10 büyükelçi krizi Alman basınında geniş yer aldı: Türkiye kendini izole ediyor

10 büyükelçi krizi Alman basınında geniş yer aldı: Türkiye kendini izole ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 büyükelçi açıklamasına Alman medyasından çok sert tepkiler geldi. Bir gazete 'Alman koalisyonu Erdoğan'a karşı' manşetiyle yayınlanırken, bir diğer gazete yazısında Erdoğan'a 'köşeye sıkışmış güç insanı' denildi. Erdoğan'ın artık siyasi olarak başarı gösteremediği ve bu adımı kötü giden ekonomiyi perdelemek için attığı ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, içlerinde Alman Büyükelçisi’nin de bulunduğu 10 büyükelçi hakkında istenmeyen adam çağrısı Alman kamuoyunda büyük tepki topladı. Frankfurter Allgemeine Zeitung Gazetesi, olayı “SPD, Yeşiller ve FDP Erdoğan’a karşı duracak‘‘ manşeti ile okurlarına duyurdu. Yeşiller partisinden Cem Özdemir bu gazeteye yaptığı açıklamada‚ ‘‘Erdoğan’a verilen mesaj şu olmalı: Baskıya direniyoruz. Demokrasi ve insan hakları tartışılabilir değil‘‘ ifadesini kullandı. Erdoğan’ın Almanya’daki Türk dernek ve kurumlarını kendi amaçları için de kullandığını belirten Özdemir, ‘‘Almanya’daki Türk kökenli toplumun demokratik koruyucusu yeni kurulacak federal hükümet olacaktır‘‘ dedi.

SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi)’nin dış politikalar uzmanı Nils Schmid ‚‘‘Erdoğan’ın açıklamaları gücün değil zafiyetin göstergesi. Buna sakin ancak kararlı şekilde reaksiyon göstermeliyiz‘‘ ifadesini kullanırken, FDP (Hür Demokrat Parti) dış politikalar uzmanı Graf Lambdorf NATO üyesi ülkelerin Türk büyükelçileri çağırarak bu tavrı sorgulaması gerektiğini belirterek, diplomatik yollarla büyükelçilerin Ankara’da kalmasının sağlanmasını istedi.

TÜRKİYE KENDİSİNİ İZOLE EDİYOR

Aynı gazetenin Türkiye uzmanı Reiner Hermann ise ‚‘‘Ölçüsüz tırmandırma‘‘ başlığı ile yazdığı makalesinde büyükelçiler olayının Erdoğan’ın ölçütlerine kıyasla bile örneği olmayan bir olay olduğunu yazdı. Hermann Erdoğan’ın bu adımla kendisini ne kadar izole ettiğinin, gelecek hafta sonu Roma’da yapılacak G-20 zirvesinde görüleceğini belirterek, ‘‘Erdoğan’ın meydan okuduğu devletlerin gücüne karşı Türkiye’nin sunabileceği hiçbir şey yok‘‘ ifadesini kullandı.

Yine Reiner Hermann imzasıyla yayınlanan geniş bir yorumda ‚‘‘Köşeye sıkışmış güç insanı‘‘ başlığı ile Erdoğan’nın siyasi olarak artık başarı gösteremediğini, vatandaşların artan fiyatlardan rahatsız olduğunu ve muhalefetin birleştiğini yazdı. Hermann, Erdoğan’ın bu duruma karşı eski bir yöntemi kullanarak, Amerika ve Avrupa ile gerilimi yükselttiğini dile getirdi.

RESMİ AÇIKLAMA GELMEDİ

Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın açıklamalarını endişe ile izlediklerini ancak kendilerine Ankara’dan henüz resmi bir açıklama yapılmadığını söyledi.

Öte yandan Almanya’da yayımlanan neredeyse bütün gazetelerde konunun ana gündem maddesi haline geldiği görülüyor. Alman ekonomi dünyasının nabzını tutan Handelsblatt gazetesinde Ozan Demircan imzasıyla yayımlanan bir makalede Erdoğan’ın 10 batılı diplomatı olası sınır dışı etme tehdidiyle gerilimi zirveye tırmandırdığı ancak bu gerilimde kaybedecek kişinin sadece kendisi olacağı yazıldı.

Spiegel Online sitesinde ‘‘Bir otokratın hayatta kalma mücadelesi‘‘ başlığı ile yer alan bir yorumda ise Erdoğan’ın ekonominin kötü gidişini perdelemek için bu yöntemi tercih ettiği belirtilirken, başka provokasyonların da gelebileceği ifade edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN