Gadir Hum bayramı nedir? Gadir Hum ne zaman? Gadir Hum bayramında neler yapılır?

Gadir Hum bayramı nedir? Gadir Hum ne zaman? Gadir Hum bayramında neler yapılır?

Gadir Hum Bayramı’na girmiş bulunuyoruz. Geleneği yaşatmaya devam eden pek çok kişi, sosyal medya hesaplarından Gadir Hum Bayramında neler yapılacağını sorguluyor. Peki Gadir Hum bayramı nedir? Gadir Hum ne zaman? Gadir Hum bayramında neler yapılır? İşte detaylar…

Asıl adı Gadir-i Hum olan bayramın gelenekleri Adana, Mersin ve Hatay'da yaşatılmaya devam ediyor. Gadir Hum bayramında hirise adı verilen özel yemek hazırlanır. Peki Gadir Hum bayramında neler yapılır? Gadir Hum ne zaman? Tüm bilgiler haberimizde…

GADİR HUM BAYRAMI NEDİR?

Gadir-i Hum Bayramı Peygamber Efendimizin Veda Haccı sonrasında H.z. Ali'yi taltif ettiği gün olarak bilinmekte. Ali el- Mürteza'nın Peygamberimiz tarafından 'velayet' makamına atandığı inanılan bu gün, Hicri takvime bakıldığında Zilhicce Ayı'nın on sekizinci günü Gadir Hum Bayramı olarak anılır. Gadir Hum Bayramı ise 2020 yılında 7-8 Ağustos aralığında kutlanıyor.

GADİR HUM BAYRAMI MESAJLARI İÇİN TIKLAYIN

GADİR HUM BAYRAMI GELENEKLERİ

Her sene gelenek olarak yaşatılan Gadir-i Hum Bayramı pekçok etkinlik ile kutlanıyor. Bugünde sabah erkenden türbelere koşan insanlar buralarda kurban kesip, büyük kazanlar hazırlayarak içerisine buğday ve et karışımının bulunduğu Hirise adı verilen özel yemeği hazırlıyorlar. Herkesin bir parça malzeme eklediği Hirise dar gelirliler başta olmak üzere vatandaşlar ile paylaşılıyor.

GADİR HUM BAYRAM DUASI

Allah’ım, Rabbimiz! Biz, rabbinize inanın diye imana çağıran bir davetçi eşittik, hemen inandık. Rabbimiz! bizim günahlarımızı bağışla, kötülüklerimizi ört, canımızı iyilerle beraber al. Rabbimiz! Bize elçilerine vaat ediğini ver. Kıyamet günü bizi rezil, perişan etme. zira sen verdiğin sözden caymazsın. Ey Rabbimiz! Biz senin lütuf ve ihsanınla sana çağıran (peygamberine) icabet ettik. Peygamberini izledik ve onu doğruladık ve müminlerin Mevlasını da doğruladık. Tağut ve putu reddettik. O halde iman ve velayetimizi koru ve bizi imamlarımızla haşreyle.

Doğrusu biz onlara inanıyor, yakin ediyoruz, onların emrine teslimiz. Onların gizlilerine ve açıklarına, tanıklarına ve gayıplarına, dirilerine ve ölülerine inandık ve onların imamlığına, önderliğine ve rehberliğine razı olduk. Diğer kullar olmaksızın Allah’la aramızda onların vasıta olması bize yeter. Onların yerine başkasını istemiyor, onlardan başkasını vasıta ve sırdaş kılmıyoruz. Onlara düşmanlık edip savaş açan ilkler ve sonlar arsındaki insanlar ve cinlerden uzaklaşıp Allah’a yöneliyorum. Put, tağut (onların düşmanları), dört putu, onları izleyenleri, onlara uyanları, geçmişten kıyamete kadar insan ve cinlerden onları sevenleri reddediyorum.

Allah’ım! Seni tanık tutuyoruz ki biz, Muhammed ve Ehlibeytinin –Allah’ın rahmeti onun ve Ehlibeytinin üzerine olsun- dinine girdik. Sözümüz onların söyledikleri, dinimiz onarın dinidir. Onların söylediklerini söyledik, onların boyun eğdiğine boyun eğdik. Onların inkar ettiğini inkar ettik. Onların sevdiğini sevdik, düşman olduklarına düşman olduk. Onların lanet ettiklerine lanet ettik. Onların uzak olduklarından uzak olduk. Onların merhamet ettiklerine merhamet ettik. Biz, -onlara- iman ettik. –Emirlerine- teslim olduk. –Rızalarına- razı olduk ve Mevlalalarımıza –Allah’ın selamı onların üzerine olsun- uyduk.

Allah’ım! O halde bunu (imanımızı) tamamla ve bunu bizden alma. Bu imanı bizde istikrarlı ve sabit kıl. Geçici kılma, bizi yaştığın sürece bununla (bu imanla) yaşat. Öldürdüğünde de bununla öldür. Muhammed’in Ehlibeyti bizim imamlarımızdırlar. Biz, onlara uyuyoruz, onları seviyoruz. Allah’ın düşmanı olan onların düşmanlarına da düşmanız. O halde dünya ve Ahirette bizi kendine mukarreb olanlardan ve onlarla birlikte kıl. Gerçekten biz buna razıyız. Ey merhametlilerin en merhametlisi.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN