Güçlü kadınların idolü ete kemiğe büründü

Güçlü kadınların idolü ete kemiğe büründü

Salgın yorgunu sinemada bu hafta biri yerli 7 film vizyona giriyor. Yabancı yapımlar arasında, kaderine boyun eğmeyen güçlü kadın figürünü temsil eden çizgi film karakteri Mulan’ın sinema versiyonu öne çıkıyor. ‘Rüzgar Gibi Geçti’ye yaptığı göndermelerle dikkat çeken ‘Antebellum’ ise 2020’de köleliğin nasıl olabileceğini tüyler ürpertici bir şekilde izleyiciye aktarıyor.

SALİHA SULTAN / KARAR

Türk sinemasının vizyon tedirginliğinin devam ettiği sinemada bugün 1’i yerli 7 film vizyona Türk sinemasının vizyon tedirginliğinin devam ettiği sinemada bugün 1’i yerli 7 film vizyona giriyor. 90’ların sonunda ‘kaderine boyun eğmeyen güçlü kadın’ figürüyle bütün dünyadaki kız giriyor.

90’ların sonunda ‘kaderine boyun eğmeyen güçlü kadın’ figürüyle bütün dünyadaki kız çocuklarını etkileyen Disney yapımı çizgi filmin ete kemiğe büründüğü Mulan, geleneksel Çin’in çocuklarını etkileyen Disney yapımı çizgi filmin ete kemiğe büründüğü Mulan, geleneksel Çin’in masalsı dünyasını yansıtan görüntüleriyle öne çıkıyor. masalsı dünyasını yansıtan görüntüleriyle öne çıkıyor. ‘Siyahi öfke’nin merakla beklediği ‘Siyahi öfke’nin merakla beklediği ve sinema klasiği Rüzgar Gibi Geçti’ye göndermeler yapan Antebellum ise 2020’de ve sinema klasiği Rüzgar Gibi Geçti’ye göndermeler yapan Antebellum ise 2020’de köleliğin nasıl olabileceğini tüyler ürpertici bir şekilde izleyiciye aktarıyor.

Sinemada bu hafta 1’i yerli 7 film vizyona giriyor. Tek Başına, Umut Bahçesi filmlerinin ödüllü kadın yönetmeni Niki Caro’nun 200 milyon dolar bütçeyle çekilen Walt Disney yapımı Mulan filmi, Disney’in daha önce çizgi film olarak izleyiciyle buluşturduğu Mulan’ın sinema uyarlaması olarak beyazperdede. 2000’li yıllarda Hunları kötü gösterdiği için Türkiye’de bir dönem yasaklanan çizgi film, hatırlanacağı gibi 1990’ların sonunda Çin’in Disney filmlerine kota koymasının ardından ABD’nin bir misillemesi olarak hayata geçmişti. Çin’de geleneklerin dayattığı kadın kimliğini reddeden Mulan’ın, erkek kılığına girerek ‘Hua Jua’ adıyla imparatorluk ordusuna katılmasını anlatan film, bir genç kızın erkek çocukların öne çıktığı bir toplumda, babasının saygısını kazanmak için verdiği amansız mücadeleyi anlatıyor. 90 yılların sonunda sinemada da yükselen feminizm hareketiyle kız çocuklarının idolüne dönüşen Mulan’ ete kemiğe bürünmesiyle Disney animasyonundan da biraz uzaklaşıyor. Çizgi filmin sevilen karakteri ejderha Mushu’nun bu filmde yer almaması filmin hayranlarını şimdiden üzüntüye boğmuş durumda. Fakat bu değişiklik, Mulan karakterine Liu Yifei’nin hayat verdiği filmin, görüntü yönetmeninin sunduğu görsel şölen de eklenince bu haftaki filmler arasında bir adım öne çıkmasının önüne geçemiyor. Haftanın merak uyandıran diğer bir filmi ise Harry Potter karakteriyle ünlenen Daniel Radcliffe’nin baş rolünde yer aldığı Pretoria’dan Kaçış. Film 1970’li yıllarda gizli operasyonlarda çalışmaktan tutuklanan genç Güney Afrikalı Tim Jenkin ve Stephen Lee’nin gerçek hikayesini konu ediniyor. İngiliz yönetmen Francis Annan’ın yönettiği filmde Radcliffe’a oyunculuklarda Daniel Webber, Ian Hart eşlik ediyor.

HAFTANIN TEK YERLİSİ: AETHER

Haftanın vizyona giren diğer bir filmi Regis Roinsard imzalı Sırlar Kitabı, çok satan bir romanın yeni serisinin çevirisini yapmakla görevlendirilen dokuz tercümanın yaşadıklarına odaklanıyor. Asi bir genç olan Ben’in anne babasının boşanmasının ardından yaşadığı tuhaflıkları ele alan Davetsiz filminin oyuncu kadrosunda John-Paul Howard, Piper Curda, Jamison Jones yer alıyor. Vizyona giren filmler arasında yer alan yerli belgesel Aether de, hidroelektrik barajın suları altında kalacak topraklara yapılan bir saygı duruşu olarak izleyiciyle buluşuyor.Altın Portakal’da Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen, renkli ve diyalogsuz olarak çekilen Türkiye-İtalya ortak yapımı filmin yönetmen koltuğnuda Rûken Tekeş oturuyor. Sinema dünyası bu hafta çocukları da unutmadı. James Snider’in yönettiği Penguenler Takımı Uzayda animasyonu, Flip ve Zooey adlı iki pilot penguenin uzayda daha önce hiçbir kuşun gitmediği bir yere yaptığı maceralı ve eğlenceli yolculuğu çocuklarla buluşturuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN