Silikonla kanserin tedavisi yapılacak

Bilim insanları kanserin teşhis ve tedavisi için bir ileri adım daha attı. Silikon nano-parçacıklar kullanılarak tümör nedeniyle bozulan doku ve hücreler üç boyutlu olarak yeniden onarılabilecek.

Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi’nden (MEPhI) bilim insanları; Fransa, İsviçre, Çek Cumhuriyeti ve Ukraynalı meslektaşlarıyla beraber silikon nano-parçacıkların kanser hastalığının teşhis ve tedavisinde kullanılması üzerine bir dizi çalışma yürüttü. Nano-parçacık kullanımı, kanser hastalıklarının teşhis ve tedavisinde oldukça sık tercih edilen bir yöntem. Söz konusu parçacıklar polietilen glikol gibi belli başlı polimerleri istila ettikleri takdirde, damar yolları içerisinde serbestçe dolaşarak tümörlü bölgeye yayılabilecek.

Nano-parçacıklarının floresan emisyonu gibi optik ışınlar aracılığıyla vücut dokularında tespit edilmesi mümkün. Bu yöntemle de tümörün biriktiği bölge bir nevi aydınlatılarak, kolaylıkla tespit edilebilir hale geliyor. Sonuçları Advanced Optical Materials dergisinde yayımlanan araştırmayı yöneten Andrey Kabaşin’in açıklamasına göre söz konusu çalışma, tümör nedeniyle bozulan doku ve hücrelerin üç boyutlu olarak yeniden onarılmasına olanak sağlayacak. Ayrıca silikon nano-parçacıkların kanser hastalığının tedavisi için yeni bir yöntem olabileceği de düşünülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Röntgen ile kanser riski arasında bağ bulundu

Hayat Haberleri