Galata Kulesi'ne hilti ile restorasyon!

Galata Kulesi'ni 164 yıl sonra İBB'nin elinden alan Kültür ve Turizm Bakanlığı, hilti ile 'restorasyon rezaleti'ne imza attı. Sosyal medyadan paylaşılan görüntülerde, kulenin duvarlarının hilti ile tahrip edildiği ortaya çıktı. Büyük bir infiale neden olan görüntülerin ardından İBB Sözcüsü Murat Ongun 'Bu görüntüler içimizi yaktı. İBB olarak sıralı tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz' dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise yıkılan duvarların sonradan yapılan duvarlar olduğunu ve yapıya zarar verdiğini belirtti.

Galata Kulesi'ni 164 yıl sonra İBB'nin elinden alan Kültür ve Turizm Bakanlığı, hilti ile 'restorasyon rezaleti'ne imza attı. Sosyal medyadan paylaşılan görüntülerde, kulenin duvarlarının hilti ile tahrip edildiği ortaya çıktı.

Galata Kulesi'nde başlatılan 'restorasyon'dan görüntüler paylaşan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, belediye birimlerinin olay yerine gittiğini duyurdu.

"SUÇ NİTELİĞİNDEKİ UYGULAMALAR DERHAL DURDURULMALI"

Twitter'dan yaşanan rezakete tepki gösteren Polat "İstanbul'un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları, acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir" ifadelerini kullandı.

Polat'ın paylaştığı görüntülerde kule içerisinde kontrolsüz kırma dökme çalışmaları yapıldığı görülüyor.

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUYORUZ"

Skandal görüntülere bir tepki de İBB Sözcüsü Murat Ongun'dan geldi. Twitter'dan görüntüleri paylaşan Ongun "Galata Kulesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon görünümlü faaliyetlerden yansıyan bu görüntüler içimizi yaktı. İBB olarak sıralı tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi.

"BU İHANETTEN VAZGEÇİN"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da 'hilti' rezaletine tepki gösterdi. Twitter'dan paylaşım yapan Kılıçdaroğlu "Galata Kulesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınıp Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilirken, tarihe ihanet edeceklerini söylemiştik. Restorasyon kılıfının ardına gizlenen bu ihanetten vazgeçin!" ifadelerini kullandı.

"KONUYU ARAŞTIRIYORUZ"

Haber Global'in haberine göre de Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün restorasyon çalışmalarına ilişkin net cevap vermediği, yetkili isimlerin yalnızca, sosyal medyadaki görüntülerden haberlerinin olduğu, görevli kişilerin konuyu araştırdığı belirtildi.

BAKANLIK İNCELEME BAŞLATTI

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da infiale neden görüntülerle ilgili inceleme başlatıldığını duyurdu.

Demircan, yaptığı açıklamada "Galata Kulesi ile ilgili olarak sosyal medyaya da intikal eden bazı uygulamalar, Bakanlığımızın ilgili birimlerini de rahatsız etmiştir. Kulede büyük oranda bir restorasyon faaliyeti yapılmamakta, daha önce lokanta ve kafeterya olarak kullanılan bölümler ile bu kullanımların gerektirdiği ofis, mutfak gibi yapının orijinal fonksiyonu ile alakası olmayan bölümler ve zamanla izinsiz yapılan bölümler kaldırılmaktadır. Yapının bir bölümünün seyir mekanı bir bölümünün ise müze olarak düzenlenmesi çalışmaları yürütülmektedir" dedi.

Demircan şöyle devam etti. Hilti ile duvarlar da sıva sökümü yapılması tarafımızca da uygun görülmemekte olup, gereken müdahale yapılmış ve yapı müteahhitinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır. Galata Kulesi'nin kısa bir süre içinde İstanbul'un kültürel mirasını tanıtan önemli bir merkez olarak İstanbulluların ve İstanbul'u ziyaret eden misafirlerimizin sıkça ziyaret edeceği bir mekan haline dönüşmüş olacağını birlikte göreceğiz" ifadelerini kullandı.

''İDDİALAR ASILSIZDIR''

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy konu ile ilgili yaptığı açıklamada,

''Sosyal medyada “Galata Kulesi’nin duvarları yıkılıyor” şeklindeki iddialar asılsızdır. Yıkılan kısımlar sonradan yapılan, Galata Kulesi’ne zarar veren kısımlardır. Restorasyonda kullanılan yöntemler konusunda ise ilgili firmaya gerekli yaptırım uygulanacaktır'' açıklamasında bulundu.

NE OLMUŞTU?

Galata Kulesi'nin mülkiyeti 13 Mayıs 2019 yılında İBB'den alınıp Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne verilmiş, İBB de Vakıflar'a karşı dava açmıştı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Galata Kulesi'nin müze yapılması kararı verilmiş ve açılan ihale ile başlayan restorasyon çalışmalarının 15 Eylül'de tamamlanması planlanmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir