Google nefret suçu mu işledi?

Google nefret suçu mu işledi?

Google Fotoğraflar adını taşıyan yeni uygulama iki siyahi gencin bulunduğu bir fotoğrafı "goriller" şeklinde etiketleyince sosyal medya yangın yerine döndü.

Yüz tanıma teknolojisi, başta sosyal medya olmak üzere dijital dünyanın her alanında gelişimi hızla devam eden yeniliklerden biri. Gülümseyince fotoğraf çeken kameralardan, sahibinin yüzünü görünce güvenlik kilidini kaldıran telefonlara, Facebook'ta otomatik etiketlemelere kadar pek çok alanda kendini gösteriyor. Google'ın yakın zamanda sebep olduğu bir skandal ise bu teknolojinin faydalı olduğu kadar hassasiyet taşıdığını bir kez daha hatırlattı. 

Google Fotoğraflar adlı uygulama, arka planda Google Drive ile senkronize çalışıyor ve kullanıcıların yüzlerce fotoğrafını çeşitli kategorilere ayırıyor. Fotoğraflar zamana göre sıralanabildiği gibi "otomobiller", "manzara" gibi otomatik oluşturulan etiketlere ayrılabiliyor. Google'ın gövde gösterisi gibi işleyen otomatik etiketleme, önceki gün Brooklynli bir gencin fark ettiği hata ile internet devi için kabusa döndü. Mashable haberine göre Jacky Alciné adlı genç, bir arkadaşıyla çektiği selfie fotoğrafın "Goriller" şeklinde etiketlendiğini görünce şok oldu. 

Google'dan jet müdahale

Fotoğrafı Twitter üzerinden paylaşarak, "Google Photos, arkadaşım bir goril değil" diye not düşen gencin paylaşımı kısa sürede viral etkiyle yayıldı. Konuya dahil olan Google Baş Sosyal Mimarı Yonatan Zunger ise yine Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda şaşkınlığını belirterek "Bu kesinlikle yanlış bir durum" dedi. Sorunu çözmek için hemen bir ekip oluşturan Google, Fotoğraflar üzerinde adı geçen etiketi hemen kaldırdı ve uzun vadeli çözümler üzerinde çalıştıklarını belirtti. 

Konuya ilişkin bir açıklama yayınlayan şirket yetkilileri ise şunları söyledi: "Bu durum karşısında dehşete düşmüş ve gerçekten üzgün durumdayız. Bu gibi etiketlerin bir daha sonuçlarda çıkmaması için gerekli önlemleri hızla alıyoruz. Otomatik görsel etiketlemeyle ilgili açıkça görüldüğü üzere alınacak çok yol var ve böyle hataların gelecekte tekrarlanmasını engellemek için neler yapabileceğimizi araştırıyoruz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN