Galata Kulesi'nin duvarları hilti ve matkapla yıkıldı! Galata Kulesi'ndeki restorasyon skandalına İBB'den suç duyurusu!

Galata Kulesi'nin duvarları hilti ve matkapla yıkıldı! Galata Kulesi'ndeki restorasyon skandalına İBB'den suç duyurusu!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, işletmesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) alarak kendi bünyesine geçirdiği Galata Kulesi'nde restorasyon skandalı yaşanıyor. MS 528 yılında inşa edilen tarihi kulenin yenilenmesi sırasında duvarların hilti ve matkapla yıkıldığı görüldü. Üzücü görüntüleri İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat sosyal medya hesabından kamuouyla paylaşırken, İBB Sözcüsü Murat Ongun Galata Kulesi'nde tahribat yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. İşte, 'Galata Kulesi'nin son hali'...

'Galata Kulesi ne zaman açılacak?', 'Galata Kulesi restorasyonu ne zaman bitecek?' sorularının yanıtları vatandaşlar tarafından merak edilirken, 'Galata Kulesi son hali' tepki çekti. Geçen aylarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) alınarak tartışmalı bir şekilde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen Galata Kulesi, bir süredir restorasyon nedeniyle ziyarete kapalı. Tarihi kulenin içinde kaydedilen görüntüler, sosyal medyada kısa sürede en çok konuşulan konu başlıklarından biri oldu. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat'ın paylaştığı videoda, 1492 yıllık tarihe sahip kulenin duvarlarında ağır iş aletleriyle tahribat yapıldığı görülüyor. Galata Kulesi'ndeki restorasyon skandalı üzerine İBB Sözcüsü Murat Ongun, Kültür ve Turizm Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Detaylar haberimizde...

'RESTORASYON' DİYEREK GALATA KULESİ'NİN DUVARLARINI YIKTILAR!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın işletmesine geçen Galata Kulesi'nde duvarların hilti ve matkapla yıkıldığı, tarihi mekanda inşaat çalışmaları yapıldığı ortaya çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin elinden alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bünyesine geçirilen İstanbul'un simge yapılarından Galata Kulesi'nde 'restorasyon' adı altında çalışma başlatıldı.

Galata Kulesi'ndeki çalışmadan görüntü paylaşan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, belediye birimlerinin olay yerine gittiğini duyurdu. Ancak Polat, İBB ekiplerinin alana alınmadığını söyledi.

Polat'ın paylaştığı görüntülerde, MS 528 yılında inşa edilen kule içerisinde kontrolsüz kırma dökme çalışmaları yapıldığı görülüyor. Polat, tepkisini “İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir” ifadeleriyle dile getirdi.

Polat ikinci paylaşımında ise, "Galata Kulesi'nde görülen yıkımı için tutanak tutmak üzere olay yerine giden iBB KUDEB teknik personelimiz alana alınmıyor.Restorasyonu yürüten ve denetlemesi gereken yetkili kurumları acilen yıkımı durdurmaya ve ekibimizin tespitini engellememeye çağırıyorum. #GalataKulesiAcil" ifadelerini kullandı.

İBB'DEN KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'NA SUÇ DUYURUSU

Yapılan tahribata ilişkin görüntüleri paylaşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, tepkisini dile getirdi. Çalışmayla ilgili 'restorasyon görünümlü faaliyetler' ifadelerini kullanan Ongun, şunları söyledi:

"Galata Kulesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon görünümlü faaliyetlerden yansıyan bu görüntüler içimizi yaktı. İBB olarak sıralı tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz."

GALATA KULESİ ZİYARETE NE ZAMAN AÇILACAK?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından iç ve dış cephesinde kapsamlı bir restorasyın çalışması başlatılan Galata Kulesi'nin 2020'nin sonunda ziyarete açılması bekleniyor.

Hatırlanacağı üzere geçen ay, tarihi kulenin dış cephesine ebabil kuşlarının yuva yapması nedeniyle restorasyon çalışmaları durdurulmuş, ebabil kuşlarının göç edeceği sonbahar aylarına ertelenmişti. Galata Kulesi'nin iç bölümündeki restorasyon çalışmaları ise devam etmişti.

İSTANBUL'DAKİ BABİL KUŞLARI NE ZAMAN GÖÇ EDECEK?

GALATA KULESİ NE ZAMAN İNŞA EDİLDİ?

Galata Kulesi, 528 yılında inşa edilmiş İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Galata semtinde yer almaktadır. Şehrin en önemli sembollerinden biri olan Galata Kulesi'nden, İstanbul Suriçi sahili başta olmak üzere Haliç ve İstanbul Boğazı panoramik olarak izlenebilmektedir.

Galata Kulesi dünyanın en eski kulelerinden biri olarak önemli kültür miraslarından biridir. 528 yılında Bizans İmparatoru Anastasius tarafından Fener Kulesi olarak inşa edilmiştir. 1204'deki 4. Haçlı Seferi'nde yüksek düzeyde hasar alan kule, 1348'de Cenevizliler tarafından yığma taşlar kullanılarak İsa Kulesi adıyla Galata surlarına ek olarak yeniden restore edilmiştir. Ayrıca o yıllarda kentin en yüksek binası olma özelliğine sahiptir.

GALATA KULESİ'NİN HİKAYESİ

1445-1446 yılları arasında Galata Kulesi yükseltilmiştir. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun himayesine geçmiş ve her yüzyılda bir restore edilmiştir. 16. yüzyıla gelindiğinde ise Kasımpaşa tersanelerinde çalışan Hristiyan savaş esirlerinin barınağı olarak kullanılmıştır. Sultan III. Murat zamanında ise burada bir rasathane kurulmuş ve bu rasathane 1579'da kapatılmıştır.

IV. Murat döneminde yani 17. yüzyılın ilk yarısında Hezarfen Ahmet Çelebi tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını sırtına takıp (1638) Galata Kulesi'nden Üsküdar'a uçmuştur. Avrupa'nında ilgisini çeken bu uçuş hakkında İngiltere'de Gravürler yapılmıştır. Hala daha Dünya'nın birçok yerinde bu uçuşla ilgili yazılar, maketler ve videolar bulunmaktadır.

1717 yılı itibariyle ise Galata Kulesi Yangın Gözleme kulesi olarak kullanılmıştır. III. Selim döneminde ise çıkan bir yangında kulenin yarısından fazla bir bölümü yanmıştır. Kule onarılmış ve 1831 yılında tekrar bir yangında hasar görmüştür. 1875 yılında ise Çatı Külahı devrilmiştir. 1965'te başlanıp 1967'de bitirilen son onarımla ise kulenin günümüzde ki görünümü sağlanmıştır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN