Fransa, Almanya ve İtalya'dan Libya'ya destek ziyareti

Fransa, Almanya ve İtalya'dan Libya'ya destek ziyareti

Libya'nın başkenti Trablus'ta mevkidaşları ile bir araya gelen Fransa, Almanya ve İtalya'nın Dışişleri Bakanları, ülkeyi 24 Aralık'ta seçimlere götürecek Ulusal Birlik Hükümeti'ne desteklerini açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Libya'nın başkenti Trablus'a ziyarette bulundu.

ULUSAL BİRLİK HÜKÜMETİ'NE DESTEK

Libyalı mevkidaşları ile görüşen bakanlar, 10 gün önce resmi olarak görevi devralan ve ülkeyi 24 Aralık'ta seçimlere götürecek Ulusal Birlik Hükümeti'ne destek verdi. 

NE OLMUŞTU?

5 Şubat'ta Libya Siyasi Diyalog Forumu (LSDF), 24 Aralık'ta yapılması planlanan seçimlere kadar Libya'yı yönetecek geçici yürütme otoritesini belirlemişti. Yapılan oylamada Cumhurbaşkanlığı makamına denk gelen Başkanlık Konseyi Başkanlığına Muhammed Menfi seçilmişti. Ülkenin doğusunda desteği bulunan Menfi, ülkenin üç bölgesini temsilen üç üyesi bulunan Konsey'in başkanlığını yürütecek.

Geçici hükümette Başbakanlık görevine ise ülkenin batısındaki aşiretlerin desteklediği nüfuzlu iş adamı Abdulhamid Dibeybe seçilmişti. 

Libya'nın farklı kesimleri ve coğrafi bölgelerini temsilen seçilen 75 kişinin yürüttüğü (biri hayatını kaybetti) Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun oturumlarına, BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Temsilcisi ve BM Genel Sekreteri Libya Özel Temsilci Vekili Stephanie Williams liderlik etmişti. 

ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere, Libya'da Ulusal Birlik Hükümeti'nin güvenoyu almasından memnun olduklarını açıklamışlardı. 

İKİ AYRI HÜKÜMET KONTROLÜ

2011 yılında Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklenen ülke, 2015'ten bu yana biri Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), diğeri Tobruk'taki Temsilciler Meclisi olmak üzere iki ayrı hükümetin kontrolü altında bulunuyordu. Tobruk hükümetini destekleyen Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu başkent Trablus'u ele geçirmek üzere 2019 yılı Nisan ayında taarruz başlatmış, ancak Türkiye'nin UMH'ya verdiği aktif askeri destek sonucu geri çekilmişti.

Taraflar arasında savaşın sona ermesi ve yeni bir siyasi düzen oluşturulması amacıyla BM himayesinde görüşmeler başlatılmış ve Ekim ayında ateşkes anlaşmasına imza atılmıştı. Seçim sürecini koordine etmek üzere ülkedeki değişik siyasi ve toplumsal kesimleri temsil eden 75 kişiden oluşan Libya Siyasal Diyalog Forumu Kasım ayında ilk toplantısını gerçekleştirmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN