FED ile yumuşayan piyasalar diken üstünde

FED ile yumuşayan piyasalar diken üstünde

Küresel piyasalar koronavirüsü etkisiyle 2008 yılından bu yana en zor dönemini yaşıyor. Altın fiyatları yaptığı zirvenin ardından düşüşe geçti. ABD tahvillerinde gerileme görülürken, dünya borsalarında da kayıp her geçen gün artıyor. FED’in faiz indirimi beklentisiyle birlikte piyasalar az da olsa yumuşadı. Fakat, küresel arenada ürkek hava hâlâ sürüyor.

ALİ YILDIRIM

Dünya piyasaları en az korona virüsü kadar hızlı dalgalanmalar yaşıyor. Tahvil faizleri gerilerken, borsalar da çöküyor. Arada verilen ufak sinyallerle toparlanma görülse de piyasalar üzerindeki istim devam ediyor. Güvenli liman olarak görülen atın, bin 650 dolara kadar çıkmasının ardından bin 570 dolara geriledi. ABD tahvil faizleri, düşüşe geçerken, Nasdaq kaybedenler arasında yer alıyor. İngiltere ve Alman borsası da aynı kaderi paylaşıyor. Öte yandan, piyasalardaki bu kayıpla beraber FED beklentisi oluştu. İddia edilenlere göre, beklentiyi gören FED faiz toplantısını erkene çekebilir hatta erken bir faiz indirimi bile olabilir.

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisi genel olarak iyi durumda olmasına rağmen, koronavirüsü salgınının risklerine karşı merkez bankasının ekonomiyi desteklemek için uygun şekilde hareket edeceğini ifade etti. Hisse senetlerinin finansal krizden bu yana en kötü haftayı görmesinin ardından Powell “ABD ekonomisinin temelleri güçlü kalmaya devam ediyor” dedi. Powell “Fakat, korona virüsü ekonomik faaliyetlerimize yeni riskler teşkil ediyor. FED gelişmeleri ve ekonomik görünüme olan etkileri yakından takip ediyor. Araçlarımızı kullanacağız ve ekonomiyi desteklemek için uygun şekilde hareket edeceğiz” diye ekledi. Kaynakların Reuters’a yaptığı açıklamaya göre üst düzey ABD finansal düzenleyicilerinin korona virüsü salgınının muhtemel sonuçlarını ve finansal piyasalara etkilerini görüşmek için yarın buluşması bekleniyor.

Bu açıklamaların ardından, ABD 10 yıllık tahvilleri düşüşe fren yaptı. 20 Şubat’ta 1,58 seviyesinde olan tahviller dün 1,03 puandan işlem gördü. Nasdaq 9 bin 700 puandan 8 bin 130’a kadar gerilemesinin ardından yeniden toparlanma peşinde. İngiltere borsası ise 7 bin 480 puanlık seyrini, şubat sonunda 6 bin 460’a kadar indirmişti. Alman borsasında da 2 bin puanlık kayıpla yeniden harekete geçti.

ALTINDA KÂR SATIŞI GELDİ GÜVENLİ LİMAN ARAYIŞI SÜRÜYOR

Geçen hafta artan korona virüsü endişeleriyle bin 689 dolarla 7 yılın zirvesine tırmanan altının ons fiyatı yeni haftaya da bin 600 dolar civarında başladı. Altın 7 yılın zirvesine tırmandıktan sonra gelen kâr satışlarıyla cuma günü bin 585 dolara kadar gerilemişti. Ancak altın fiyatlarında son günlerde önemli bir etken daha ortaya çıktı. Powell’ın açıklaması FED’in faiz indirimine gideceğine yönelik beklentiyi artırdı. Goldman Sachs analistleri bu açıklamanın ardından FED’den haziran ayına kadar 75 baz puanlık indirim beklediklerini bildirdi. Bankanın analistleri bunun yanında 17-18 Mart’ta gerçekleşecek toplantı sonucunda 50 baz puanlık bir indirim gelebileceğini belirtti. FED’den indirim beklentisinin artmasıyla yatırımcılar ‘güvenli liman’ arayışına gitti ve altın bugün uluslararası piyasalarda yüzde 1,1’lik artışla bin 603 dolara yükseldi.

PİYASALAR BİRAZ YATIŞTI ASYA BİLE YÜKSELDİ

ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimine hazır olduğunu sinyali vermesi Asya paralarını destekledi. Güney Kore Won’u yüzde 1,9 kadar yükselerek yaklaşık 3 ayın en büyük artışını kaydetti. Çin yuanı 3’ünücü seansta da yükselirken Malezya ringiti ve Tayland bahtı da yüzde 0.5 civarında arttı. Filipin pesosu ve Tayvan doları da dün yükseliş kaydedenler arasında. Seul’deki Shinhan Bank Ekonomisti olan So Jaeyong FED’in söylemlerinin şimdilik piyasaları yatıştırdığını, bu hafta Won’un dolar karşısında 1,190 seviyesine kadar yükselebileceğini belirtti.

İYİMSERLİK HAKİM OLDU

Borsalar küresel merkez bankalarının mücadele iyimserliğiyle artıya geçmeye çalışıyor. Geçen hafta 2008’deki finansal krizden bu yana en sert haftalık düşüşü kaydeden Stoxx Europe 600 Endeksi dün açılışta yüzde 2,1 yükseldi. İngiltere’de FTSE 100 Endeksi yüzde 2,6, Almanya’da DAX yüzde 1,3 Fransa’da CAC 40 Endeksi yüzde 1,8 İspanya’da IBEX 35 Endeksi ise yüzde 1,7 yükseldi. Merkez Bankalarının virüsün küresel ekonomik etkilerine karşı ekonomiyi destekleyeceği beklentileri artıyor. Cuma günü FED Başkanı Jerome Powell korona virüsünün ekonomik aktiviteye karşı risk oluşturduğunu ve gerekirse ekonomiyi desteklemek için araçlarını kullanacağını açıklamıştı.

BIST 100 GÜNE ARTIYLA BAŞLADI

Artan risk iştahıyla birlikte, geçen haftayı yüzde 10 kayıpla tamamlayan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yeni haftanın açılışını yüzde 2,25 artışla 108.379,28 puandan gerçekleştirdi. Hızlı açılışın ardından yukarı yönlü tepkiyi sürdüren BİST 100, yüzde 3’ü aşan yükselişle 109.000 puanın üzerine çıktı. Sonrasında gün içinde 106 bin puanın altına kadar geriledi. Geçen haftanın son işlem gününde 99.331,99 puanı görmesinin ardından etkisini artıran tepki alımlarıyla kayıplarının önemli bir kısmını telafi eden BIST 100 endeksi, günü bir önceki kapanışa göre yüzde 4,01 azalışla 105.993,60 puandan tamamlamıştı.

TREND YUKARI AMA TANSİYON YÜKSEK

Gelişmekte olan ülke para birimleri haftaya dolar karşısında dalgalı bir seyir ile başladı. Geçen hafta borsada yaşanan sert kayıplara karşın görece daha sakin kalan dolar/TL kuru ise 6.25 direncine yakın açıldı. Kur, sonrasında 6.22 seviyelerine çekildi. Analistlere göre; trend yukarı, ancak tansiyona bağlı olarak aşağıda 6.15’e kadar çekilme normal karşılanmalı. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi ise 350 seviyesine yükselmiş durumda. Türkiye, birkaç milyon Suriyeli’nin bulunduğu İdlib’den yeni bir mülteci akımı istemiyor. Bir yandan da topraklarında bulunan mültecilerin Avrupa’ya geçişine yıllar sonra tekrar izin vererek Suriye krizinde aktif rol alması için AB üzerinde baskı kuruyor. Borsaları korona virüsü küresel ölçekte bir salgın haline geldiği ve dünya ekonomisinin bu nedenle resesyona gireceği kaygılarıyla yatırımcıların riskli varlıklardan çıkmasıyla birlikte 2008 yılındaki finansal krizden bu yana en sert haftalık kayıpları kaydetti.

1 HAFTADA 444 MİLYAR DOLAR KAYBETTİLER

Dünya çapında etkisini artırmaya devam eden koronavirüsü bu kez de milyarderleri vurdu. Salgın nedeniyle etkilenen piyasalar dünyanın en zengin 500 insanını bir haftada toplam 444 milyar dolar zarara uğrattı. Bloomberg’in aktardığına göre, dünyanın en zengin üç ismi olarak belirlenen; Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, Microsoft’un kurucusu Bill Gates ve LVMH Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Bernard Arnault toplamda 30 milyar dolar zarara uğradı. Tesla’nın CEO’su Elon Musk ise listede dünyanın 25’inci en zengini arasında yer alırken virüs nedeniyle servetinden bir haftada 9 milyar dolar kaybetti. Facebook kurucusu Mark Zuckerberg’in zararı ise 6.5 milyar dolar oldu. Yine listede yer alan 500 zenginin 78 milyar dolarlık kaybı olduğu da belirlendi. Perşembe günü, Avrupa ve ABD borsalarında, corona virüs salgını nedeniyle beliren yeni panik dalgası nedeniyle çok sert düşüş meydana geldi. Çin’in büyümesi yıllardır yavaşlıyor, Pekin yönetimini 2019 yılı için 6,1 oranındaki büyüme oranını tutturmuştu. 2020 için ise yüzde 6 - 6,5 arasında bir büyüme hedefinin açıklanması bekleniyordu.
Bu oranın şu sıralar yüzde 6 civarında olarak dillendirildiği aktarılıyor. Bloomberg Economics’in tahminlerine göre en kötü senaryoda büyüme oranı yüzde 4,5’e düşebilir. Standart and Poors’a göre bu oran yüzde 4,8’e gerileyebilir. IMF ise Çin’in büyümesini 5,6 olarak revize etti. Bu oran aynı zamanda 1990 yılından beri öngörülen en düşük büyüme hızı anlamına da geliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN