10 bin bekçi alınacak: EGM 10 bin bekçi ilanı için yazılı sözlü sınav ve mülakat yapacak

10 bin bekçi alınacak: EGM 10 bin bekçi ilanı için yazılı sözlü sınav ve mülakat yapacak

EGM'nin 10 bin bekçi alınacağına ilişkin ilanı heyecan yarattı. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Emniyet Genel Müdürlüğüne 10 bin çarşı ve mahalle bekçisi kadrosu ihdas edildi. Bekçilerde askerlik şartı aranıyor, kadın bekçi alımı yapılacak mı, hangi şehirlerde bekçi alımı olacak, bekçi olma şartları neler, kimler bekçi olabilir soruları son günlerin en çok aranan soruları. Konuya dair açıklama yapan Süleyman Soylu 8 bin bekçi alımının seçimden önce Mart ayında gerçekleşeceğini duyurdu. İşte detaylar...

Mart ayında 8 bin bekçi alınacak. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yerel seçim öncesi 8 bin bekçi alımı yapılacağını duyurdu. Daha önce yapılan açıklamada Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesine yıl içerisinde 10 bin bekçi alımı yapılacağı duyurulmuştu.

Çarşı ve mahallelerin güvenliği için yeniden uygulamaya koyulan bekçilik görevi için son olarak Resmi Gazete'de ilan yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi doğrultusunda yayımlanan ilanda 10 bin bekçi alımı yapılacağı duyuruldu. Bekçiler askerlik yapacak mı, bayan bekçi alımı olacak mı, hangi şehirlerde 10 bin bekçi alınacak? EGM 10 bin bekçi alımında mülakata yapacak, adayları sözlü ve yazılı sınava tabi tutacak. Bekçi olmak isteyen adaylar 'Bekçi ilanına nasıl başvururulur, bekçi olma şartlaır neler, kimler bekçi olabilir, bekçi maaşı ne kadar?' gibi soruların yanıtlarını arıyor. Detayları haberimizde sizler için derledik.

İçişleri Bakanı Soylu, Ankara'daki bir otelde 'Asayiş Suçları ile Mücadele ve Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Soylu, "2016 yılından itibaren toplam 9 bin 444 bekçinin göreve başladığını belirterek, "Öncekilerle beraber halihazırda 11 bin 382 bekçimiz görev başındadır" ifadelerini kullanarak şu sözleri kaydetti:

8 BİN BEKÇİ ALIMI YAPILACAK

"Halihazırda 8 bin 670 bekçimizin de atamaları yapıldı, eğitimleri önümüzdeki hafta sonuna kadar tamamlanıp göreve başlayacaklar. Bin 620 arkadaşımızın da sağlık raporu ve güvenlik soruşturma süreçleri devam ediyor.

Yani çok kısa bir sürede mevcut 11 bin 382 bekçimize yaklaşık 10 bin civarında arkadaşımız eklenmiş olacak. Ama bununla da yetinmiyoruz, Mart ayında 8 bin bekçi alımı içinde yeniden ilana çıkıyoruz."

EGM 10 BİN BEKÇİ ALACAK | İŞTE BEKÇİ ALIM ŞARTLARI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamasının ardından Aralık 2018'de Resmi Gazete'de bekçi alım ilanı yayınlanmıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bekçi alım şartları arasında yazılı sınav, sözlü sınav ve mülakat yer alıyor. Bekçi adaylaır yazılı ve sözlü sınavlarda hangi konu ve hangi alanlardan sorumlu olacaklar? Bekçi alım şartları ile diğer detaylar haberimizde.

BEKÇİ ALIMI ŞARTLARI: KİMLER BEKÇİ OLABİLİR

10 bin 500 belçi alımında başvuru şartlarının aşağıdaki gibi olması bekleniyor.

a) Türk vatandaşı olmak,

b) İlkokulu bitirmiş olmak, (Bu şart Polis Akademisi tarafından lise olarak ilanda yayımlanıyor)

c) Askerlik ödevini bitirmiş olmak,

ç) 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak kaydıyla, başvuru tarihi itibarıyla 18 yaşını tamamlamış ve 31 yaşından gün almamış olmak,

d) Ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas veya yüz kızartıcı başka bir fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak,

e) Türk toplum telakkilerine göre kötü şöhretli tanınmamak,

f) Kamu haklarından mahrum olmamak, kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası ile mahkûm bulunmamak,

g) Memuriyete engel bir hali bulunmamak,

ğ) Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,

h) Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,

ı) Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adli veya İdari soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı İdari yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak,

i) Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,

j) Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak,

k) Terör örgütleri ile bu örgütlerin legal veya illegal uzantılarının eylemlerine, toplantılarına, yürüyüş ve mitinglerine karışmamış, desteklememiş ve katılmamış olmak,

l) Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmamak,

m) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.

19-01/29/bekci.jpg

YAZILI SÖZLÜ SINAVDA HANGİ KONULAR ÇIKACAK | 50 PUAN ALMAK YETİYOR

Çarşı ve mahalle bekçisi alımı için fiziki yeterlilik aranacak. Yazılı sınav, fiziki yeterlilik sınavı ve sözlü sınav yapılacak. Yazılı sınavda Türkçe, sosyal bilgiler, fen, hayat bilgisi, matematik ve genel kültür başlıklarında sorular
sorulacak. Yanıtlar optik kağıtlara işaretlenecek. Yazılı sınavda 100 puan üzerinden 50 puan alan başarılı sayılacak. Ancak bakanlık ihtiyaç durumunda başarı puanını değiştirebilecek.

Fiziki yeterlilik sınavında komisyon, adayın bedeni kabiliyeti ve fiziki yapısını uygulamaları olarak değerlendirecek. Adayın süre takibi sınav yerinde bulunanlar tarafından görülebilecek nitelikteki sayaçlarla yapılacak. Fiziki sınavdan 60’ın altında puan alanlar başarısız sayılacak.

BEKÇİ ALIMLARI HANGİ ŞEHİRLERE YAPILACAK?

Bekçi alımları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yapılan açıklamada " 81 ile bekçi alımları yapılacak" şeklinde ifade edilmişti. Her şehrin nüfusuna ve personel ihtiyacına göre belirlenecek kadrolara bekçi alımları yapılacak. Örneğin, Yozgat'a 200 bekçi alınırken, Adana'ya 2000 bekçi alımı yapılacak. Hakkari'ye 100 bekçi alımı yapılırken, İstanbul'a, Ankara, İzmir'e daha fazla bekçi alımları yapılacak.

ÖNCEKİ BEKÇİ ALIMLARI NASIL YAPILMIŞTI?

Çarşı ve mahalle bekçisi alımı için fiziki yeterlilik aranacak. Yazılı sınav, fiziki yeterlilik sınavı ve sözlü sınav yapılacak.

Yazılı sınavda Türkçe, sosyal bilgiler, fen, hayat bilgisi, matematik ve genel kültür başlıklarında sorular sorulacak. Yanıtlar optik kağıtlara işaretlenecek. Yazılı sınavda 100 puan üzerinden 50 puan alan başarılı sayılacak. Ancak bakanlık ihtiyaç durumunda başarı puanını değiştirebilecek.

Fiziki yeterlilik sınavında komisyon, adayın bedeni kabiliyeti ve fiziki yapısını uygulamaları olarak değerlendirecek. Adayın süre takibi sınav yerinde bulunanlar tarafından görülebilecek nitelikteki sayaçlarla yapılacak. Fiziki sınavdan 60’ın altında puan alanlar başarısız sayılacak. 

BEKÇİ ALIMLARINDA ASKERLİK ŞARTI KALDIRILACAK MI?

Adaylar askerlik şartının bekçiler için geçerli olup olmadığını merak ediyor. Polislikte olduğu gibi bekçilerinde Askerlikten muaf olmaları gerekirken adaylar askerliğini yapmış olmak maddesiyle karşılaşıyor. En azından alımlarda askerliği tecil(ertelemiş) maddesinin getirilmesi talep ediliyor. Bekçiliğin polistikten tek farkı gece mesai yapmasıdır. Buna rağmen hakları aynı değil. 

GÜNCEL BEKÇİ MAAŞLARI

Mezuniyet durumuna göre bekçi maaşları değişiklik gösterebilir. Yapılan resmi açıklamalar çerçevesinde bekçiler;

İlkokul Mezunu olan Bekçi 3302,80 TL maaş alır
Lise Mezunu olan Bekçi 3352 TL ile 355,14 TL arasında maaş alır
Ön lisans Mezunu olan Bekçi 3357,50 TL maaş alır
Lisans Mezunu ve Bekar olan Bekçi 3404 TL ile 3657,00 TL arasında maaş

19-01/29/76f53ae981c72974d14056050e3ae90a.jpg

BAYAN BEKÇİ ALIMLARI YAPILACAK MI?

Bekçi olmak isteyen kadın adayların en çok talebi bu doğrultu da oluyor. Kadın polis, kadın özel harekat olurken kadın bekçi alımı ile ilgili de açıklama bekleniyor. Bayan bekçi alımı ile ilgili henüz net bir açıklamada gelmedi ancak kulis bilgilerine göre; bekçilik meseleğinin gece işi olması sebebi ile kadın bekçi alımına pek sıcak bakılmıyor. 

EGM'nin 10 bin bekçi alınacağına ilişkin ilanı heyecan yarattı. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Emniyet Genel Müdürlüğüne 10 bin çarşı ve mahalle bekçisi kadrosu ihdas edildi. Bekçilerde askerlik şartı aranıyor, kadın bekçi alımı yapılacak mı, hangi şehirlerde bekçi alımı olacak, bekçi olma şartları neler, kimler bekçi olabilir soruları son günlerin en çok aranan soruları. Konuya dair açıklama yapan Süleyman Soylu 8 bin bekçi alımının seçimden önce Mart ayında gerçekleşeceğini duyurdu. İşte detaylar... 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN