Kozların paylaşılma akşamı: Türkiye bu tartışmaya kilitlendi

Türkiye nefesini tuttu 17 yıl sonra canlı yayınlanacak siyasi arenayı bekliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışan iki aday bu akşam projelerini anlatacak son haftaya girilirken seçmenin oyunun yönünü kendisine doğru çevirmeye çalışacak.

23 Haziran’da yenilenecek olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri öncesinde Cumhur İttifakı’nın AK Partili adayı Binali Yıldırım ile Millet İttifakı’nın CHP’li adayı Ekrem İmamoğlu canlı yayınlanacak olan bir tartışma programına birlikte katılıyor.
Böylece Türkiye’de 17 yıldır ilk kez bir seçim öncesinde iki aday karşılıklı olarak projelerini anlatıp, tartışacak. Tartışma programıyla ilgili detayları ve beklentileri derledik:

SAAT KAÇTA HANGİ KANALDA?

Tartışma programının saat 21:00’da başlayacağı açıklandı.
İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan yayını, TRT üzerinden bütün televizyon kanalları yayınlayabilecek.
Programının moderatörü İsmail Küçükkaya olacak.

FORMAT NASIL OLACAK?

İsmail Küçükkaya, geçen hafta tartışma programında uygulanacak formata dair bilgiler vermiş ve iki adaya farklı soruların yöneltileceğini söylemişti.
Küçükkaya ayrıca soruların yayın başlayana kadar iki aday tarafından da bilinmeyeceğini, kendisinin hazırlayacağı soruları başkalarıyla da paylaşmayacağını söylüyor.
Küçükkaya adaylarla görüşmelerin sürdüğünü, kendisinin toplamda 20 soru sormayı planladığını da açıkladı.

NE KADAR SÜRECEK

AK Parti ve CHP’den yapılan açıklamalarda tartışma süresinin ucunun açık bırakıldığı belirtilmişti.
Ancak İsmail Küçükkaya her iki adaya da toplamda 45’er dakika süre vermeyi planladığını ifade ediyor. İmamoğlu ise programa 10 dakikalık reklam arası verileceğini ifade etmişti. Bu durumda tartışmanın reklam arasıyla birlikte 1 saat 40 dakika sürmesi bekleniyor.

BEN 16 YILDIR ÇALIŞIYORUM

Cumhur İttifakı’nın AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, rakibi Ekrem İmamoğlu ile birlikte katılacağı ortak canlı yayın için hiçbir özel çalışması olmadığını söyledi. Yıldırım, “Ben çalışmamı 16 yıldır yapıyorum” dedi.

u akşam rakibi Millet İttifakı’nın CHP’li adayı Ekrem İmamoğlu ile canlı yayında karşılaşacak olan AK Parti adayı Binali Yıldırım seçim çalışmalarını ilçelerdeki STK ve dernek ziyaretleriyle sürdürüyor. Vaatlerinin başında ise trafik ve ulaşım konularında yapılacak işler var. Daha sonra otopark, yeşil alan, altyapı yetersizliği, kentsel depremsel dönüşüm gibi konular öncelikle telaffuz edilen konular. İstanbul’un devamlı büyüyen ve gelişen bir kent olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Londra’yı düşünün, Londra’da sorunlar bitiyor mu? Mesela merkeze girişlerde kısıtlamalar getirildi, paralı giriş yapıldı. Niye? Şehrin trafik sorununu sürdürülebilir şekilde çözebilmek için. Sorunlar hiçbir zaman bitmez, sorunu olmayan ölülerle delilerdir” diyor.
Metro ağını 518 kilometreye çıkarmayı vaat eden Yıldırım “İstanbullular, evinden çıkıp her yöne 10 dakika yürüdüğü zaman bir metro istasyonuyla karşılaşacak. Bu çok önemli, iddialı bir taahhüt. Bunu yapacağız” sözünü veriyor. 31 Mart öncesinde de hep projelerini anlattığını anlatan Yıldırım o dönem parti politikaları gereği Türkiye geneli farklı bir söylem kullanıldığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Genel politikalar tabi ki her zaman, seçimden seçime değişen şeyler değildir. Türkiye’nin bir terörle mücadele gerçeği göz ardı edilemez. Hem FETÖ’yle hem PKK’yla mücadele ediyoruz. Bu mücadele bekâ mücadelesidir.”
Bu akşam yapılacak TV programı için de özel bir hazırlık yapmadığının altını çizen Yıldırım “Hiçbir özel çalışmam yok. Ben çalışmamı 16 yıldır yapıyorum” değerlendirmesini yapıyor.

MİLLET KARARINI VERDİ ARTIK

İlçe mitingleriyle seçim çalışmalarını sürdüren CHP adayı İmamoğlu dedesinin mezarında gizlice çekim yapıldığını iddia etti. 18 günlük başkanlığı ürecinde yaptıkları hizmetlerin bile kıskanıldığını söyleyen İmamoğlu “Millet kararını verdi” dedi. 

CHP ve İYİ Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, Gaziosmanpaşa’daki mitingde İstiklal Savaşı gazisi olduğunu söylediği dedesinin mezarında gece vakti gizlice çekim yapıldığını öne sürdü. Kimin çekim yaptığını söylemeyen İmamoğlu olaydan bir komşularının haber vermesiyle haberdar olduklarını belirterek şunları anlattı; Bizim bir caminin yanında mezarlığımız vardır. Bir de rahmetli dedem 1977’de vefat ettiğinde onu defnettiğimiz aile mezarlığımız vardır. Bir bakar ki bir komşumuzla bir akrabamız, aile mezarlığımızda bir ışık. Gider bakarlar ki, bir TV ekibi çekim yapıyor. Yahu benim gazi dedemle röportaj yapmaya mı geldiniz? Allah size akıl versin. Sözlüğe baktım, bu işin adı ‘nebbaşlık’: Mezar hırsızlığı’. 

İmamoğlu’nun hedefinde İBB Başkan vekili İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da vardı: Seçimden önce servis aracı sahiplerine ‘Tahditlerinizi vereceğiz’ dedik. Talimatı ve süreci başlattık. Peki, ne oldu? Dün UKOME’den karar çıktı. Sevgili İstanbul Valisi, siz şu anda seçilmiş Ekrem İmamoğlu’ndan sonra oraya 24 Haziran’a yani ben gelinceye kadar vekalet ediyorsun. Tahdit sürecini Büyükşehir Belediyesi gündemine sokan benim ama kalkıyorsunuz burada sayın rakibimiz yapmış gibi elinde plakalarla şov yaptırıyorsunuz. Bazı valiler tuzak kurar, bazı valiler de siyasete göz kırpıyor olabilir.” 

İmamoğlu “18 günde yaptıklarımızla bizi kıskanıyorlar. Allah şahit ben bunları bin 800 günde deli etmezsem namerdim. Her gün iş üreteceğiz. Bu şehrin yöneticiliğini yaptığı zanneden bir avuç belediyenin içindeki insanların yerine, bu kardeşiniz sizlere ve bu şehrin 16 milyon insanına hizmet etmeye geliyor. Ne yaparsanız yapın boş. Millet kararını verdi” ifadelerini kullandı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Binali Yıldırım - Ekrem İmamoğlu tartışmasını yönetecek olan İsmail Küçükkaya'dan önemli açıklamalar

Seçim 2019 Haberleri