2007-2008-2009 girişlere emeklilik için fırsat doğdu!Bu şartı sağlayan maaşını takır takır alacak,işte o haktan yararlanacaklar

2007-2008-2009 girişlere emeklilik için fırsat doğdu!Bu şartı sağlayan maaşını takır takır alacak,işte o haktan yararlanacaklar

EYT hakkında araştırmalar devam ederken kimlerin emekli olabileceği en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. EYT hakkında yapılan son açıklamalara haberimizden ulaşabilirsiniz. İşte EYT düzenlemesindeki son gelişmeler…

EYT düzenlemesi kapsamında yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor. EYT düzenlemesi ile kimlerin emekli olabileceği merak edilirken şartların ne olduğu da açıklanmaya başladı. İşte EYT düzenlemesindeki son gelişmeler…

EYT'DE SON DURUM NE OLDU?


EYT hakkında akıllara takılan pek çok sorunun yanıtı aranırken yapılan açıklamalarda kafalardaki soru işaretlerini ortadan kaldırıyor. EYT düzenlemesi kapsamında emekli olacak kişilerin taşıması gereken bazı şartlar yer almaktadır.

para-eyt.jpg

Sağlık sorunları nedeniyle malul ya da engelli olan kişiler 3600 günden az prim ödemesi ile emekli olabilmektedir. %60 oranında güç kaybı bulunan kişiler malul ya da engellilik kapsamında 1800 gün ile emekli olabilmektedir. Bu kapsamda güç kaybını belgeleyecek sağlık raporu istenirken daha sonra SGK'ya başvuru yapması gerekmektedir. SGK bu kişileri belirledikleri hastanelere sevk ederek raporun onaylanmasını ister. Raporda %60 kayıp olsa bile kişilerin en az 1800 gün prim ödemesinin olması gerekiyor. Bu sürede yaklaşık 5 yıl olarak görülmektedir. Malul kapsamında emekli olacak vatandaşların ise sigorta başlangıcının belirlenen tarihten sonra olması istenirken en az 10 sene sigortalı olma şartı da aranıyor.


HANGİ HASTALIKLAR MALULEN EMEKLİLİK KAPSAMINDA YER ALIYOR?


Malulen emekli olmak isteyen kişiler konu hakkında araştırmalarına devam ederken hangi hastalıkların malulen emeklilik kapsamında yer aldığını merak ediyor. Bu kapsamda göz hastalıkları görme azlığı retina kanaması gibi durumlar rapor ile belgelendiğinde malulen emeklilik kapsamında yer almaktadır. İşitme ve denge kayıpları, kan ve cilt rahatsızlıkları, organ yetmezliği, organ nakli, psikolojik rahatsızlıklar, tüberküloz, AIDS, beyin felci, parkinson gibi hastalıklar malulen emeklilik kapsamında yer almaktadır. Prim gün sayısını tamamlayamayan kişiler yaş şartı kapsamında emeklilik hakkı elde edebiliyor. Bu kişilerin En az 10 yıl sigortalı olması durumunda emekli olabildiği belirtildi. Sigorta giriş tarihinin erken yaşta olması ise büyük bir avantaj sağlıyor.

para-hesap-1.jpg


10 YILI TAMAMLAYAN EMEKLİ OLABİLİYOR


Prim gün sayısının yetmemesi durumunda emeklilik için yaş şartı aranmaktadır. En önemli şartlar arasında 3.600 gün ve 10 yıl sigorta şartı olarak görülmektedir. Emeklilik yaşını tamamlayan fakat prim ödemesi az olan kişiler ise erken emeklilik hakkını elde edemiyor. Sigorta kapsamında 10 seneyi tamamlayan kişiler için erken yaşlarda sigorta başlangıcının olması da önemli bir yere sahiptir. Prim gün sayısı yetmeyen kişiler sigorta başlangıç tarihine kullanarak erken emeklilik hakkı elde edebilir.


9 Eylül 1981 tarihinden önce sigorta girişi bulunan kadınlar ve 23 Mayıs 2002 tarihinden itibaren 15 senelik sigorta şartını tamamlayan kadınlar 50 yaşında ve 3600 prim gün sayısı ile emekli olabilmektedir.

paralarr.jpg
9 Eylül 1976 tarihinden önce sigorta girişi bulunan ve 23 Mayıs 2022 itibaren 15 senelik sigorta şartını tamamlayan erkekler 55 yaşında 3.600 prim gün sayısı ile emekli olabiliyor.
Sigortası ödemesi için geç bir tarihte başlayan kişiler 10 senelik sigorta ile emekli olabilirken 15 senelik sigorta şartı da istenebiliyor. Sigorta girişi geç bir tarihte bulunan kişilerin ise yaş haddi kapsamında emeklilik süreleri uzayabiliyor.

1 Ocak 1990 tarihinde sigorta girişi bulunan bir erkek 3.600 gün prim ödemesi yaparak 1 Ocak 2018 tarihinde 15 senelik sigorta şartını tamamlamış olmaktadır. Bu kapsamda 60 yaşında emekli olma hakkına sahip oluyor.

9 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 tarihlerinde sigorta girişi bulunan kişilerin 3600 gün prim ödeme sayıları yeterli gelmemektedir. Bu kişiler prim ödemesi için 4500 günü tamamlaması gerekiyor. Bu da 12,5 sene çalışma şartı anlamına gelirken 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayan kadınlar 58 erkekler ise 60 yaşında emekli olabiliyor. Yaş şartından emekli olacak kişiler için de belirlenen şartlar kişiye göre değişiklik göstermektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN