamık vakası ve 5 yaş altında -şimdilik- 60 ölü olduğuna dair haberler var” dedi. Samoa adasının ormanlar içinde, bol meyve ve sebze yetiştirilen, balıkçılık yapılan ve sanayisi çok az olan bir ülke olduğunu hatırlatan Sezen, “Sağlıklı bir yaşam için olması gerekenlerin hepsi var. Ancak kaçırdığımız önemli bir nokta da var. Aşılama. UNICEF verilerine göre Samoa’da 2013 de %70 olan aşılama oranları geçen süreçte %30 altına düştü ve salgın baş gösterdi. Ülke yöneticileri yeterince önemsemedikleri aşılamanın farkına vardılar. Başbakan aşılama hedeflerinin %90 üstü olduğunu ve bunu başaracaklarına söz verdi” diye konuştu. 

Dr. Sezen, dünya genelinde aşılama önemi anlatılırken, pek çok ülkede çocukluk çağı aşılamaları zorunlu hale gelirken, bazı gelişmiş ülkelerde aşısız çocukların okullara alınmama kararı verildiğini paylaşarak, aşı karşıtlarına dair şu düşüncelerini dile getirdi: “Aşı kararsızlığını güçlendirecek yorumlar yapanlar aldıkları sorumluluğun farkında mıdır? Popüler olmak kaç çocuğun canından kıymetlidir? Aşı kendi başarısının başarısızlığını yaşıyor. Aşılamalar ve yüksek aşılanma oranları sayesinde kızamık gibi bulaşıcı hastalıklar ve ne kadar ölümcül olabilecekleri unutuldu. Yeni salgınlar baş gösterdiğinde bunun hesabını kim verecek?” Dr. Sezen gebelerin ve çocuğu olan aileleler aile hekimlerinden aşı konusunda gerekli bilgileri alabileceklerini kaydederek, “Halkımıza da sesleniyoruz. Bebek ve çocuklarınızı mutlaka aşılatın” dedi.  

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Hayat Haberleri