Trigliserid nedir? Trigliserid yüksekliği ve düşüklüğü sebepleri

Trigliserid vücudumuzda en sık görülen yağ türüdür. Trigliserid, sağlığımız için gereklidir ancak fazla miktarı vücut için ciddi sonuçlara neden olabilir. Kan tahlillerinde karşılaştığımız bu değerin düşüklüğü ya da yüksekliği bazı hastalıklar ya da durumlardan kaynaklanmaktadır. İşte bilmeniz gerekenler…

Trigliserid vücudumuzda en yaygın görülen yağ türüdür. Trigliserid birçok hastalığın ortaya çıkmasında etkilidir. Kan tahlilinde bu değerin düşük ya da yüksek çıktığını gören vatandaşlarımız bu duruma hangi durum ya da hastalıkların neden olduğunu merak ediyor. İşte bu değer ile ilgili tüm bilgiler…

 NEDİR?

Trigliserid vücudun enerjiye ihtiyaç duyması anında yağ asitlerinin yakılmasında görevlidir. Yemek yerken vücut kullanılmayan kalorileri trigliseritlere dönüştürür. Daha sonrasında enerjiye ihtiyaç duyulduğunda bu yağlar kullanılır. Sağlıklı bir kişinin trigliserid seviyesi 150 mg/dl’nin altında olmalıdır.

TRİGLİSERİD YÜKSEKLİĞİ

Trigliserid değeri olması gerekenden yüksekse ciddi sonuçlara neden olabilir. Kişi kalp krizi ya da felç geçirebilir. Trigliserid yüksekliği kalp hastalığı, inme, obezite gibi durumlara işarettir. Trigliserid değeri Akdeniz tipi diyet ile normal seviyelere alınabilir. Beslenme tarzınızı değiştirerek bu değerinizi düşürebilirsiniz. Bu durumun nedenleri şöyledir:

Çok fazla kalori almak,

Obezite,

Sigara ve alkol kullanımı,

Karaciğer ve böbrek hastalıkları,

Hareketsiz yaşam,

Tiroid hastalıkları,

Genetik bozukluklar,

Çok fazla karbonhidrat, şeker ve yağ tüketmek,

Kullanılan bazı ilaçlar.

NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Alkol ve sigarayı bırakın.

Düzenli olarak egzersiz yapın ve kilo verin.

Kalori miktarınızı azaltın.

Şekerden kaçının.

Zeytinyağı tüketin.

Kızarılmış ve işlenmiş gıdalardan uzak durun.

Lifli gıdalar tüketin. Beyaz ekmek, makarna ve patates tüketiminizi sınırlandırın.

Kırmızı et yerine balık ve beyaz et tercih edin.

Bal ve pekmez çok fazla tüketildiğinde trigliserid değerini yükseltebilir. Kontrollü olarak tüketmeye dikkat edin.

Şekerli unlu mamuller yerine meyve yemeyi tercih edin.

TRİGLİSERİDİ DÜŞÜREN BESİNLER

Domates, havuç, sarımsak, soğan, pırasa, semizotu, lahana, brokoli, marul, kuruyemişler, zeytinyağı, somon, uskumru, sardalya, alabalık, mısır, pirinç, arpa, yulaf, buğday, nane, kekik, adaçayı, ayçiçeği.

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Üre düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama geliyor? Üre nedir?
TSH düşüklüğü ve yüksekliği | TSH nedir?
EGFR nedir? EGFR düşüklüğü ve yüksekliği

Hayat Haberleri