Greenpeace'den 'plastik atık' çağrısı: Son 15 yılda 173 kat arttı, ithalatı yasaklansın

Greenpeace'den 'plastik atık' çağrısı: Son 15 yılda 173 kat arttı, ithalatı yasaklansın

Greenpeace Akdeniz'in Eurostat'dan derlediği verilere göre, AB ülkelerinden Türkiye'ye ithal edilen plastik atık oranı son 15 yılda 173 kat arttı. Koronavirüs (corona virüs) salgınını da hatırlatan Greenpeace, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na çağrı yaptı: Plastik atık ithalatını yasaklamasını talep ediyoruz.

Greenpeace Akdeniz, AB ülkelerinden Türkiye'ye ithal edilen plastik atık oranının son 15 yılda 173 kat arttığını açıkladı.

Plastik Proje Sorumlusu Nihan Temiz Ataş, Türkiye'nin kendi çöpüyle baş edememesine rağmen başka ülkelerden plastik atık ithal ederek daha büyük çevre sorunlarına kapı açacağını söyledi.

"TÜRKİYE YENİ ADRES OLDU"

Plastik atığın geri dönüşümünün zahmetli ve pahalı olduğuna dikkat çeken Ataş, şunları kaydetti:

"Ülkeler plastik atıklarını başka ülkelere satmanın daha kolay ve ucuz olduğunu keşfetti. Tam burada Çin devreye girdi. Ancak Çin’in plastiklere yönelik 2018 ithalat yasağı, küresel geri dönüşüm sisteminin zararlı doğasını süpürülen halının altından dünyaya ifşa etti. Çok geçmeden plastik atık ithalatının yeni adresi Türkiye oldu.

"4 BİN TONDAN 48 BİN TONA ÇIKTI"

Türkiye'nin plastik atık ithalatı 2016 yılı başında ayda 4 bin ton iken 2019’da ayda 48 bin 500 tona çıktı. Kontrolsüz plastik atık ithalatı Türkiye’nin kendi geri dönüşüm sisteminde var olan sorunların artmasından başka bir işe yaramayacak. Üstelik koronavirüs salgınında bu plastik atıkların virüsü yayma riski de var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın plastik atık ithalatını yasaklamasını talep ediyoruz."

NE OLMUŞTU?

Greenpeace'in Nisan'da yayımladığı rapora göre de Çin'in, yurt dışından plastik atık alımına 2018 yılında yasak getirmesinin ardından bu atıkların yeni adresi Endonezya ve Türkiye olmuştu.

Greenpeace Doğu Asya, '2016-2018 dünya plastik atık ticareti verileri ve Çin'in yurtdışından atık ithalini yasaklamasının etkileri' başlıklı bir rapor yayımlamıştı. Rapor, 2016-2018 yılları arasında en fazla plastik atık ithal ve ihraç eden 21 ülkenin ithalat ve ihracat verilerini içeriyor.

EN ÇOK İHRAÇ EDEN ABD VE ALMANYA

Çin ve bazı ülkelerinde plastik atık ithalatına kısıtlamalar getirilmesi ile plastik atık akışı Endonezya, Hindistan ve Türkiye'ye kaymıştı. Yine aynı rapora göre, plastik atıklarını ihraç eden ülkelerin başında ABD, Almanya, İngiltere ve Japonya gelmişti.

Çin'deki yasak henüz uygulamaya girmeden plastik atık akışı Malezya, Vietnam ve Tayland'a yönelmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN