Görüşler

Safer ayının son çarşamba günü ne zaman? Safer ayında yapılacak dua ve ibadetler

Safer ayının son çarşamba günü ne zaman? Safer ayında yapılacak dua ve ibadetler

Hicri aylardan olan safer ayının ilk Çarşamba günü, 2 Ekim itibarıyla idrak edilirken, son Çarşamba gününün de ne zaman olduğu konusu şu sıralar merak konusu oldu. Peki Safer ayında yapılacak dua ve ibadetler neler? İşte detaylar…

Muharrem ayının tamamlanmasının ardından başlayan safer ayının biteceği tarihi öğrenmek isteyenler, Diyanet kaynaklarını kontrol ediyor. 2019 yılında safer ayı ile ilgili tüm bilgiler ve bu ayda yapılması gerekenler konusu karar.com’da…

SAFER AYI NE ZAMAN BİTECEK?

30 Eylül'de idrak edilmeye başlanan safer ayı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2019 dini günler takviminde paylaşılan verilere göre; 28 Ekim 2019’da bitecek.

Bu bilgilere bakıldığında safer ayının ilk çarşamba günü bu sene 2 Ekim'de başlarken, son çarşamba günü de 23 Ekim'de idrak edilecek.

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

BU AY UĞURSUZLUK VE MÜSİBET AYI MIDIR?

Safer, kamerî/hicrî takvimin Muharrem ayının ardından gelen ikinci aydır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça yaşandığı gibi bir anlayış Cahiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24), dinimizde yeri bulunmuyor.

Bundan dolayı böyle bir anlayış gerçek değildir ve hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı bulunmuyor. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem böyle bir anlayışı kabul etmemiş ve ‘Safer ayında uğursuzluk yoktur’ demiştir. (Buhari, Tıb, 19).

19-10/08/safer-ayijpgg.jpg

YAPILMASI GEREKENLER

Safer ayına has özel bir dua ya da ibadet şekli bulunmuyor. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellemin yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır.

Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurdu: "Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır." (Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63)

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir