Google'ın cevaplayamadığı sorular

Her şeyi Google'a sormaya alıştınız değil mi?

Siz leb demeden, size Çorum'un haritadaki yerini göstersin.

Çorum'da en çok ziyaret edilen yerleri, güzide mekanları, sponsorlu reklamları falan.

Fakat kazın ayağı öyle değil.

Neden mi söz ediyorum?

12 Aralık'da Google'ın CEO'su Sundar Pichai kongreye ifadeye çağrıldığında muhatap olduğu birbirinden ilginç sorulardan.

Örneğin kongrenin cumhuriyetçi üyelerinden birinin neden partileri ile ilgili bir arama yapıldığında daima negatif haberlerin görüldüğünü sorması.

Tabii Pichai, bizim Mark Zuckerberg gibi toy bir oğlan değil, daha ciddiyetli, daha vakur.

Cumhuriyetçi üye Steve King neden büyükannemin iPhone'u bir garip davranıyor, diye evlere şenlik bir soru yönelttiğinde dahi ağırbaşlılığını koruyup "Efendim o başka bir firmanın ürünü" diye sakince geçiştirebildi.

Kongre'nin bir diğer demokrat üyesi Zoe Lofgren hanımefendinin sorduğu neden Google'da aptal (stupid) kelimesi aratıldığında, resimlerde Donald Trump'ın gözüktüğüne dair sorusu ise bugünkü konumuz olsun.

Stupid yani aptal kelimesi ABD kullanıcıları tarafından Google'da en çok aratılan kelimelerden.

Google arama sonuçlarını sıralarken Pichai'nin ifadesine göre 200'e yakın değişkenin belirleyici olduğu bir algoritma kullanıyor.

Piyango Trump'a çıktı ise ne yapsın?

Aslında bu iddia yeni değil. Sene başında Trump'ın İngiltere'ye yapacağı ziyaret öncesi İngiliz protestocuların örgütlenmesine dayanıyor.

Google Bombing denilen bu hadisenin ayrıntıları şöyle:

Google arama botları her gün siteleri gezerek bu siteleri içeriklerine göre kategorize edip indeksliyor. Sonra bunları kendince uygun bulduğu bir sırada listeliyor. Dananın kuyruğunun koptuğu yer işte burası. Detayları yazının konusu olmadığı ve ziyadesiyle teknik olduğu için es geçiyorum.

Google'ın sıklıkla dolaştığı sitelere Trump kelimesi ve stupid kelimelerini yerleştiren protestocular, Google algoritmasını paralize ediyor, Google'ın bu iki kelime arasında bir bağlantı kurmasını sağlıyorlar.

Nitekim Pichai de kullanıcıların yaptığı aramaların, karşılaşılan sonuçların sonraki sıralamalarda etkili olduğunu ifadesinde belirtmişti.

Bu protestoya en sık ziyaret edilen siteler sıralamasında dünyada 10, ABD ölçeğinde ise 5. sırada olan Reddit kullanıcıları da katılmış; Reddit'e yazdıkları mesajlarda Trump fotoğrafları ile beraber stupid kelimesini kullanmışlardı.

Bu yöntem 2003 yılında ABD eski başkanlarından George W. Bush için de kullanılmış, Google'da Iron Reagan'ın meşhur parçası "miserable failure" (bana kalsa "Sen de benim hatalarımdan birisin" diye çevirirdim ama, talihsiz hata demekle yetinelim) arattırıldığında hazret ilk sıralarda görünür olmuştu. Sonra icabına baktı tabii.

2006 yılında aynı şaka eski İtalya başbakanı Berlusconi'ye de yapılmış "palyaço" sorgulamalarında ilk sıralarda peyda oluvermişti.

Google Bombing olayı biraz zaman, biraz da organize davranmayı gerektiriyor. Çünkü Google'ın organik arama sonuçlarında iyi bir yer edinmek, biraz da zaman meselesi.

Fakat Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi arama sonuçlarında bir başka muzipliğe şahit olduk.

İYİ Parti Google'ın sponsorlu reklamlarını kullanarak belirli anahtar kelimeler aratıldığında (örneğin ak parti", "mhp", "boş oda", "özgürlük") en üst sıralarda görünmeyi başarmış, böylece vaatlerini herkes tarafından görünür kılmıştı.

Örneğin "ak parti" kelimesi Google'da aratıldığında İYİ Parti'nin reklamını "Daha İYİ'si var" başlığı ile en üst sıralarda görmek mümkündü.

Ya da "boş oda" kelimesi aratıldığında diğer ilanların en üstünde yine İYİ Parti sitesine yönlenen "1150 odalı kelepir saray" reklamını görüyordunuz.

Propagandanın bu etkili ve görece ekonomik yöntemi herkes tarafından (evet ben de dahil) takdir toplamıştı.

Geçenlerde ödeme sistemi altyapısı sunan bir firma, kendisinden hizmet alan başka bir firma tarafından bu ilanlar vasıtası ile protesto edildi. Firmanın adını içeren anahtar kelimeler Google'da arattırıldığında en üst sıralarda çıkan protestocu firma, böylece mesajını kamuoyuna ulaştırmış oldu.

Demek ki neymiş, Google'ın da cevaplayamadığı sorular varmış.

Siz siz olun siyasetçilere böyle şakalar yapmayın gençler Silivri soğuktur şimdi, benden söylemesi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.