Tarihe ışık tutan Altın Elbiseli Adam

Kazakistan’da yol inşaatı sırasında ortaya çıkan ve Türk tarihinin önemli buluntularından kabul edilen ‘Altın Elbiseli Adam’ zırhı Türkiye’ye getirildi. 2 bin 500 yıllık zırh, 12 Ekim’e kadar Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.

Kazakistan’da bulunan ve ’Altın Elbiseli Adama’ olarak bilinen eser Türkiye’de. Mezardaki 2 bin 500 yıllık yazıtlar Türk tarihi için de oldukça önemli veriler olarak gösteriliyor. Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Altın Elbiseli Adam’ın daha önce Belarus, Rusya, Azerbaycan, Çin, Polonya, Güney Kore, Özbekistan ve Makedonya’ya da gittiğini, belirterek, eserlerin Malezya başta olmak üzere Uzak Doğu ülkeleriyle Avrupa ve Amerika’da da sergileneceğini aktardı.  

Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in, Altın Elbiseli Adam’ın keşfi için ‘Büyük bozkırın Tutankhamunu’dur’ dediğini hatırlatan Büyükelçi Saparbekuly “Tarihi açıdan önemli bir eser. Tutankhamun’un mezar odasından çıkarılanlardan sonra en çok eşya Altın Adam’ın kargısında yer alıyor” ifadelerini kullandı. Saparbekuly, Isık Kurganı’ndan sonra Kazakistan’ın çeşitli yerlerinde “5 altın adam ve altın hanım” daha bulunduğunu dile getiren Saparbekuly, söz konusu eserlerin İskitler döneminde günümüze kadar ulaşan paha biçilemez bir miras olduğunu söyledi.

Saparbekuly, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Kazakistan’daki 7 bölgeden çıkarılan, üzerinde en eski Türkçe yazıtın kazındığı gümüş bir kepçenin de aralarında yer aldığı 207 eserin sergilendiğini anlattı.  Mezar odasından çıkarılan sapı kırılmış gümüş kepçenin üzerinde yer alan 2 satır yazı, en eski Türkçe metin olarak kabul ediliyor. Bilim adamlarının büyük çoğunluğu yazının  “Hanın oğlu 23’ünde öldü Esik halkının başı sağ olsun” anlamı taşıdığı konusunda birleşiyor.  Türk tarihinin önemli buluntularından sayılan Altın Elbiseli Adam zırhı, Kazakistan’ın “Altın Elbiseli Adam Dünya Müzeleri’nde” projesi çerçevesinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.

2 BİN 500 YAŞINDA

Kazakistan’ın Yedisu bölgesinde, 1969’daki yol inşaatı çalışması sırasında, arazide 6 metre boyunda, 60 metre çapında kurgan adı verilen yığma tepe şeklinde yapılmış mezar bulundu. “Altın Elbiseli Adam” olarak anılan zırh ise bu mezarda yapılan çalışmalar sonucu çıkartıldı. Üzerinde leopar, pars, kartal koç, geyik, dağ keçisi, at ve kuş motifleri işlenmiş 3 bini aşkın altın üçgen plakadan oluşan zırh 2 bin 500 yıl öncesine tarihlendiriliyor. Isık Kurganı olarak adlandırılan mezardan çıkarılan zırhın yanındaki malzemeler ise Türklerin 2 bin 500 yıl öncesinde, kendi yazı dillerini kullandığını ortaya koyuyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Hayat Haberleri