Dünya 2.'si olan Sümeyye Boyacı kimdir? Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil etti

Milli sporcumuz Sümeyye Boyacı, Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda kadınlar 50 metre sırt üstünde ülkemizi temsil ederek dünya ikincisi oldu. Doğumundan itibaren iki kolu olmayan Boyacı, balıklardan etkilenerek yüzmeye başladı ve başarıları art arda geldi. Peki Sümeyye Boyacı kimdir? İşte detaylar...

Sümeyye Boyacı Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil ederek dünya 2. olan Milli Sporcumuz. 

Boyacı, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda kadınlar 50 metre sırt üstünde dünya ikincisi olduktan sonra yaptığı açıklamada "Rakibimin kolları olduğu için beni 0,03 saniye ile geçti ve birinciliği almış oldu. Bu kadar az bir farkın olması gurur verici. Benimle birlikte yarışan herkese teşekkür ederim. İnşallah bayrağımızı seneye birinci olarak dalgalandıracağım" dedi.

Sevilay Öztürk aynı yarışı sekizinci sırada tamamlarken, Beytullah Eroğlu da erkekler klasmanında altıncı oldu.

SÜMEYYE BOYACI KİMDİR?

Doğum tarihi: 5 Şubat 2003 (16 yaşında), Eskişehir

Boy: 1,58 m

Kilo: 49 kg

Sümeyye Boyacı, S5 engelli sınıfında; serbest, sırtüstü ve kelebekleme dallarında yarışmaktadır. 2016 Yaz Paralimpik Oyunları'nda yarışan Boyacı, 2018 Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda 50 m sırtüstü S5 kategorisinde altın madalya kazanmıştır.

Sümeyye Boyacı; annesi Semra Boyacı ile babası İsmail Boyacı'nın ilk çocuğu olarak Eskişehir'de doğdu. Doğumundan itibaren iki kolu olmayan Boyacı, aynı zamanda kalça çıkıklığına sahip bir şekilde dünyaya gelmişti.

BALIKLARDAN ETKİLENEREK YÜZMEYE BAŞLADI

Kendi ifadelerine göre, "gittiği bir akvaryumda gördüğü balıkların kolları olmadan yüzebilmesinden etkilenerek", 2008 yılında yüzmeye başladı. 2013'te, antrenör Mehmet Bayrak ile çalışmaya başladı. Haziran 2016'da, Berlin'de düzenlenen ve kariyerinin ilk uluslararası yarışı olan 30. Uluslararası Alman Şampiyonası'nda mücadele etti. 50 m sırtüstü gençler B S5 kategorisinde altın madalyanın sahibi olan Boyacı; 100 m kurbağalama S6, 50 m serbest S5 ve 50 m kelebek S5 kategorilerinde ise serilerde elendi. Rio de Janeiro'da düzenlenen 2016 Yaz Paralimpik Oyunları'ndaki 50 m sırtüstü S5 kategorisinde 8. sırada yer aldı.

Ertesi yıl, Ligurya'nın ev sahipliği yaptığı Avrupa Paralimpik Gençlik Oyunları'ndaki 50 m sırtüstü S1-5 kategorisinde bronz madalya kazanırken, 50 m serbest S1-5 kategorisini 4. sırada tamamladı. Aynı yılın Aralık ayında, Meksiko'da düzenlenen Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda dört farklı kategoride yarıştı. Boyacı; 50 m sırtüstü S5 kategorisini 4., 50 m kelebek S5 kategorisini 6., 50 m serbest S5 ile 200 m serbest S1-5 kategorilerini ise 7. sırada tamamladı.

Ağustos 2018'de, Dublin'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda, 50 m sırtüstü S5 kategorisinde altın madalya kazandı.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Sümeyye Boyacı dünya ikincisi oldu

Spor Haberleri