Fortnite’ın geliştiricisi Epic Games, Apple ve Google’a tekrar dava açtı

Fortnite’ın geliştiricisi Epic Games, Apple ve Google’a tekrar dava açtı

Popüler hayatta kalma oyunu Fortnite’ın geliştiricisi Epic Games, Fortnite’ı mağazalarından kaldırdığı için Apple ve Google’a tekrar dava açtı. ABD’de açtığı davayı kaybeden Epic Games, iki teknoloji devinin kurallarının rekabet yasalarını ihlal ettiğini iddia ederek şansını bu sefer İngiltere’de deniyor.

SELMAN CÖMERT | KARAR

Geçtiğimiz yıl Apple ve Google, dünyaca en popüler oyunlardan biri olan Fortnite’ı, ödeme sistemini atlattıkları gerekçesiyle mağazalarından kaldırmıştı. Bunun üzerine Fortnite’ın geliştiricisi Epic Games ABD’de, Apple ve Google’a dava açmıştı. Ayrıca, #FreeFortnite etiketiyle sosyal medyada kampanya başlatarak, Fortnite’a erişimi kaybeden oyunculardan Apple’dan geri ödeme talep etmeye çağırmıştı. 

Fortnite’ı ve geliştirici markasını tekrar App Store’da yer alması için Apple’a karşı açtığı davayı kaybeden Epic Games, davayı bu sefer İngiltere’de açtı. Epic Games, Google ve Apple’ın İngiltere’deki rekabet yasalarını ihlal ettiğini iddia ederken, her iki şirket de, Epic Games’in ödeme yöntemlerini atlatarak koşulları ihlal ettiğini savunuyor. 

APPLE VE GOOGLE FORTNITE’I NEDEN MAĞAZALARINDAN KALDIRDI? 

Apple ve Google, mağazalarındaki ücretli bir uygulama, abonelik ve uygulama içi öğe satın alındığında, bu satıştan yüzde 15 ila 30 arası bir pay alıyor. Epic Games, daha önce de oyun geliştirmek için harcanan para ve çaba göz önüne alındığında yüzde 30’luk kesintinin çok fazla olduğunu söylemişti. Bunun üzerine Epic Games, Fortnite oyuncularının, App Store ve Google Play ödeme sistemlerini atlatarak, doğrudan kendi sistemleri üzerinden daha ucuza oyun içi alımlar gerçekleştirebildiği bir satış düzenine geçmişti. 

Epic Games’in bu ‘tırtıklamasına’ kayıtsız kalmayan Apple ve Google, mağazalarından Fortnite’ı kaldırdı. Apple, ayrıca, Epic Games’in geliştirici hesabını da feshetti. 

“APPLE VE GOOGLE FAHİŞ FİYAT ALIYOR” 

İngiltere Rekabet Temyiz Mahkemesine sunulan belgelerde Epic Games, iOS’un üreticisi Apple ve Android yazılımının üreticisi Google’ın akıllı telefon işletim sistemleri üzerindeki hakimiyetlerini kötüye kullandığını iddia ediyor. 

Epic Games’in Apple ve Google’a yönelik suçlamaları şu şekilde: 

* Alternatif uygulama mağazalarından gelen rekabeti haksız bir şekilde kısıtlamak, 

* kullanıcılar tarafından yapılan satın alma işlemleri için geliştiricilerin kendi ödeme servislerini kullanmalarını engelleme,  

* dağıtıcılığını yaptıkları uygulamalardan fahiş fiyatlar almak.  

Mali bir ödeme beklentisi olmayan Epic Games mahkeme yoluyla, Apple ve Google’dan Epic Games hesaplarını eski haline getirmesini, geliştiricilerin kendi ödeme sistemlerini kullanmalarına izin vermesini ve kullanıcıların App Store ve Google Play dışında, Epic Games oyunlarını indirebilmesine izin vermesini talep ediyor. 

“KURALLARI İHLAL ETME NİYETİYLE YAPTILAR” 

Önceliğinin, kullanıcılarına yazılım indirmek için güvenilir bir ortam sunmak olduğunu söyleyen Apple, kurallarının tüm geliştiricilere eşit şekilde uygulandığını belirtti. Ayrıca, Epic Games’in Apple tarafından incelenmeyen ve onaylanmayan bir ödeme sistemini etkinleştirdiğini söyleyen Apple yetkilileri, “Bunu App Store yönergelerini ihlal etme niyetiyle yaptılar” diyerek Epic Games’in böyle davranmasını ‘düşüncesizlik’ olarak nitelendirdi. 

GOOGLE: GÖRÜŞME FIRSATINI GERİ ÇEVİRMEYİZ 

Fortnite’ı Google Play mağazasına geri getirme konusunda Epic Games’le görüşmelere olumlu bakan Google, Play Store’un geliştiriciler için adil ve kullanıcılar için güvenilir bir politikası olan bir mağaza olduğunu söyledi. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN