Mustafa Kemal Atatürk sözleri

Mustafa Kemal Atatürk sözleri

Bugün 80 milyonluk dev bir ülke olan Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini, 1919'da İstiklal Mücadelesi'ni başlatarak atan büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, askeri deha olmasının yanı sıra geleceğe ışık tutan öngörüleriyle de zeki bir liderdi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat ettiği 10 Kasım günleri, ulusal yas günü olarak anılıyor. Gerek sosyal medyada, gerekse çeşitli etkinliklerle büyük önder saygı ve minnetle anılıyor. Sosyal medyada Atatürk'ün en güzel ve anlamlı sözleri paylaşılıyor. Atatürk'ün tarihe geçen sözleri, vizyoner bir kişiliğe sahip olduğunu da ortaya koyuyor.

ATATÜRK SÖZLERİ

* Yurtta sulh, cihanda sulh.

* Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.

* Bir ulus sanattan ve sanatçıdan yoksunsa, tam bir hayata sahip olamaz.

* Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin.

* Biz Türkler, tarih boyunca hürriyet ve istiklal timsali olmuş bir milletiz.

* Hayatı ve özgürlüğü için ölümü göze alan bir millet asla yenilmez.

* Basın, ulusun ortak sesidir. Bir güç, bir okul, bir yol göstericidir.

* Medeni olmayan insanlar, medeni olanların ayakları altında kalmaya mahkumdurlar.

* Zafer 'zafer benimdir' diyebilenin, muvaffakiyet, 'muvaffak olacağım' diye başlayanın ve 'muvaffak oldum' diyebilenindir.

2440852-810x458.jpg

* Çalışma, insanların vücut kuvvetlerini geliştirir ve hayat için gereken şeyleri temin eder. Çalışmaksızın, fikri gelişme ve ahlaki ilerleme de mümkün değildir. Tembellik bütün fenalıkların anasıdır.

* Millete efendilik yoktur, hizmet vardır. Bu millete hizmet eden onun efendisi olur.

* Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki tekniğin gerektirdiği şeyleri yapmaz, itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.

* Bir millet eğitim ordusuna sahip olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak eğitim ordusuyla mümkündür.

* Cumhuriyet, fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre hürmet ederiz.

* Medeni olmayan insanlar, medeni olanların ayakları altında kalmaya mahkumdurlar.

* Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. Biz Cumhuriyeti kurduk, o on yaşını doldururken demokrasinin bütün icaplarını sırası geldikçe uygulamaya koymalıdır.

2439793-810x458-001.jpg

EN İYİ ATATÜRK SÖZLERİ

* Ne mutlu Türk'üm diyene

* İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik, geçici Mustafa Kemal...

* Tarih; hayal mahsulü olamaz. Tarih yazarken gerçek olayları bulmaya çalışmalıyız. Eğer bunları bulamazsak meçhuliyeti ve bu noktadan cehlimizi itiraf etmekten çekinmeyelim.

* Efendiler, tarih, milletlerin yükselme ve gerileme sebeplerini ararken bir çok siyasi, askerî, sosyal sebepler bulmakta ve saymaktadır.

* Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.

* Tarih; hayal mahsulü olamaz. Tarih yazarken gerçek olayları bulmaya çalışmalıyız. Eğer bunları bulamazsak meçhuliyeti ve bu noktadan cehlimizi itiraf etmekten çekinmeyelim.

* Bir milletin ahlak değeri, o milletin yükselmesini sağlar. Bir millet, zenginliğiyle değil, ahlak değeriyle ölçülür. Saygısızlığın, saldırının küçüğü, büyüğü yoktur.

* Egemenlik verilmez, alınır.

* Şuna inanmak gerekir ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.

650-1-1080x1080-001.jpg

* Gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.

* Bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlık karşısında uşak olmaktan kurtulamaz.

* Süngülerle, silahlarla ve kanla kazandığımız askeri zaferlerden sonra, kültür, bilim, fen ve ekonomi alanlarında da zaferler kazanmaya devam edeceğiz.

* Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız.

* Çalışmak demek, boşuna yorulmak, terlemek değildir. Zamanın gereklerine göre bilim ve teknik ve her türlü uygar buluşlardan azami derecede istifade etmek zorunludur.

* Uygarlık yolunda başarı yenileşmeye bağlıdır. Sosyal hayatta, iktisadi hayatta, ilim ve fen sahasında başarılı olmak için yegane gelişme ve ilerleme yolu budur.

* Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.

* Başarı tüm ulusun azim ve inancıyla çabasını birleştirmesi sonucu kazanabilir.

mustafa-kemal-ataturkun-ilk-soyadi-neydi-nfr.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN