12 ay askerlik yapan askerlere maaş: Ücretli askerlik şartları neler?

12 ay askerlik yapan askerlere maaş: Ücretli askerlik şartları neler?

12 ay askerlik eğitimini tamamlayan askerler ücretli askerlik yapacak. TBMM’den geçen yeni askerlik sisteminin ardından akıllarda da bir sürü soru işareti kaldı. 1 ay temel askerlik eğitimi, toplamda 6 ay zorunlu askerlik eğitimini yapanlar, 6 ayın ardından terhis olabilecek. 6 ayın ardından komutanlarının da onayı ile şartları taşıyan askerler, bir 6 ay da ücretli olarak askerlik yapabilecek. Peki 12 ay askerlik yapacak olanlar ne kadar maaş alacak? Ücretli askerlik şartları neler? 6 ay sonra terhis olmayanlara kaç para verilecek? İşte detaylar…

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülen yeni askerlik sistemi, genel kuruldan geçti. Cumhurbaşkanı onayına sunulduktan sonra Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan yeni askerlik sistemi ile birlikte 6 aylık askerlik süresini tamamlayan 130 bin er erken terhis olacak. 6 ayını tamamladıktan sonra terhis olmak istemeyerek ücretli askerlik eğitiminden faydalanmak isteyenlere de ücret ödenecek. Peki erken terhis olmayıp 12 ay askerlik yapanlara ne kadar maaş verilecek? Ücretli askerlik şartları neler? Kimler ücretli askerlik yapamaz, kimler yapabilir? İşte detaylar…

12 AY ASKERLİK YAPAN ERLERE MAAŞ

TBMM’de görüşülen yeni askerlik sistemi genel kuruldan geçti. Buna göre 1 ay zorunlu askerlik eğitimi getirildi. Bir aylık zorunlu askerlik eğitimlerini tamamlayanlar, istemeleri hâlinde bedelli ücretlerini ödedikten sonra terhis olabilecek. Bedelli hizmetinden faydalanmayıp askerliğini tamamlamak isteyenler de toplamda 6 ay askerlik yaptıktan sonra terhis olabilecek. 6 aydan sonraki bir 6 ay da askerlik yapmak isteyenler, uygun şartları taşımaları ve komutanlarının değerlendirmelerinin ardından Cumhurbaşkanınca belirlenen şartları taşımaları hâlinde bir 6 ay daha askerlik yapabilecek. Bu altı ay boyunca da bu askerlere ücret ödenecek.

ASKERDE KALANA NE KADAR PARA VERİLECEK?

6 aylık zorunlu askerlik süresini tamamlayanlar içerisinden isteyen ve uygun bulunanlar askerliğe devam edebilecek. Bu erlere de 2 bin TL harçlık verilecek. Askerliğini uzatanlardan Kilis, Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep, Şırnak, Mardin, Hakkâri, Ağrı, Iğdır ve Van illerindeki hudut birliklerinde görev yapanlara bunun dışında bin TL ilave ödeme yapılacak. Erbaş ve erlerden isteyenler, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle birlikte terhise hak kazandığı tarihten itibaren bakanlık tarafından uygun görülecek sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak şartıyla askerlik hizmetini sürdürecek. Bu sürenin sonunda terhis belgesini alabilecek. Askerlik çağı, cumhurbaşkanı tarafından 5 seneye kadar uzatılabilecek ya da kısaltılabilecek.

BEDELLİ KALICI OLDU

65 maddelik yasanın ardından, zorunlu askerlik süresi altı aya indi. Bedelli askerlik uygulaması ise kalıcı hâle geldi. Bedelli askerlik ücreti ise 31 bin Türk lirası olarak belirlenirken, bu ücret ise peşin olarak ödenecek.

YEDEK SUBAYLAR İÇİN SÜRE 12 AY OLACAK

Düzenlemeyle askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak.

460 BİN BAKAYA/YOKLAMA KAÇAĞINA BEDELLİ HAKKI

Yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlar, 1 Kasım 2019 tarihine kadar başvurmaları ve bedelli askerlikle ilgili belirlenen bedeli peşin ödemeleri şartıyla kuraya tabi tutulmaksızın bir defaya mahsus bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bu düzenlemeden 460 bin kişi faydalanacak.

19-06/25/askerler-ne-zaman-terhis-olacak-askerlik-duzenlemesi-meclisten-gecti-1561471879.jpg

DİĞER DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN