Galata’da restoran gidiyor müze geliyor

Galata’da restoran gidiyor müze geliyor

Mülkiyetinin İBB’den alınması tartışma yaratan Galata Kulesi’nde yeni proje hayata geçiriliyor. Kültür Bakanı Ersoy “Kulede, yapının özüyle bağdaşmayan kafeterya, restoran ve çalışma ofisleri bulunuyor. Bu alanları dışarıya çıkarıyoruz. Tüm detayları göreceğiniz bir müze haline getireceğiz” dedi.

SALİHA SULTAN-KARAR

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Beyoğlu Kültür Yolu Projesi kapsamında restore edilen Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi hizmete açıldı. İstiklal Caddesi’nde Tünel’de bulanan 77 yıllık binanın yeniden açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bakanlık ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında tartışmalara ve davalara neden olan Galata Kulesi hakkında açıklamalar yaptı. Galatport’taki cazibe alanını Galata Kulesi ile birleştireceklerini açıklayan Bakan Ersoy, “Galata Kulesi artık sadece Galata Kulesi olmayacak, Galata Kulesinin özüyle bağdaşmayan, içindeki restoran, kafe gibi tüm alanları dışarıya çıkarıyoruz. İçerisini, İstanbul’un cazibe noktalarının görüldüğü bir müze haline getireceğiz” dedi. Bakan Ersoy, proje için ihalenin bu hafta yapılacağını, Haziran ayında tamamlanacağını söyledi.

İBB’nin Vakıflar Genel Müdürlüğüne devrinin ‘hukuksuz’ olduğunu iddia ettiği Galata Kulesi, bir süredir Belediye ve Bakanlık arasındaki tartışmaların ve hukuki sürecin odağında yer alıyor. Uzun süredir Beyoğlu Kültür Yolu Projesi kapsamında devredildiği fakat ne olarak kullanılacağı açıklanmayan kuleye yönelik iki kurum arasındaki tartışmalar ve hukuki süreç devam ederken Bakan Ersoy’un dün açılışını yaptığı Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi de Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’nde önemli bir durak olarak görülüyor. Merkezin içerisinde 150 kişilik sinema salonu, 95 kişilik tiyatronun yanı sıra 3 sergi salonu ve üst katta çok amaçlı büyük bir salon bulunuyor.

PROTOKOL TAHSİSİNİN SONU MERAK KONUSU

1943 yılında inşa edilen bina, 1993 yılına kadar Beyoğlu Evlendirme Dairesi olarak kullanıldı. 1993 yılında anayasa hukukçusu ve siyaset bilimcisi Tarık Zafer Tunaya’nın adının yaşatılması için kültür merkezine dönüştürülen bina, 2017’ye kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yönetiminde düzenlenen sergiden tiyatroya birçok etkinliğe ev sahipliği yaptı. Geçtiğimiz ay KARAR’a verdiği röportajda binanın, üç yıl önce dönemin yönetimi tarafından onarım karşılığı, Galata Mevlevihane’sinin idari binası olarak kullanılması şartıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na beş yıllığına protokol tahsisi yapıldığını söyleyen İBB Kültürel Varlıklar Daire Başkanı Mahir Polat, Beyoğlu Kültür Yolu Projesi kapsamındaki kullanımıyla ilgili belediyeden herhangi bir görüş alınmadığını belirtmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN