Galata Kulesi'ndeki restorasyondan çarpıcı detay: Onaylı bir proje değil!

Galata Kulesi'ndeki restorasyondan çarpıcı detay: Onaylı bir proje değil!

İBB'den alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilen Galata Kulesi'nde restorasyon çalışmaları sırasında yaşanan 'hilti' rezaletinin ardından İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, çarpıcı bir iddiada bulundu. Sosyal medyada da infiale neden olan görüntüler sonrası, ilgili tüm kurumları tarihi yapıyı korumak için göreve çağıran Polat, kuleye ile ilgili onaylanmış bir restorasyon projesi olmadığını söyledi. Twitter'dan da paylaşım yapan Polat 'Galata Kulesi yıkım işlemi herhangi bir Koruma Kurulu onaylı restorasyon projesi olmadan yapılmıştır. Önce yıkım sonra kurul izni olamaz!' dedi.

İBB'den alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilen Galata Kulesi'nde restorasyon çalışmaları sırasında yaşanan 'hilti' rezaletinin ardından İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, çarpıcı bir iddiada bulundu.

"GERÇEKTEN SARSICIYDI, ÇOK ÜZÜLDÜK"

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'a konuşan Polat, görüntüleri ilk gördüğünde sarsıldığını belirterek "Gerçekten bu akıl alır gibi değil, böyle bir uygulama İstanbul'un en önemli kültür varlığının içerisinde, bu tür bir vandalizmi görmek; hele korumadan sorumlu kurumların uhdesinde olan böyle bir alanda bunu görmek gerçekten sarsıcıydı. Çok üzüldük ve bu bizi çok kaygılandırdı" dedi.

"NE YAZIK Kİ İÇERİ GİREMEDİLER"

Tarihi yapılardaki uygulamaları takip ettiklerini söyleyen Polat "KUDEB alanda tutanak tutmak ve uygulamayı belgelemek için orada fakat ne yazık ki içeri giremediler. Yapmak istediğimiz şey durumu belgeleyip savcılığa suç duyurusunda bulunmak ve bölge koruma kuruluna durumun tespitini yapmak çünkü durumu tespit etmek çok önemli. Bizim videoda gördüğümüzün dışında da uygulamalar olabilir. İçerideki durumun bütününden haberdar değiliz, bunu yerinde incelemek gerekiyor" diye konuştu.

"KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"

Polat tarihi yapılarda bu tarz çalışmalara nasıl izin verildiği ile ilgili şunları kaydetti:

"Tarihi yapıda böyle bir çalışmaya izin verilmesi mümkün değil. Onaylanmış bir uygulama olmadığı için restorasyon demekte zorlanıyoruz. Zaten uygulamanın kendisi de restorasyon tipinde bir uygulama değil. Tarihi beden duvarları ağır makinalı cihazlarla ekipmanlarla parçalanarak yok ediliyor. Kabul edilebilir bir şey değil. Açıkcası restorasyon projesi hem yok, olsa bile bu tür bir uygulama restorasyonda kabul edilebilir bir uygulama değil. Tarihi beden duvarı geri dönüşsüz bir şekilde şu an tahrip edilmiş bir durumda. Çok travmatik bir durum"

PROJE BUGÜN SUNULDU

Twiter'dan da konuya ilişkin açıklama yapan Polat, yaptığı paylaşımda "Galata Kulesi yıkım işlemi herhangi bir Koruma Kurulu onaylı restorasyon projesi olmadan yapılmıştır. Dün yapılan yıkım işlemin iznini almak için 2 Nolu B. Koruma Kuruluna bugün Galata Kulesi Restorasyon Projesi sunulmuştur. Önce yıkım sonra kurul izni olamaz!"

NE OLMUŞTU?

Galata Kulesi'ni 164 yıl sonra İBB'nin elinden alan Kültür ve Turizm Bakanlığı, hilti ile 'restorasyon rezaleti'ne imza atmıştı. Sosyal medyadan paylaşılan görüntülerde, kulenin duvarlarının hilti ile tahrip edildiği ortaya çıkmıştı.

Galata Kulesi'nde başlatılan 'restorasyon'dan görüntüleri paylaşan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, belediye birimlerinin olay yerine gittiğini duyurmuştu.

Twitter'dan yaşanan rezakete tepki gösteren Polat "İstanbul'un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları, acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir" ifadelerini kullanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN