‘Fatih’ sonbaharda müzeye geliyor

‘Fatih’ sonbaharda müzeye geliyor

İtalyan ressam Bellini’nin resmettiği Fatih Sultan Mehmet tablosunun İBB tarafından satın alınmasının ardından İstanbul’da Fatih sergisi de açılıyor. Milli Saraylar, İtalyan ressam Fausto Zonaro, Venedikli ressam Paolo Veronese ve Halil Paşa’nın Fatih Sultan Mehmet portrelerinin sonbaharda Resim Müzesi’nde ziyarete açılacağını duyurdu.

SALİHA SULTAN-KARAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) İtalyan ressam Bellini’nin resmettiği Fatih Sultan Mehmet tablosunu almasının ardından Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Milli Saraylar’dan karşı hamle geldi.

Milli Saraylar, Müzesi’nde Venedikli ressam Paolo Veronese ve Halil Paşa’nın Fatih Sultan Mehmet portrelerinin Resim Müzesi’nde sergilenmeye başlanacağını açıkladı. Milli Saraylar’ın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Türkiye’nin en zengin portre koleksiyonuna sahip Resim Müzesi, Venedikli ressam Veronese ve Halil Paşa’nın Fatih portrelerini ilk defa sergilemeye hazırlanıyor. Müzenin sonbaharda açılacak yeni bölümlerinde Zonaro, Hasan Rıza ve Feyhaman Duran’ın Fatih portreleri de yer alacak” ifadeleri kullanıldı. İtalyan ressam Fausto Zonaro başta olmak üzere ressamlar Hasan Rıza, Halil Paşa, Feyhaman Duran ve Paolo Veronese imzalı portreler, sanat tarihi açısından belge niteliği taşıyor. Feyhaman Duran’ın Fatih portresi şu anda Topkapı Sarayı’nda sergileniyor. Milli Saraylar Resim Müzesi Yöneticisi ve Sanat Tarihçi Gülsen Kaya, şimdiye kadar hep yabancı ressamların gözüyle padişah portrelerinin sergilendiğini, ilk defa Resim Müzesi’inde Halil Paşa’nın yorumuyla padişah portresinin görüleceğini belirtti. Gülsen Kaya ilk defa sergilenecek Fatih Sultan Mehmet’in portresinin, Sultan Vahdettin’in kızı Rukiye Sultan’ın eşi Şerif Abdülmecit tarafından Türk ressam Halil Paşa’ya sipariş verildiğini ve bu resmin 20. yüzyıl yorumuyla çizilmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Ressam Halil Paşa’nın eski örneklere bakarak bu portreyi çizdiğini belirten Kaya, portrenin, hanedanın bir damadı tarafından sipariş verilmesi ve ilk defa sergilenmesi açısından önemli olduğunu kaydetti. Sonbaharda sergilenmeye hazırlanacak portrelerden Kaidedeki “Dünyanın Fatihi” anlamındaki “Magni Sultani Mohameti II. Imperatoris” İtalyan ressam Zonaro’ya ait. Saray ressamı Fausto Zonaro’nun, Milli Saraylar koleksiyonunda yer alan Fatih portresi, Sultan II. Abdülhamit’in siparişi üzerine 1907 yılında yapıldı. Tablo, Bellini’nin yaptığı 1480 tarihli portre büyütülerek resmedildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN