Vücut sıcaklığından kanser teşhisi

ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan akademisyenler, kanseri vücut sıcaklığından tespit edebilen kızılötesi kamera geliştirdi. Mamografi ve ultrasonografiye alternatif olarak görülen keşif, tıp literatürüne girdi. Ayakta alkışlanacak çalışmaya imza atan ekipte yer alan Prof. Dr. Nevzat Gençer “Tümörün yarattığı ısı farkı termal kameralarla algılanıyor. Bu teknoloji kanser tanısında büyük imkan sağlayacak” dedi.

ODTÜ’lü akademisyenler vücut sıcaklığından kanseri tespit edebilen kızılötesi kamera geliştirdi. Bu teknolojinin mamografi ve ultrasonografi gibi yöntemlere alternatif olması bekleniyor. 

ODTÜ’lü akademisyenler, kanseri vücudun sıcaklık değerlerinden yola çıkarak elektrik akımı ve kızılötesi kamera ile teşhis edebilen yeni bir teknoloji geliştirdi. Elektro-termal görüntülem adı verilen teknolojiyle birlikte insan vücudundaki sıcaklık değişimleri, genellikle savunma sanayisinde kullanılan kızılötesi kameralar ile görüntülenerek, kanserli dokular erken evrede tespit edilecek. ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği öğretim üyelesi Prof. Dr. Nevzat Gençer tümörlü dokuda kanlanma arttığından doku özelliklerinin değiştiğini ve bu nedenle o bölgedeki elektriksel iletkenliğin farklılık gösterdiğini belirtti. Gençer yöntemi şöyle anlattı: “Kanser taraması yapılacak bölgeye elektrotlarla güvenlik sınırları içinde değişik frekanslarda elektrik akımı uygulanıyor. Elektrik akımı uyguladığınızda kanserli dokuda ek bir ısı artışı oluşuyor. Elektrik akımı uygulandığında bu bölgenin çevresine göre sıcaklık farkı daha da belirginleşiyor. Ayrıca, kanserli hücrelerin iletkenliklerinin frekansla değişimi sağlıklı hücrelerin iletkenliklerinden farklı olduğu için, termal görüntüleme yoluyla iletkenlik dağılım bilgisi de elde ediliyor. Dolayısıyla bu teknik, kızılötesi kamerayla daha kolay tespit edilecek şekilde kanserli hücre etrafındaki sıcaklık farkını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda, vücudun ilgili bölgesinin sıcaklık dağılımıyla birlikte iletkenlik dağılım bilgisini de veriyor. Böylece, kanserli dokunun daha güvenilir bir şekilde tespiti sağlanıyor. Bu teknik, ayrıca, tek bantlı kızılötesi görüntüleme sensörü yerine çift bantlı sensör kullanılarak vücudun sıcaklığının çok daha güvenilir bir şekilde ölçülmesine de olanak sağlıyor.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

'Kanser ilacı yumurtlayan' tavuklar yetiştirildi

Hayat Haberleri