IMEI nedir? IMEI kayıt ücreti ne kadar oldu? Zam kararı bugün duyuruldu

IMEI nedir? IMEI kayıt ücreti ne kadar oldu? IMEI sorgulama nasıl yapılır? Fiziksel SIM nedir? IMEI kodu nasıl bulunur? sorularının yanıtları Resmi Gazete'de yayınlanan IMEI kayıt ücretlerine zam haberinin ardından araştırılmaya başlandı. İşte IMEI ile ilgili merak edilen soruların yanıtları...

"IMEI nedir?", "IMEI kayıt ücreti ne kadar oldu?" Resmi Gazete'de bugün yayınlanan karara göre IMEI telefon kayıt ücreti 618 TL’den 1.500 TL‘ye çıkarıldı. IMEI kayıt ücreti 9 Kasım 2018'de 170 liradan 500 liraya çıkarılmıştı.

IMEI NEDİR?

Her cep telefonu eşsiz bir IMEI koduna sahiptir. IMEI kodu, telefonun ömrü boyunca değişmez. "International Mobile Equipment Identity"nin ("Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği") kısaltılmış hali olan IMEI kodu telefonun kutusunda ve garanti belgelerinde görülebilir. Öte yandan telefonun kendisinde de bu bilgiye ulaşmak mümkündür.

IMEI KODUNU BULMA

Telefonların çoğunda *#06# yazarak IMEI kodunu ekrana getirebilirsiniz. Ya da ayarlardan şu şekilde IMEI kodu bulunabilir:

iOS (iPhone, 3G iPad): Ayarlar > Genel > Hakkında menüsünde.

Android: Ayarlar > Telefon hakkında menüsü altında.

IMEI KAYIT ÜCRETİ NE KADAR OLDU?

IMEI telefon kayıt ücreti 618 TL’den tam 1.500 TL'ye yükseltildi.

IMEI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

"IMEI sorgulama" araması yaparak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu iş birliği ile hazırlanan sayfaya ulaşın. Bu bölümde Imei Sorgulama sorgulama ekranına IMEI numaranızı yazmanız gerekecek.

IMEI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN

FİZİKSEL SIM NEDİR? - E-SIM NEDİR?

E-SIM, plastik sim kartlarından farklı olarak fiziki bir kart değildir. Akıllı cihazların devre kartı üzerine gömülü bir entegre devre yüzeyidir. Fiziksel SIM ise şuan telefonlara takılı bulunan sim kartlardır.

“Embedded SIM” (gömülü SIM) teknolojisiyle birlikte cihazlarda fiziksel SIM kart bulunmasına gerek kalmayacak. Türkiye’de bu alanda yapılan çalışmaların başladığını ise TEKNO B2B etkinliğinde Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan geçtiğimiz aylarda duyurdu.

Sayan yaptığı konuşmada cihazlara gömülü olarak gelen e-SIM teknolojisinin yakında Türkiye’de ve dünyada kullanılmaya başlayacağını belirtti. Bakan Yardımcısı, bu sistemde kullanılacak olan sunucuların yurt içinde olmasına BTK’nın gerekli hassasiyeti gösterdiğini belirterek, bu teknolojinin de belli oranda yerlilik şartıyla sunulması gerektiğini söyledi.

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

'Kopya' telefonlar 4 ay içinde kapatılacak | IMEI kaydı nasıl yapılır?
Yurtdışından telefon getirenler dikkat
E-Devlet pasaport kaydı nasıl yapılır? Yurt dışından gelen cep telefonu nasıl kayıt ettirilir?

Teknoloji Haberleri