Radyofrekans ablasyon tedavisi ile bel ve boyun ağrısına son | Radyofrekans ablasyon nedir?

Radyofrekans ablasyon nedir? Radyofrekans ablasyon bel ve boğun ağrılarında kullanılmaya başlandı. Peki Radyofrekans ablasyon hangi durumlarda kullanılır? İşte Radyofrekans ablasyon ile ilgili Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Eyüp Baykara'nın minimal invaziv ve radyofrekans ablasyon hakkında yaptığı açıklamanın ayrıntıları...

Ağrılı bir hastaya ilaç, istirahat ve fizik tedavi yöntemleriyle yeterince yararlı olunamıyorsa, cerrahi girişim düşünülmüyor veya yapılamıyorsa, minimal girişimsel yöntemler ile radyofrekans uygulaması ideal bir çözüm olabiliyor. Beyne ağrı sinyalleri taşıyan sinir liflerini bloke eden minimal invaziv bir yöntem olan radyofrekans ablasyon, özellikle bel ve boyun eklemlerine uygulanarak kronik ağrılarda önemli rahatlama sağlıyor. Radyofrekans ablasyon tedavi yöntemi hakkında bilgi veren Medicana Bahçelievler Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Eyüp Baykara, minimal invaziv bir prosedür olan yöntemin özellikle bel ve boyun eklemlerine uygulandığında kronik ağrı tedavisinde önemli avantaj sağladığını belirterek şu bilgileri verdi:

"Rizotomi olarak da adlandırılan radyofrekans ablasyon yöntemi, ağrı iletimini azaltmak veya durdurmak için cerrahi olmayan bir işlemdir. Radyofrekans dalgaları, ağrıya neden olan ve esasen ağrı sinyallerinin beyne iletimini ortadan kaldıran sinirlere etki eder. Bu en sık olarak kronik ağrı ve omurga eklemlerinden kaynaklanan ağrılar (spondiloz) ve kalça eklem tutulumu (sakroileit) gibi durumları tedavi etmek için kullanılır. Anında ağrıyı kesmesi, iyileşme süresinin çok kısa olması ve ameliyatsız işlem yapılması en önemli faydalarındandır."

“İŞLEM BOYUNCA AĞRI HİSSEDİLMİYOR”

Radyofrekans ablasyonun, floroskopi (x-ışını) kılavuzluğu kullanılarak yapıldığını ve enfeksiyonu olanlara, hamilelere ve kanama sorunları bulunanlara yapılmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Baykara, “Omurga ağrıları ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış beyin cerrahları ve algoloji uzmanları tarafından uygulanır. Tedaviden önce aspirin veya kanı inceltici ilaç alan hastaların, işlemden birkaç gün öncesi kullanmayı bırakması gerekebilir. İşlem yaklaşık 20-40 dakika arasında tamamlanır. Tedavi alanını uyuşturmak için lokal anestezi kullanılır. Hasta işlem boyunca ağrı sızı hissetmez. Bir floroskop yardımıyla (özel bir röntgen), doktor ağrıdan sorumlu bölgeye ince bir içi boş iğne yönlendirir. Floroskop, iğnenin istenen yere gitmesini sağlamak için doktorun iğneyi floroskop monitöründe gerçek zamanlı olarak izlemesini sağlar. İğne yerine oturduğunda, iğneden bir radyofrekans akımı geçirilir. Akım, ağrıyı ileten ve ağrıyı üreten eklemi bloke eder" diye konuştu.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Hayat Haberleri